Hirdetés

Már 10 vármegye érintett: újabb 5 embernél diagnosztizálták a nyugat-nílusi lázat

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Naphire.hu-nak azt is elárulta, hány Zika-, vagy Dengue-lázzal fertőzött beteget találtak.

Néhány hete az állítólagos véradási tilalmak miatt jelent meg a hírekben az úgynevezett tirgisszúnyogok elszaporodása, a Naphire.hu az elsők közt írta meg, hogy idén Magyarországon a 34. hétig 15 betegnél diagnosztizálták az úgynevezett Nyugat-nílusi lázat. A betegek többsége a 60 vagy annál idősebb korcsoportba tartozik, és többségüknél idegrendszeri tünetek miatt került sor a kór kimutatására irányuló vizsgálatok elvégzésére. Alig több mint egy hete azt közölték: 8 vármegye érintett. Lapunk most ismét megkereste NNGYK-t, s mint ahogyan az a válaszukból kiderült: egy hét alatt harmadannyi új beteget találtak, mint eddig egész évben.

“Hazánkban a 35. héten újabb öt főnél diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázat Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Csongrád-Csanád vármegye, Fejér vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területéről. Ebben az évben így összesen tíz vármegye területéről igazoltak nyugat-nílusi láz megbetegedést” - írja válaszában a hatóság, kérdésünkre pedig azt is elárulták, mely egyéb betegségek bukkantak fel idén hazánkban. “Magyarországon 2023.01.01-2023.09.03. közötti időszakban Chikungunya-lázzal 1 főt, Dengue-lázzal 1 főt, Zika-lázzal 2 főt azonosítottak, ezen megbetegedések tekintetében ezidáig kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. A betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek erősen érintettek voltak a megnevezett vírusok által” - így az NNGYK.

A lapunkhoz eljuttatott válaszukban ugyanakkor hangsúlyozzák: a Nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan (június-november) előforduló szúnyogok által terjesztett betegség. Az ázsiai tigrisszúnyog ugyan képes a Nyugat-nílusi láz terjesztésére, de annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust.

“Az NNGYK továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. A szabadban használjanak füstképző un. szúnyogirtó „spirált” illetve lámpaolajat, melyeknek riasztó hatása van a szúnyogokra nézve. Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése rovarhálóval, mely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval, vagy aeroszollal irthatják őket” - szól a központ tanácsa a lakosságnak.

Hangsúlyozzák: mivel a szúnyogfajok egy része nem kötődik a természetes vizes élőhelyhez, a házkörüli edényekben, hulladékban, árkokban felgyűlt esővízben városi környezetben is sikeresen kifejlődik. Ezért kiemelten fontos, hogy megszüntessük a kertben, az udvaron előforduló olyan vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés