Hirdetés

"Neandervölgyi gének" felelősek a súlyos Covid-esetekért?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Emlékezetes, hogy a koronavírus alatt milyen drámai felvételek érkeztek az olaszországi Bergamóból, ahol katonai teherautókkal kellett elszállítani a halottakat.

Azóta is vita tárgya a kutatók között, hogy a vírus miért okozott egyes helyeken ilyen súlyos pusztítást, miközben másutt alig érezték meg az emberek.

A vizsgálat azért is fontos, mert újra nemzetközi járvány fenyeget a koronavírus friss mutációjával. 

Erre segíthet választ adni egy új, Bergamóban végzett tanulmány, amely szerint a modern ember mára kihalt elődjeitől, a neandervölgyiektől örökölt gének is szerepet játszhattak ebben. 

A világjárvány korai szakaszában világossá vált, hogy a számos kockázati tényező között szerepet játszhatnak genetikai tulajdonságok is, ami egyes embereket érzékenyebbé tehetnek a súlyos Covidra, mint másokat. 

Az olaszországi Bergamo a járvány egyik gócpontja volt
Az olaszországi Bergamo a járvány egyik gócpontja volt VOA

A családtagoknál gyakran alakult ki a betegség hasonló formája, ami szintén erre utalt. 

Egy milánói kutatócsoport több mint egy éves kutatással igyekezett elemezni a DNS-változatok és a Covid-19 közötti lehetséges összefüggéseket. 

Az iScience című folyóiratban közzétett, közel 10 000 bergamói lakosból álló mintán alapuló tanulmányuk több olyan gént azonosított, amely 

összefüggésbe hozható a súlyos légúti betegség kialakulásával. 

E gének közül három a neandervölgyiektől örökölt DNS-variációk (szakmai nevén: haplotípusok) egy csoportjába tartozott. A kérdésről többek között a Wall Street Journal is írt.

Az olasz tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik a neandervölgyi haplotípust hordozták, kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Covid-fertőzésből eredő súlyos tüdőgyulladás, mint azoknál, akik nem hordozták, és háromszor nagyobb valószínűséggel kerültek intenzív osztályra és lélegeztetőgépre.

Az még nem ismert, hogy ez a haplotípus gyakoribb-e a bergamói régióban, mint más olasz vagy európai térségekben. 

Az epidemiológusok még most sem tudják, hogy Észak-Olaszország egyes részein miért volt ilyen magas a halálozási arány, különösen a járvány elején. 

A tudósok szerint a tényezők között szerepelhetett az életkor, a légszennyezés, valamint az, hogy a vírus a járvány korai szakaszában érte el a régiót, és észrevétlenül terjedt.

 A tanulmány egyik társszerzője, Svante Paabo, az orvosi Nobel-díjas svéd tudós megállapította, hogy a neandervölgyi DNS-szegmenst az európaiak mintegy 16%-a (ezen belül Bergamoban 33%-a) és a dél-ázsiai emberek 50%-a hordozza, ahol szintén magas volt a Covid okozta halálozás. 

A neandervölgyi genetikai örökség azonban szinte teljesen hiányzik Afrikából. 

Ez a tény, valamint olyan tényezők, mint a fiatal népesség, magyarázatot adhatnak arra, hogy a tudósok szerint miért tűnt úgy, hogy a halálozás és a betegség súlyos formái kevésbé sújtották Afrika nagy részét, mint a világ más, sokkal jobb egészségügyi rendszerrel rendelkező régióit. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés