Hirdetés

“Libabőrös vagyok” - A magyar űrhajósnak üzent a NASA repülésigazgatója

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Első magyar tévéstábként járt a NASA houstoni bázisán a Heti Napló Sváby Andrással, az űrhajózás legendája is fogadta Berecz Petit és operatőrét. A szervezet egyik igazgatója pedig üzent Farkas Bertalan utódjának, aki rövidesen a világűrbe utazik.

Mint ahogyan arról a Naphire.hu is írt már korábban: első magyar tévéstábként a Heti Napló Sváby Andrással stábja forgathatott a NASA houstoni főhadiszállásán. Az ATV ellátogathatott az irányítóterembe is, ahonnan az Apollo-programokat, így a Holdraszállást is irányították, és amit 1993-ban zártak be, miután megépült fejlettebb technikával felszerelt déli épület. A régi terembe lépve Berecz Peti libabőrös lett, a régi műszerek, repülési tervek és mappák látványát a hamutartókban hegyekben álló cigicsikkek fűszerezik meg a történelem illatával. Itt minden érintetlen évtizedek óta.

“Annyit dohányoztak itt, hogy egyszerűen kinőtték a rendes hamutartót. Volt, amikor akkora volt a füst, hogy innen nem lehetett látni a kijelzőt” - mondta a NASA vezető történésze a Napló kamerái előtt. Sandra Tetley azt is elárulta, hogy a terem sokáig rossz állapotban volt, mert a NASA-nak nem volt pénze arra, hogy felújítsa. Mindent a jövőbe invesztáltak. Végül közösségi adományokból hozták rendbe a Holdraszállás 50. évfordulójára. De akadt még valaki, aki vendégül látta az ATV stábját. Ő az a férfi, aki a Gemini és Apollo programok vezető repülésirányítója volt. Már az életében is legenda lett, és bár ma már nagyon ritkán ad interjút, a Heti Naplót az otthonában fogadta.

“Gene Kranz juttatta el az első embert a Holdra és ő volt az is, aki megmentette az Apollo 13 legénységét” - mondja a Naphire.hu-nak Berecz Peti, aki emlékeztetett még egy fontos dologra: “Gene Kranz személye visszatérő karakter a hollywoodi filmekben is, és azóta számos bestseller könyv szerzője. Az ATV-nek elárulta, őt az Egyesült Államok elnöke sem bírálhatta felül, a Holdraszállás pedig rá is különös hatással volt. Pár nappal később vette ezt észre. “Egy focimeccsen voltunk, ahol a fiam játszott, az egyik lányom pedig pom-pom lány volt. De egyszer csak a meccs közben feljött a Hold és elfeledkeztem a játékról. Csak néztem a Holdat és azt mondtam: “igen… mi ott voltunk! Valami nagy dolgot vittünk végbe.” - mondta.

Hogy milyen volt az élet az irányítópult mögött? S mit üzen a NASA annak a magyarnak, aki rövidesen hazánk második űrhajósaként a világűrbe utazhat? Vasárnap, azaz ma este a Heti Napló Sváby Andrással című műsorból ez is kiderül a Híradó után.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés