Irdatlan fekete lyuk falja a galaxisokat

  • Színes
 portré

Egy nemzetközi csillagászcsapat rendkívül gyorsan növekvő, félelmetesen mohó fekete lyukat fedezett fel. Meglepő módon, bár 500-szor nagyobb, mint a mi galaxisunk fekete lyuka, évekig észrevétlen maradt.

A hárommilliárd naptömegű fekete lyuk másodpercenként a Föld megfelelőjét nyeli el, és 7000-szer erősebben ragyog, mint saját galaxisunk összes fénye együttvéve - jelentette be egy, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) csillagászai által vezetett csoport.

Más, hasonló méretű fekete lyukak növekedése ilyen ütemben megállt volna évmilliárdokkal ezelőtt – áll a közleményben. A kutatási eredményeket még nem tették közzé szakmai folyóiratban.

A csillagászok szerint a fekete lyukat bárki könnyen láthatja, aki jó távcsövet állít fel sötét helyen - írja  a blick.ch

Christopher Onken, az ANU vezető kutatója a felfedezést úgy jellemezte: "nagy, de mégis váratlan tű a szénakazalban" , amely elképesztő fényessége ellenére is észrevétlenül maradt. Valószínűleg két nagy galaxis ütközött össze, és a rengeteg anyag táplálja a fekete lyukat, vélekedett.

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Az elnevezését a calcuttai Black Hole börtönről kapta, ahova csak bejutni lehetett, de onnan ki nem.

Cimkék:
  • galaxis
  • fekete lyuk
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet