Hirdetés

Valami egészen furcsa dolog történik körülöttünk és észre sem vesszük

Garai Kitti portré Garai Kitti

A tudósok kifejlesztettek egy „önemésztő műanyagot”, amely szerintük segíthet a környezetszennyezés csökkentésében. A poliuretánt a telefontoktól kezdve a sportcipőkig mindenben használják, de nehéz újrahasznosítani, és többnyire a hulladéklerakókban végzi. A kutatók azonban egy sci-fi-szerű megoldással álltak elő – adta hírül a BBC.

Műanyagevő baktériumok spóráinak beépítésével olyan műanyagot fejlesztettek ki, amely képes az önmegsemmisítésre. A spórák a műanyag hasznos élettartama alatt szunnyadnak, de a komposztban lévő tápanyagokkal érintkezve újra életre kelnek, és elkezdik megemészteni a terméket. Ez azt jelenti, hogy „enyhíthetjük a természetben a műanyagszennyezést" – mondta Han Sol Kim, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem La Jolla-i kutatója.

További előnye lehet, hogy a spórák növelik a műanyag szívósságát.

„A mi eljárásunk az anyagokat strapabíróbbá teszi, így meghosszabbítja a hasznos élettartamot” – emelte ki Jon Pokorski, a társkutató. „És aztán, amikor végeztünk, képesek vagyunk eltávolítani a környezetből, függetlenül attól, hogy hogyan ártalmatlanítjuk”.

A műanyagon jelenleg laboratóriumi körülmények között dolgoznak, de néhány éven belül a való világban is megjelenhet, egy gyártó segítségével – tette hozzá.

A műanyaghoz hozzáadott baktériumtípus a Bacillus subtilis, amelyet széles körben használnak élelmiszer-adalékanyagként és probiotikumként.

A legfontosabb, hogy a baktériumot genetikailag úgy kell megtervezni, hogy képes legyen ellenállni a műanyag előállításához szükséges nagyon magas hőmérsékletnek.

De nem mindenkit győzött meg a hagyományos műanyagok biológiailag lebomló alternatíváinak kifejlesztése. Egyes tudósok szerint sokkal jobb, ha eleve csökkentjük a felhasznált műanyag mennyiségét.

Kanadában nemrég ért véget a műanyagokra vonatkozó jövőbeli szerződésről szóló ENSZ-tárgyalások utolsó előtti fordulója, amelynek célja, hogy globális megállapodást kössenek a műanyagszennyezés elleni küzdelemről.

Steve Fletcher professzor, a Portsmouthi Egyetem Revolution Plastics Institute igazgatója szerint a műanyagszennyezés elleni küzdelem leghatékonyabb módja a műanyagtermelés globális, jogilag kötelező erejű csökkentéséről szóló megállapodás. A BBC Newsnak nyilatkozva elmondta: „Óvatosan kell bánni az ilyen jellegű lehetséges megoldásokkal, amelyek azt a benyomást kelthetik, hogy kevésbé kell aggódnunk a műanyagszennyezés miatt, mivel a környezetbe kerülő műanyag gyorsan és ideális esetben biztonságosan lebomlik. A műanyagok túlnyomó többségénél azonban nem ez a helyzet”.

A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés