Hirdetés

Kemény harcot vív ez a fiatal édesanya, minden áron el akarja töröltetni a szépségversenyek diszkrimináló szabályait

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy New York-i nő megtámadta a Miss America és a Miss World régóta fennálló szabályait, amelyek kizárják az anyákat a szépségversenyekről.

Danielle Hazel hétfőn elmondta, hogy mindig is arról álmodott, hogy részt vesz a versenyeken, de megdöbbenve értesült arról, hogy már nem jogosult a részvételre, mert 19 éves korában megszületett a fia - adta hírül a CNN.

"Amikor elmondtam Zionnak, aki most 6 éves, ezeket a szabályokat, azonnal zsigerből reagált: azt mondta, hogy ezek a szabályok hülyeségek"

- mondta a New York-i Central Parkban, a Nőjogi úttörők emlékművénél a fiatal édesanya. "Az ő igazságérzete mindössze 6 évesen azt mondja neki, hogy ez igazságtalan, és semmi értelme".

Hazel ügyvédje, Gloria Allred elmondta, hogy a város Emberi Jogi Bizottságának hétfőn elküldött panaszában a szabályok megszüntetését kéri, mert azok megtagadják és kizárják az anyákat egy "fontos üzleti és kulturális lehetőségből", pusztán a szülői státuszuk miatt.

"Ahogy Danielle benyújtott panaszában is állítottuk, ez a kizárás megalázó Danielle számára, mivel azon az elavult sztereotípián alapul, hogy a nők nem lehetnek egyszerre anyák és gyönyörűek, kiegyensúlyozottak, szenvedélyesek, tehetségesek és emberbarátok"

- fogalmazott Allred.

A Miss America és a Miss World szépségversenyek szóvivői nem válaszoltak azonnal a hétfői kommentárkérő e-mailekre. Az emberi jogi bizottság szóvivője azt mondta, hogy a hivatal nem kommentálja a folyamatban lévő vizsgálatokat.

Allred megjegyezte, hogy korábban sikerrel járt egy hasonló szabály megtámadásával egy kaliforniai anya esetében, akitől megtagadták a Miss Universe és Miss USA szervezetekhez tartozó Miss California szépségversenyen való részvétel jogát.

Az Andrea Quiroga által a kaliforniai polgárjogi hivatalhoz benyújtott diszkriminációs panasz arra késztette a Miss Universe-t, hogy megszüntesse a 70 éves szabályt, amelyet világszerte a társszervezeteken keresztül vezettek be.

"Terhesnek vagy szülőnek lenni nem bűncselekmény, és nem szabad kizárni az édesanyákat a munkavállalásból vagy az üzleti lehetőségekből" - e melte kiAllred. "A nők szülői státusza nem szabad, hogy megbélyegzést hordozzon, és senkinek sem szabad, hogy kínosnak, megalázónak vagy lealacsonyítónak kelljen éreznie magát azért, mert szülő lett".

A két nőhöz hétfőn csatlakozott Veronika Didusenko, akit 2018-ban Miss Ukrajnává koronáztak, de a címtől megfosztották, amikor a Miss World szervezet megtudta, hogy gyermeke van.

Didusenko - aki azóta létrehozott egy szervezetet, amely az anyáknak szóló szépségverseny-tilalmak megszüntetéséért harcol - elmondta, hogy Ukrajnában elvesztette a jogi csatát, de most az Emberi Jogok Európai Bíróságán harcol az igazáért.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés