Hirdetés

Észbontó pert akasztottak Miley Cyrus nyakába - lopás lenne a sztár legnagyobb slágere?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Beperelték Miley Cyrust, és a vádiratban azt állítják, hogy ő és a dalszerzőtársai, Gregory Hein és Michael Pollack egy Bruno Mars kislemezről másoltak le egyes részleteket, amikor a Grammy-díjas "Flowers" című világslágerét írták.

A hétfőn Los Angelesben benyújtott kereset szerint a Tempo Music Investments azt állítja, hogy a "Flowers" a 2013-as "When I Was Your Man" című zongorás ballada több elemének jogosulatlan "felhasználását" tartalmazza. A kereset a Sony Music Publishinget, az Apple-t, a Targetet, a Walmartot és több más céget is megnevezi a "Flowers" című dal terjesztésével vádolt alperesek között - írja a Rolling Stone.

A Tempo birtokolja Mars dalának amerikai szerzői jogainak egy százalékát, amelyet Philip Lawrence társszerzőtől szerzett meg. Mars, valamint Ari Levine és Andrew Wyatt társszerzők nem szerepelnek a perben felperesként.

Cyrus képviselői nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, amikor a magazin megkereste őket.

A kereset emellett megjegyzi, hogy Pollack "nem volt hajlandó kommentálni" a "Flowers" és a Mars "When I Was Your Man" című dalának hasonlóságát a Billboardnak adott 2023. márciusi interjújában. Ugyanebben a cikkben a Billboard megjegyzi, hogy Lawrence egyszer azt nyilatkozta, hogy a "When I Was Your Man"-t részben Billy Joel munkássága inspirálta.

Bár Mars dalszövege virágokat említ, a két dal közötti hasonlóságok nem nyilvánvalóak zenehallgatás közben. A kereset azonban azt állítja: "Bruno Mars 'When I Was Your Man' című dalának minden rajongója tudja, hogy Miley Cyrus 'Flowers' című dala nem egyedül érte el ezt a sikert. A 'Flowers' számos dallami, harmóniai és szöveges elemét lemásolja a 'When I Was Your Man'-nek, beleértve a versszak dallamvonalának kialakítását és sorrendjét, az összekötő basszusvonalat, a refrén bizonyos ütemeit, bizonyos színpadias zenei elemeket, szöveges elemeket és bizonyos akkordmeneteket".

A kereset aprólékosan elemzi a két dal dallam- és harmóniai anyagát, a hangmagasság végződését, a basszusvonal szerkezetét és szövegét, és megállapítja, hogy "lényegében hasonlóak", különösen a "Flowers" refrénjének nyitó énekhangja.

"A két felvétel közötti kombináció és a hasonlóságok száma alapján tagadhatatlan, hogy a 'Flowers' nem létezne a 'When I Was Your Man' nélkül” - folytatódik a panasz. "A 'Flowers'-szel Cyrus, Hein és Pollack engedély nélkül létrehozta a 'When I Was Your Man' származékos hasonmását".

A kereset kártérítést követel "a tárgyaláson meghatározandó összegben", vagyis jogsértésenként legfeljebb 150 000 dollárban, ami a "Flowers" rekordokat döntögető eladását tekintve igen magas összegnek bizonyulhat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés