Hirdetés

Megkongatták a vészharangot: ezek a munkák kerülhetnek veszélybe a mesterséges intelligencia miatt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új jelentésben felsorolták azokat a munkaköröket, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel átvesz a mesterséges intelligencia.

A brit oktatási minisztérium összeállított egy listát, amin azok a munkakörök szerepelnek, amelyek veszélybe kerülhetnek a mesterséges intelligencia miatt. Eszerint az irodai dolgozók, különsen a vezető tanácsadók és az üzleti elemzők vannak bajban. A jelentésben ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a pénzügyi vezetők, az igazgatók, a könyvelők és a pszichológusok sem lehetnek nyugodtak. 

A kormányzati ügynökség közölte, hogy olyan módszertant használt, amely 365 különböző munkakört és a hozzájuk tartozó foglalkozási és munkavállalói jellemzőket értékelt, majd összehasonlította őket a 10 leggyakoribb mesterséges intelligencia-alkalmazással, hogy megállapítsa, a szerepköröket automatizálhatja-e a mesterséges intelligencia.

"A mesterséges intelligenciának leginkább kitett foglalkozások közé tartoznak a különböző irodai munkák, valamint a pénzügyi, jogi és vállalatirányítási szerepek" - közölte az oktatási minisztérium.

A New York Post cikke szerint a listán szerepelnek a beszerzési menedzserként és igazgatóként dolgozó szakemberek, a közgazdászok és a statisztikusok, a pénzügyi és a befektetési elemzők, a jogi szakemberek, az oktatási tanácsadók, a humánerőforrás-ügyintézők, a könyvelők és a bérszámfejtők, valamint az adminisztratív kormányzati dolgozók és a marketingesek. 

A tanulmányban arra is kitértek, hogy a "manuálisabb, technikailag nehéz, kiszámíthatatlan környezetben végzett és alacsonyabb bérezésű munkákat" kevésbé veszélyezteti a mesterséges intelligencia, valamint a fizikai munkát végző szakemberek is biztonságban érezhetik magukat, legalábbis egy darabig még biztosan. 

Korábban egyébként még a ChatGPT főnöke, Sam Altman is arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia "kihalási kockázatot" jelent az emberiség számára - és erre az úgynevezett világvégére úgy készült fel, hogy fegyvereket, aranyat, kálium-jodidot, antibiotikumokat, akkumulátorokat és vizet halmozott föl, valamint gázálarcokat vásárolt az izraeli védelmi erőktől.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés