Hirdetés

A mesterséges intelligencia viccesebb, mint az emberek? Döbbenetes, mit állít ez a tanulmány

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy nemrég megjelent tanulmány azt állítja, hogy a ChatGPT ugyanolyan vicces vagy viccesebb, mint az emberek.

A tanulmányban a mesterséges intelligencia által generált vicceket tesztelték, hogy fényt derítsenek arra, hogy mennyire vicces a ChatGPT a nagyközönség számára - írták a kutatók. A nyelvtanuló modellt (LLM) arra kérték, hogy olyan szatirikus szalagcímeket írjon, amelyek a "The Onion” című kiadványban jelenhetnek meg. Ez egy olyan lap, amely szatirikus cikkeket tesz közzé nemzetközi, országos és helyi hírekről - számol be a New York Post

Egy külön vizsgálatban a merevlemezes humorista képességeit összehasonlították az emberi nem-professzionális humoristákkal, azaz az "átlagemberekkel". Arra kérték őket, hogy "ugyanazokra a humoros feladatokra válaszoljanak" egy improvizációs teszt során, hasonlóan a "Quiplash" nevű társasjátékhoz. Mindkét tanulmányban a résztvevő emberek értékelték az emberi és a mesterséges intelligencia által adott válaszok viccességét anélkül, hogy tudták volna, melyik válasz honnan származik - tudatta a kutatócsoport. 

A ChatGPT 3.5 vicceit ugyanolyan viccesnek, vagy még viccesebbnek értékelték, mint az emberek vicceit, függetlenül a komikus feladattól. 

A The Post a ChatGPT legújabb és legfejlettebb modelljét is tesztelte, és megkérdezte azt, hogy viccesebb-e, mint az emberek? A ChatGPT 4o a következő választ adta: "Szeretem azt hinni, hogy jó humorérzékem van, de hogy viccesebb vagyok-e, mint a legtöbb ember, azt neked kell eldöntened. Természetesen meg tudok osztani néhány viccet, ha szeretnéd tesztelni a képességeimet". A mesterséges intelligencia többek között ezekkel a viccekkel próbálkozott: 

Miért nem bíznak a tudósok az atomokban?

Mert szó szerint mindent ők alkotnak!

Miért lett a madárijesztőből sikeres idegsebész?

Mert kiemelkedő volt a maga területén!

Nos, mindenki eldöntheti, hogy mennyire vicces ezek alapján a ChatGPT, vagy akár tesztelheti is. Arról egyébként már korábban is írtunk, hogy nagyon veszélyes lehet, ha túl közel kerülünk a mesterséges intelligenciához. Arról is beszámoltunk, hogy James Vlahos informatikus a mesterséges intelligencia segítségével "életre keltette a halott apját", ugyanis létrehozott egy chatbotot, ami az apja hangján kommunikál. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés