Rengetegen fogyasztják, de maga a méreg: az alkohol hatféle rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe
Azt régóta tudjuk, hogy az alkohol semmilyen mennyiségben nem tesz jót a szervezetnek, most azonban egy új kutatás arra is rávilágít, hogy a szeszes ital fogyasztása hatféle rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe.
Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) Cancer Progress Report 2024 című jelentése szerint az összes rákos megbetegedés több mint 5%-át az alkoholfogyasztás okozza. A rák kialakulásának módosítható kockázati tényezői között az alkohol a harmadik helyen áll az elhízás (az esetek 7,6%-a) és a dohányzás (19,3%) mögött - írja a New York Post.
„A túlzott alkoholfogyasztás növeli a kockázatot hat különböző típusú rák, köztük bizonyos fej- és nyaki rákok, nyelőcső laphámsejtes karcinóma, valamint emlő-, vastagbél-, máj- és gyomorrák esetében” – mondta Rajarshi Sengupta, PhD, az AACR Cancer Progress Report 2024 vezető szerzője. "Továbbá a kutatások azt mutatják, hogy a korai életkorban történő alkoholfogyasztás növelheti a rák kockázatát a későbbi életkorban" - tette hozzá.
Ezen eredmények alapján az alkoholfogyasztás korlátozása vagy megszüntetése 8%-kal csökkentheti az alkohollal összefüggő rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és 4%-kal az összes rákos megbetegedés kockázatát - jegyezte meg a jelentés.
Súlyos kockázatokra figyelmeztetnek
Hivatkozás másolásaDr. Adam Scioli, a pennsylvaniai Caron Treatment Centers függőségi pszichiátere szerint "sokféle ellentmondásos információ” látott napvilágot arról, hogy az alkohol káros-e vagy sem. "Sok éven át még olyan hírek is voltak, amelyek szerint az alkohol az egészségre nézve előnyös lehet - de ma már tudjuk, hogy az alkoholfogyasztás a rák egyik módosítható kockázati tényezője" - fogalmazott Scioli, aki szerint mintegy 75 ezer amerikait diagnosztizálnak olyan rákos megbetegedéssel, amely valamilyen módon összefügg az alkoholfogyasztással.
"Minél többet iszik valaki - mind mennyiségben, mind gyakoriságban - annál nagyobb a kockázat. Az alkohol egy méreganyag. Régóta tudjuk, hogy számos szervre hatással van, lényegében az agytól kezdve egészen a vastag- és végbélrendszerig" - figyelmeztetett Scioli.
Van "biztonságos” mennyiség?
Hivatkozás másolásaA mérsékelt alkoholfogyasztás a nők esetében egy ital vagy annál kevesebb egy nap alatt. A férfiak esetében ez napi két ital vagy annál kevesebb, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint. "A mértékletes alkoholfogyasztás növelheti a halálozás és a krónikus betegségek általános kockázatát. Még a kevés alkoholfogyasztás is növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát” – áll az ügynökség honlapján.
Scioli egyetértett, hangsúlyozva, hogy "határozottan kijelenthetjük, hogy az alkoholfogyasztás nem jelent hozzáadott egészségügyi előnyt. A biztonság és a veszély közötti határvonal vitatható, és minden embernél más és más”.
Míg az olyan kockázati tényezők, mint a dohányzás, széles körben ismertek, Sengupta szerint az alkohol és a rák közötti kapcsolatról még mindig alacsony a közvélemény tudatossága. Az AACR szerint a legtöbb amerikai (51%) nincs tisztában azzal, hogy az alkohol növeli a rák kockázatát. Scioli szerint túl sokáig nem figyeltek arra, különösen, ha figyelembe vesszük azoknak az amerikaiaknak a számát, akik megfelelnek az alkoholfogyasztási zavar kritériumának.
Nincs minden remény veszve
Hivatkozás másolásaScioli szerint a jó hír az, hogy a módosítható kockázati tényezők visszaszorítása, például kevesebb alkohol fogyasztása csökkentik a kockázatot. Mint a jelentés megállapította, azok, akik sikeresen csökkentik az alkoholfogyasztásukat vagy tartózkodnak az említett mérsékelt kockázati szintek alatt, az általános rákos megbetegedések kockázatának csökkenését fogják tapasztalni - jegyezte meg. "Sokkal jobb munkát kell végeznünk annak érdekében, hogy a közvélemény figyelmét felhívjuk az ivással - különösen a mérsékelt vagy erős alkoholfogyasztással - járó kockázatokra. És tudatosítanunk kell a nyilvánosságban, hogy van segítség, ha valaki önmagától nem képes mérsékelni az ivást vagy leszokni róla" - tette hozzá Scioli.
A figyelemfelkeltés érdekében Sengupta arra sürgette az AACR-t, hogy hirdessen kampányokat, például vezessék be az alkoholtartalmú italokon feltüntetett rák-specifikus figyelmeztető címkéket. "Ezzel együtt hatékony klinikai stratégiákat kell fontolóra venni, amelyek csökkentik vagy megszüntetik az alkoholfogyasztást, így csökkentve az alkohollal összefüggő rákos megbetegedések terhét."
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!
Kapcsolódó cikkek
- Sokkoló felfedezés: hatalmas veszélyben lehetnek a koronavíruson átesett emberek A Covid-19 a fertőzés után akár három évig is erős kockázata lehet a szívinfarktusnak és a stroke-nak - derül ki egy nagyszabású új tanulmányból.
- Megdőlt az elmélet: Nem fogunk 100, 120 vagy 150 évig élni, de ha igen, abban sem biztos hogy lesz köszönet Jay Olshansky gerontológus hozzászokott ahhoz, hogy az emberi élettartamról alkotott nézetei ellenérzéseket váltanak ki az emberekből. Évtizedekkel ezelőtt ő és szerzőtársai azt jósolták, hogy a gyermekek átlagosan csak 85 éves korukig fognak élni - mindössze 1-5%-uk érheti meg a 100. születésnapját.
- Riadót fújtak: nagy veszélyt jelentenek ezek az élelmiszerek az egészségünkre Az ultrafeldolgozott, csomagolt élelmiszerek egyre inkább terjednek, azonban a szakértők a lehetséges következményekre figyelmeztetnek, ugyanis komoly egészségügyi kockázattal járhat, ha folyamatosan ezeket az ételeket fogyasztjuk.
- Riadót fújt a Nébih: nagy veszélyben lehetnek a magyarok Primer aromás aminok kioldódása miatt lyukacsos szedőlapátot hívott vissza a forgalomból a HOUSEHOLD DEPO Kft. - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-nek küldött közleményében.