Hirdetés

Rengetegen fogyasztják, de maga a méreg: az alkohol hatféle rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe

Garai Kitti portré Garai Kitti

Azt régóta tudjuk, hogy az alkohol semmilyen mennyiségben nem tesz jót a szervezetnek, most azonban egy új kutatás arra is rávilágít, hogy a szeszes ital fogyasztása hatféle rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe.

Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) Cancer Progress Report 2024 című jelentése szerint az összes rákos megbetegedés több mint 5%-át az alkoholfogyasztás okozza. A rák kialakulásának módosítható kockázati tényezői között az alkohol a harmadik helyen áll az elhízás (az esetek 7,6%-a) és a dohányzás (19,3%) mögött - írja a New York Post. 

„A túlzott alkoholfogyasztás növeli a kockázatot hat különböző típusú rák, köztük bizonyos fej- és nyaki rákok, nyelőcső laphámsejtes karcinóma, valamint emlő-, vastagbél-, máj- és gyomorrák esetében” – mondta Rajarshi Sengupta, PhD, az AACR Cancer Progress Report 2024 vezető szerzője. "Továbbá a kutatások azt mutatják, hogy a korai életkorban történő alkoholfogyasztás növelheti a rák kockázatát a későbbi életkorban" - tette hozzá. 

Ezen eredmények alapján az alkoholfogyasztás korlátozása vagy megszüntetése 8%-kal csökkentheti az alkohollal összefüggő rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és 4%-kal az összes rákos megbetegedés kockázatát - jegyezte meg a jelentés.

Súlyos kockázatokra figyelmeztetnek

Hivatkozás másolása

Dr. Adam Scioli, a pennsylvaniai Caron Treatment Centers függőségi pszichiátere szerint "sokféle ellentmondásos információ” látott napvilágot arról, hogy az alkohol káros-e vagy sem. "Sok éven át még olyan hírek is voltak, amelyek szerint az alkohol az egészségre nézve előnyös lehet - de ma már tudjuk, hogy az alkoholfogyasztás a rák egyik módosítható kockázati tényezője" - fogalmazott Scioli, aki szerint mintegy 75 ezer amerikait diagnosztizálnak olyan rákos megbetegedéssel, amely valamilyen módon összefügg az alkoholfogyasztással. 

"Minél többet iszik valaki - mind mennyiségben, mind gyakoriságban - annál nagyobb a kockázat. Az alkohol egy méreganyag. Régóta tudjuk, hogy számos szervre hatással van, lényegében az agytól kezdve egészen a vastag- és végbélrendszerig" - figyelmeztetett Scioli. 

Van "biztonságos” mennyiség?

Hivatkozás másolása

A mérsékelt alkoholfogyasztás a nők esetében egy ital vagy annál kevesebb egy nap alatt. A férfiak esetében ez napi két ital vagy annál kevesebb, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint. "A mértékletes alkoholfogyasztás növelheti a halálozás és a krónikus betegségek általános kockázatát. Még a kevés alkoholfogyasztás is növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát” – áll az ügynökség honlapján.

Scioli egyetértett, hangsúlyozva, hogy "határozottan kijelenthetjük, hogy az alkoholfogyasztás nem jelent hozzáadott egészségügyi előnyt. A biztonság és a veszély közötti határvonal vitatható, és minden embernél más és más”.

Míg az olyan kockázati tényezők, mint a dohányzás, széles körben ismertek, Sengupta szerint az alkohol és a rák közötti kapcsolatról még mindig alacsony a közvélemény tudatossága. Az AACR szerint a legtöbb amerikai (51%) nincs tisztában azzal, hogy az alkohol növeli a rák kockázatát. Scioli szerint túl sokáig nem figyeltek arra, különösen, ha figyelembe vesszük azoknak az amerikaiaknak a számát, akik megfelelnek az alkoholfogyasztási zavar kritériumának. 

Nincs minden remény veszve

Hivatkozás másolása

Scioli szerint a jó hír az, hogy a módosítható kockázati tényezők visszaszorítása, például kevesebb alkohol fogyasztása csökkentik a kockázatot. Mint a jelentés megállapította, azok, akik sikeresen csökkentik az alkoholfogyasztásukat vagy tartózkodnak az említett mérsékelt kockázati szintek alatt, az általános rákos megbetegedések kockázatának csökkenését fogják tapasztalni - jegyezte meg. "Sokkal jobb munkát kell végeznünk annak érdekében, hogy a közvélemény figyelmét felhívjuk az ivással - különösen a mérsékelt vagy erős alkoholfogyasztással - járó kockázatokra. És tudatosítanunk kell a nyilvánosságban, hogy van segítség, ha valaki önmagától nem képes mérsékelni az ivást vagy leszokni róla" - tette hozzá Scioli. 

A figyelemfelkeltés érdekében Sengupta arra sürgette az AACR-t, hogy hirdessen kampányokat, például vezessék be az alkoholtartalmú italokon feltüntetett rák-specifikus figyelmeztető címkéket. "Ezzel együtt hatékony klinikai stratégiákat kell fontolóra venni, amelyek csökkentik vagy megszüntetik az alkoholfogyasztást, így csökkentve az alkohollal összefüggő rákos megbetegedések terhét."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés