Hirdetés

Már csak ez hiányzott: sztrájkba léphetnek a reptéri dolgozók egy héttel a párizsi olimpia előtt

Nap Híre portré Nap Híre

A párizsi repülőterek dolgozóit képviselő szakszervezetek hétfőn közölték, hogy a párizsi olimpia előtti hétre sztrájkra szólítottak fel a személyzetnek járó bónuszokkal kapcsolatos vita miatt.

Mi is írtunk arról, hogy olyan elképesztő állapotok uralkodnak Ferihegyen és más reptereken is, ami már az Orbán-kormánynak, sőt Debreczeni Zitának is sok. Különösen komoly bajok vannak Budapest és Törökország között.

Most Párizsban lehet óriási a baj. A CGT, a CFDT, a FO és az UNSA szakszervezetek július 17-re - kilenc nappal a párizsi játékok kezdete előtt - reptéri sztrájkot hirdettek, hogy követeljék, hogy az egész személyzet kapjon olimpiai bónuszt, és elítélték "a vezérigazgató egyoldalú döntéseit, amelyek szerint csak a személyzet egy részének fizetnek bónuszt" - írja az AFP.

Az állami irányítás alatt álló Groupe ADP-nél, amely Párizs fő repülőtereit, a Charles de Gaulle és az Orly repülőteret üzemelteti, a szakszervezetek már korábban, május 19-én sztrájkot hirdettek, amely nem okozott nagyobb fennakadást.

A két repülőtér lesz a fő kapu Franciaországba az olimpiára érkező külföldi látogatók számára: a játékok ideje alatt naponta akár 350 ezer ember, valamint a legtöbb sportoló és felszerelésük várhatóan ott fog átszállni.

A sportolók ezrei várhatóan július 18-tól, a sportolói falu megnyitásától érkeznek majd, és a Charles de Gaulle repülőtéren egy új, ideiglenes, túlméretezett poggyászterminál fogadja majd az olyan felszereléseket, mint a kajak, a kerékpár vagy a rúdugráskor használt rúd.

A franciaországi közszféra dolgozóit képviselő szakszervezetek többletfizetést vagy támogatást követeltek a július 26. és augusztus 11. közötti párizsi játékok idejére, amely Franciaországban a hagyományos nyári szünidőre esik.

A rendőrség, a légiforgalmi irányítók, a szemétszedők, a központi kormányzat alkalmazottai, a metró- és vonatvezetők, valamint a tűzoltók mind követeléseket fogalmaztak meg, és a munkáltatókat nyomás alatt tartják, hogy engedjenek a fennakadások elkerülése érdekében.

Az érmeket gyártó nemzeti pénzverde dolgozói is sztrájkoltak, de a vezetőség szerint a termelésre ez nem volt hatással.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés