Hirdetés

Megkongatták a vészharangot, veszélyes sebességgel tarolja le Afrikát a halálos vírus

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A korábban majomhimlőnek nevezett rendkívül fertőző betegséget a kontinens legfőbb egészségügyi szerve közegészségügyi veszélyforrásnak nyilvánította Afrikában és közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek.

Az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (Africa CDC) tudósai azt mondják, hogy megriasztja őket az a sebesség, amellyel az mpox új vírusvariánsa terjed.

Az év eleje óta több mint 13 700 megbetegedést és 450 halálesetet regisztráltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A vírus, amely az egész testet érintő elváltozásokat okozhat, más afrikai országokba, köztük Burundiba, a Közép-afrikai Köztársaságba, Kenyába és Ruandába is átterjedt.

A közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése segít a kormányoknak a válaszlépések összehangolásában, és potenciálisan növeli az orvosi ellátmányok és segélyek beáramlását az érintett területekre - írja a BBC.

Jean Kaseya, az afrikai járványügyi központ vezetője arra figyelmeztetett, hogy a betegség elszabadulhat, ha nem tesznek azonnali lépéseket a megfékezésére.

"Ez a nyilatkozat nem pusztán formalitás. Ez egy egyértelmű felhívás a cselekvésre. Annak felismerése, hogy többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak reagáljunk. Proaktívan és agresszívan kell fellépnünk a fenyegetés megfékezése és felszámolása érdekében" - fogalmazott.

Az Afrikán kívüli egészségügyi vezetők is figyelemmel kísérik a helyzetet, hogy felmérjék a járvány továbbterjedésének kockázatát.

Július 29-én az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ azt közölte, hogy Európában "nagyon alacsony" az mpox-vírus okozta kockázat.

A himlő az állatokról az emberekre és az emberek között a fertőzött emberrel való szoros érintkezés révén terjed - többek között szexuális úton, bőrről bőrre történő érintkezés, valamint egy másik személyhez közeli beszélgetés vagy légzés révén.

Olyan tüneteket okozhat, mint láz, izomfájdalmak és elváltozások az egész testen. Ha nem kezelik, az mpox halálos lehet.

A vírusnak két fő törzse ismert. Az enyhébbik okozta a 2022-es globális járványt, amely Európát, Ausztráliát, az Egyesült Államokat és számos más országot érintett - és főként szexuális érintkezés útján terjedt.

A második, halálosabb, Közép-Afrikában előforduló törzs áll a nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaságban felfedezett új változat mögött.

Három vakcina létezik, de általában csak a veszélyeztetett vagy fertőzött személlyel szoros kapcsolatban álló emberek kaphatják meg.

Dr. Kaseya elmondta, hogy körülbelül 10 millió adagot terveznek biztosítani a betegség afrikai terjedésének korlátozására.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés