Hirdetés

Egészséges és csillogó fogakra vágysz? Ezt az egyszerű tippet mindenképpen tartsd be!

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy fogorvos felfedte az igazságot a szájhigiéniáról. Dr. Alex Foo szerint a fogak egészségének megőrzéséhez több kell, mint a napi kétszeri fogmosás és a fogselyem használata.

A díjnyertes fogorvos szerint a fogak pusztulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy ebéd után szünetet tartsunk és ne használjuk a fogainkat. A déli étkezés utáni kétórás étkezési tilalom segíthet a fogak megerősítésében és a szuvasodás megelőzésében - adta hírül a New York Post.

"Ha étkezés után legalább két órán át hagyjuk, hogy a nyál természetes módon tisztítsa és remineralizálja a fogakat, az jelentősen csökkentheti a szuvasodás és a zománc eróziójának kockázatát"

- mondta Dr. Foo. A fogorvos elmagyarázta, hogy ebéd után a nyálunk pH-ja megugrik, "ami hatékonyabbá teszi a fogak védelmét azáltal, hogy segíti a zománc remineralizációját".

Dr. Foo szerint az ebéd közben elfogyasztott ételek befolyásolják a nyálunk minőségét a nap hátralévő részében, és az egészséges választás boldog szájat eredményez.

"Egy saláta vagy más egészséges étel elősegítheti a jobb szájhigiéniát" - jelentette ki a doki.

Dr. Foo tanácsát Whitney DiFoggio, regisztrált fogászati higiénikus is megerősítette, aki korábban a The Postnak elmondta, hogy azok, akik szeretnék megőrizni gyöngyházfehér fogaikat, kerüljék az erjeszthető szénhidrátokat az étkezések során - gondoljunk csak a fehér kenyérre, tésztára, chipsre, gabonapelyhekre és kekszekre.

"Az erjeszthető szénhidrátok azért olyan rosszak a fogaknak, mert cukorrá bomlanak, miközben rágjuk őket" - magyarázta, és alattomos cukroknak nevezte őket.

Megjegyzi, hogy ezek a bizonyos szénhidrátok savasabbá teszik a szájat, mivel a nyál túlórában dolgozik, hogy eltávolítsa a fogakról a gumiszerű ételmaradékot, ami "növeli a fogszuvasodás esélyét".

DiFoggio fenntartja, hogy az olyan ételek, amelyek "erősebb harapást és rágást igényelnek", például a ropogós zöldségek, mint a sárgarépa és a zeller, általában jobbak a fogak és az általános egészség szempontjából.

Eközben Dr. Foo is ajánlja a rágógumit, mondván, hogy "egy kis xilit használata ebéd után szintén segíthet serkenteni a jótékony nyáltermelést".

A xilit, a növényekben előforduló természetes édesítőszer, amelyet általában rágógumikban használnak, jótékonyabb cukormentes megoldásnak tekinthető, mint az aszpartámmal édesített rágók.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés