Hirdetés

Veszélybe került a magyarok nyaralása?

Nap Híre portré Nap Híre

Aggódhatnak azok, akik idén repülővel terveznek nyaralni menni, ugyanis a légitársaságok arra figyelmeztetnek, hogy több járattörlés is jöhet a géphiányok miatt, ráadásul a főszezonban.

A légicégek az Alaska Airlines januári incidense óta kevesebb repülőt használnak, mint amennyi kellene nekik. Mint ismert, akkor ötezer méteres magasságban az elégtelen és hibás rögzítés miatt kirobbant a légitársaság Boeing 737 MAX típusú gépének az egyik vészkijárati ajtót is magában foglaló oldalpanelja. A Boeing amerikai repülőgépgyártó 160 mllió dollárt fizetett az Alaska Airlines légitársaságnak a baleset miatt - írja az Infostart.

Az utasok közül szerencsére senki nem sérült meg, ám ez annak volt köszönhető, hogy a gép még viszonylag alacsonyan repült, és mindenkinek be volt csatolva az öve. A baleset után az ilyen gépek már nem repülhettek. Ezután az Airbus több száz hajtóművet hívott vissza a biztonsággal kapcsolatos aggályok miatt, ami 650 repülőgépet érintett.

Az év elején Martha Neubauer, az AeroDynamic Advisory vezető munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a légitársaságok idén 19 százalékkal kevesebb repülőgépet kapnak emiatt. Így a légitársaságok kénytelenek repülőgépeket lízingelni, hogy kielégíthessék az utazási igényeket.

Az Avia Solutions, a világ legnagyobb repülőgép-lízingcége azonban arról számolt be, hogy az utóbbi időben egyre több légitársaság adott le megrendelést náluk, így a kereslet már bőven túlszárnyalta a kínálatot. Gediminas Ziemelis, a cég elnöke beszélt először arról, hogy ebből járattörlések lesznek nyáron. A légitársaságok közben kétségbeesetten keresik a repülőgépeket.

Az Avia Solutions Európában rendelkezésre álló 250 repülőgépéből már csak 8 darab lízingelhető. A TUI flottájában már 14 ilyen gép van, a British Airwaysnek 4, a Lufthansának pedig 8. A Turkish Airlines rendelkezik a legtöbbel, több mint 30 bérelt gépe van szolgálatban. A Ryanair főnöke, Michael O'Leary arra is figyelmeztetett, hogy a járattörlések mellett akár 10 százalékkal magasabb viteldíjakra is számítani kell a nyár folyamán.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés