Hirdetés

Egyre komolyabb bajban a Boeing, távozik a cég éléről a vezérigazgató is

Virág Sára portré Virág Sára

A Boeing vezérigazgatója, Dave Calhoun az év végével távozik a cég éléről. Minderre akkor kerül sor, amikor a cég körül egyre nagyobb a botrány. 

A cégre hatalmas nyomás nehezedik, különösen a közelmúltban történt események fényében. Januárban például nem sokkal a felszállás után kirobban a repülőgép ajtaja. Az eset következtében ugyan senki nem sérült meg, a cég szabályaival kapcsolatban azonban komoly aggályok merültek fel. Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói posztot, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot a Boeing történetének egyik legnagyobb botránya miatt menesztették.

Öt hónap alatt kettő gép is szinte hajszálpontosan ugyanolyan körülmények között zuhant le, 346 utas és a személyzetét életét is kioltva. Calhoun a kinevezése után ígéretet tett arra, hogy rendbeszedi a céget és helyreállítja az elveszett bizalmat – írja a BBC. Januárban azonban nem sokkal a felszállás után kiszakadt az egyik Boeing gép ajtaja. A vizsgálatok szerint ez azért történhetett meg, mert az ajtó nem volt megfelelően rögzítve. 

A cég ellen ezért nyomozás és eljárás is indult. Több elemző és szakember mélységesen egytért abban, hogy ideje lenne komoly változásokat eszközölni a Boeing vezetőségében. Stewart Glickman, a CFRA Research elemzője szerint a problémák jelentős része a vállalati kultúrából fakad, amit csak teljes ,,vérfrissítéssel" lehet megoldani. Mint mondta, a helyzetet belülről már nem lehet megreformálni, mert túl régóta áll fenn. 

Dave Calhoun hétfőn levelet küldött a cég munkatársainak, amelyben az Alaska Airlines incidensét "vízválasztó pillanatnak" nevezte a cég számára, és azt mondta, "alázattal és teljes átláthatósággal" kell reagálniuk az esettel kapcsolatban.  A Szövetségi Légügyi Hivatal a hónap elején közzétett jelentésében azt írta, a Spirit Aerosystems 737 Max gyártási folyamatának ellenőrzése során számtalan szabálytalanságra bukkantak. 

Egy másik jelentés szerint pedig olyannyira a félelem kultúrája uralkodik a cég alkalmazottai körében, hogy a személyzet a megtorlástól való félelem miatt már nem is meri jelenteni a problémákat. 

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy holtan találtak egy egykori Boeing-alkalmazottat mindössze néhány nappal azután, hogy a cég ellen vallott. John Barnett, a Boeing egyik alkalmazottja igencsak súlyos vádakat fogalmazott meg a céggel kapcsolatban, ám néhány nappal a vallomása után holtan taláták egy parkolóban. 

John Barnett 32 évig dolgozott a Boeingnél, 2017-ben vonult nyugdíjba. Nem sokkal ezelőtt pert indított a Boeing ellen, sőt, még tanúvallomást is tett. A rendőrség közleménye szerint a 62 éves férfi önkezével vetett véget az életének, holttestét az autójában találták meg egy hotel parkolójában. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés