Hirdetés

Magyar Péter kinyírja a Momentumot és a Kutyapártot?

Nap Híre portré Nap Híre

Hogyan hat a többi pártra Magyar Péter indulása az EP-választáson?

Mint arról beszámoltunk, Magyar Péter "Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért" címmel tartott tömegdemonstrációt Budapesten szombaton, majd az is kiderült, melyik párt színeiben indul az EP-választáson.

Előzőleg az ügyészségi kihallgatása után, március 26-án tartott demonstrációján jelentette be Magyar Péter, hogy újra utcára hívja az embereket április 6-án. Mindez azután történt, hogy Magyar nyilvánosságra hozta a volt feleségével készített felvételt, amelyen a Völner-Schadl ügyről beszélgetnek, Varga Judit pedig súlyos bántalmazással vádolta meg volt férjét. Magyar Péter akkor úgy fogalmazott, volt felesége „előre megírt hazugsággyűjteményt” hozott nyilvánosságra.

Hogyan hat a Fidesz-táborra a fordulat?

Hivatkozás másolása

A Telex most azt írja: a Fidesz szavazóit elbizonytalanítja, a Momentumra és a Kutyapártra veszélyes lehet, de a többi pártnak is kihívást jelent Magyar Péter feltűnése és népszerűségének villámgyors növekedése. 

A Republikon márciusi felmérése szerint az akkor még nem létező pártjával 11 százalékon állt Magyar a teljes népességen belül, míg a pártválasztók 15 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna a választáson. Ezzel lényegében már a párt bejelentése előtt feljött a dobogó harmadik fokára a Fidesz és a DK mögé. A kormányközeli Nézőpont Intézet is 13 százalékra mérte Magyar támogatottságát, és ezzel holtversenyben állt a DK-MSZP-Párbeszéd szövetséggel.

A közvélemény-kutatások alapján akár több mandátumot is nyerhet Magyar Péter a június 9-i EP-választáson, amelyen az egri székhelyű Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indul el. Ő azt állítja, sok követője a Fidesztől jön, a felmérések szerint azonban eddig inkább az ellenzéki és bizonytalan választókat tudta megszólítani.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Fidesz választási esélyeire ne lenne hatással.

„A Fidesz számára az lehet veszélyes, ha Magyar júniusig napirenden tudja tartani a kegyelmi ügyet” – mondta a Telexnek Mikecz Dániel politikai elemző. A kegyelmi ügy a legmélyén találta el a Fidesz identitását, a közvélemény-kutatások szerint február óta évek óta nem látott mélyponton a kormánypártok népszerűsége. Mikecz szerint elbizonytalaníthatja a Fidesz szavazóit a kegyelmi ügy. Ha nem is szavaznak át automatikusan Magyarra, többen távol maradhatnak az urnáktól.

Jellegzetes közép-európai jelenség

Hivatkozás másolása

Azt egyelőre még megbecsülni sem lehet, meddig tart ki Magyar lendülete. „A Magyar Péter-jelenség nem egyedi a régióban. Hasonló trendeket, személyiségeket láttunk az elmúlt években Szlovákiában, Bulgáriában, Csehországban és Szlovéniában is” – mondta a Telexnek Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

A környező országokban is lényegében a semmiből tűntek fel a politikában olyan szereplők, akik aztán egy kis csapattal, minimális szervezeti háttérrel, erős médiafigyelem mellett villámgyorsan tudtak feltörni. Hangácsi ide sorolta például Igor Matovič volt szlovák miniszterelnököt, Michal Šimečkat, a Progresszív Szlovákia elnökét és Robert Golobot, aki mára Szlovénia miniszterelnöke lett.

Mindegyikük – Magyar Péterhez hasonlóan – képes volt meghaladni a hagyományos, bürokratikus pártpolitikai világot, és megszólítani az elégedetlen szavazókat. Hangácsi szerint az a legfontosabb kérdés, hogy az elégedetlen szavazók mennyi időt adnak az új politikai formációknak. Magyar politikai jövője szempontjából ezért fontos mérföldkő lesz a június 9-i EP-választás.

A Méltányosság elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi példák azt mutatják: a villámgyorsan komoly népszerűséget szerző pártok sokszor ugyanolyan gyorsan meg is tudnak bukni, ha nem érnek el hamar látható eredményt.

Végveszélyben a Momentum, bajban a Kutyapárt?

Hivatkozás másolása

Miközben Magyar az elmúlt hetekben már a kormány leváltását tűzte ki célul, a másik oldalon „az ellenzéki pártok felett lebeg” Mikecz Dániel szerint, és a célja az, hogy egyfajta integrátorként begyűjtse a jobboldaliakat és baloldaliakat, a konzervatívokat és a liberálisokat, a zöldeket és a szociáldemokratákat.

A leginkább azonban azt a blokkokon kívüli választói csoportot tudja megszólítani az elemző szerint, amely nem tud Gyurcsány Ferenccel azonosulni, de kormányváltást szeretne.

A Republikon Intézet felmérése alapján emiatt főként a Momentumra és a Kutyapártra lehet veszélyes Magyar, aki az elemzők szerint a két párt budapesti, magas státuszú, értelmiségi választóit szipkázhatja el.

Részletek a Telex cikkében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés