Hirdetés

A WHO figyelmeztet: a magány olyan veszélyes lehet, mint a cigaretta

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár egyre kevesebbet beszélünk a koronavírusról, a covid-lezárások súlyos hatásai a mentális és a fizikai állapotunkra még mindig problémákat okoznak. Az Egészségügyi Világszervezet a magányt "sürgető egészségügyi fenyegetésnek" nyilvánította, amelynek kockázata olyan halálos, mint a napi 15 szál cigaretta elszívása.

"A magány globális közegészségügyi problémává válik, amely az egészség, a jólét és a fejlődés minden aspektusát érinti" - mondta Chido Mpemba, az Afrikai Unió ifjúsági megbízottja. 

Mpemba és Dr. Vivek Murthy, az Egyesült Államok sebész főorvosa is tag a WHO újonnan létrehozott, a társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó nemzetközi bizottságában. A küldetésük az, hogy felvegyék a harcot az elszigetelődés ellen, amit a Covid-19 világjárvány idején végrehajtott lezárások még inkább felerősítettek - írja a New York Post.

A WHO közleményében azt állítja, hogy minden negyedik idős ember szenved a társadalmi elszigeteltségtől, míg a serdülőkorúak 5-15%-a magányos. A világszervezet álláspontja azután vált ismertté, hogy megjelent a skóciai Glasgow-i Egyetem új tanulmánya, amely szerint a barátokkal vagy családtagokkal való kapcsolat hiánya 39 százalékkal növelheti a korai halálozás kockázatát. A tanulmány során mintegy 458 000 középkorú résztvevőt követtek nyomon 12 éven keresztül, és a követési időszak alatt 33 000 halálesetet jelentettek.

A BMC Medicine című folyóiratban múlt héten közzétett kutatás szerint a barátokkal és a családdal való legalább havi egyszeri kapcsolattartás nagyon értékes, míg a felszínes interakciók a jelek szerint nem csökkentették a korai halálozás kockázatát.

"Amikor olyan problémákkal foglalkozunk, mint a magány és a társadalmi elszigeteltség, akkor ezeket a különböző aspektusokat külön-külön és együttesen is meg kell vizsgálnunk, ha azonosítani és támogatni akarjuk azokat, akik a társadalomban a leginkább elszigeteltek" - mondta Hamish Foster, a tanulmány egyik szerzője és a Glasgow-i Egyetem Egészségügyi és Jóléti Iskolájának klinikai kutatója.

A WHO új bizottsága azt tervezi, hogy "elemzi a társadalmi kapcsolatok központi szerepét minden korosztály egészségének javításában, és megoldásokat vázol fel a társadalmi kapcsolatok széles körű kiépítésére".

"Tekintettel a magány és az elszigeteltség mélyreható egészségügyi és társadalmi következményeire, kötelességünk ugyanolyan befektetéseket eszközölni a társadalom szociális szövetének újjáépítésébe, mint amilyeneket más globális egészségügyi problémák - például a dohányzás, az elhízás és a függőségi válság - kezelésében tettünk" - mondta Murthy a nyilatkozatban.

Tanulmányok kimutatták, hogy az örökös egyedüllét a szorongás, a depresszió, a gyenge immunrendszeri működés, a szív- és érrendszeri problémák, sőt az agyműködés romlásának kockázatával jár. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés