Hirdetés

Nagy baj van: megjelent az állatkertekben a rettegett vírus, több tucat tigris elpusztult

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hatalmas pusztítást végzett a madárinfluenza a dél-vietnami állatkertekben: az állami média jelentése szerint augusztus óta 47 tigris, 3 oroszlán és 1 párduc pusztult el a vírusban.

A H5N1 járvány a Ho Si Minh-város melletti Vuon Xoai állatkertet és a szomszédos Long An tartományban lévő My Quynh szafari parkot sújtotta. Egy tisztviselő elmondása szerint az állatok valószínűleg azután betegedtek meg, hogy fertőzött csirkék húsával etették őket. 

A vietnami egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elhullott tigrisekből vett két minta pozitív lett madárinfluenzára. A tisztviselők most nyomon követik a csirkék forrását, hogy megállapítsák az okokat - írja a BBC. Az állatkertek nem kívántak nyilatkozni.

A WHO honlapján található tanácsok figyelmeztetnek arra, hogy kerülni kell a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok és tojások fogyasztását azokban a régiókban, ahol madárinfluenza-járvány van, mivel a fertőzés kockázata igen magas. A vírus H5N1-es törzse elsősorban az állatokat fertőzi meg, és a WHO szerint az emberi fertőzés szinte minden esete fertőzött élő vagy elpusztult madarakkal, illetve fertőzött környezettel való szoros érintkezésből ered.

2022 óta egyre több jelentés érkezett halálos járványkitörésekről emlősök körében, amelyeket influenza vírusok, köztük az H5N1 törzs okozott. 2003 óta közel 900 emberi fertőzést is jelentettek, amelyeknek több mint fele halálos kimenetelű volt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés