Hirdetés

Leégés vagy napmérgezés? Ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagyon melegre számíthatunk ezen a nyáron, és a statisztikák szerint a felnőttek egyharmada legalább egyszer le fog égni a napon idén. A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy a leggyakrabban a 30 évnél fiatalabb, fehér felnőttek égnek le a napon. Ami nagy baj, hiszen a leégés növeli a bőrrák kockázatát, és sokan kórházba is kerülhetnek miatta.

Az egészségügyi szakértők most elárulták, hogy mi a különbség a leégés és a napmérgezés között. Az biztos, hogy mindkettő abból adódik, hogy túl sok időt töltünk a napon, nem megfelelően védekezve ellene. 

"A leégés és a napmérgezés ugyanúgy nézhet ki, bár az utóbbi intenzívebb, és általában duzzanatokat és hólyagokat okoz" - mondta Dr. Anisha Patel, bőrgyógyász, hozzátéve, hogy a legfontosabb különbségek a szisztémás tünetekben vannak, mint például a fejfájás, szédülés, hányinger és szapora szívverés - írja a New York Post.

A Harvard Healt jelentése szerint az enyhe vagy mérsékelt leégést bőrpír, fájdalom és forró tapintású bőr jellemzi, és a tünetek általában három nap után eltűnnek. A napmérgezés azonban ennél durvább: hólyagokkal, erős fájdalommal, duzzanatokkal és lázzal jár, ráadásul ezek a tünetek általában hosszabb ideig is tartanak. 

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csecsemők és a gyermekek, a világosabb bőrűek valamint a bőrbetegséggel küzdők, valamint azok, akik délelőtt 10 és délután 4 között kint dolgoznak. Veszélyes még a nap azokra is, akik bizonyos gyógyszereket szednek, vagy azokra is, akik szoláriumba járnak. Egy biztos: a megfelelő védekezés nélkül bárki leéghet vagy napmérgezést kaphat. 

A szakértők azt mondják, ha észrevesszük magunkon, hogy leégtünk, azonnal "meneküljünk el a nap elől", igyunk sok vizet, pihenjünk és próbáljuk meg kezelni a fájdalmat. Ha ez nem működik, a hűvös borogatás még segíthet, például aloe vera géllel vagy illatmentes krémekkel.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán, forduljon azonnal orvoshoz:

Hivatkozás másolása
  • Élénkpiros, váladékozó bőr
  • Láz
  • Mentális zavarodottság
  • Erős fájdalmom 
  • Extrém hidegérzet
  • Fejfájás
  • Hányinger
  • Hányás

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés