Hirdetés

Mit üzen a kiskutyánk ugatása? A mesterséges intelligencia segíthet megérteni a kedvencünket

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Michigani Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia (MI) segítségével próbálják megérteni a kutyák ugatásának jelentését. 

A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segíthet jobban megérteni, hogy mit üzen a kutyák ugatása. Emellett azt is vizsgálják, hogy a mesterséges intelligencia képes-e helyesen azonosítani egy kutya korát, nemét és fajtáját az alapján, ahogy ugat. 

A tudósok a kutyák kommunikációjának dekódolásában úgy tudtak előrelépést elérni, hogy a már létező, emberi beszédre kiképzett számítógépes modelleket újrahasznosították. "A mesterséges intelligencia fejlődése forradalmasíthatja az állati kommunikáció megértését” - mondta Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem mesterséges intelligencia laboratóriumának vezetője, hozzátéve: "Kutatásunk új lehetőséget nyit arra, hogy hogyan használhatjuk fel a beszédfeldolgozásban eddig elért eredményeinket a kutyaugatások részleteinek megértéséhez.” A mesterséges intelligencia pedig nagy előrelépéseket tett lehetővé a beszéd finomságainak megértésében is - írja a BBC

A mesterséges intelligencia alapú rendszerek a hangszín, a hangmagasság és az akcentus árnyalatainak megkülönböztetésére szolgálnak, ami lehetővé teszi a hangfelismerő szoftverekhez hasonló technológiákat. Ezek a rendszerek azért érték el ezt a kifinomultsági szintet, mert rengeteg valódi emberi hangon képezték őket. A kutyák esetében azonban nem létezik hasonló adatbázis. "Az állati hangokat logisztikailag sokkal nehezebb beszerezni és rögzíteni” - mutatott rá Artem Abzaliev, a tanulmány vezető szerzője.

Csapata azt vizsgálta, hogy a tudósok megkerülhetik-e ezt az adathiányt az embereken végzett kutatásokra támaszkodva: 74 különböző fajtájú, korú és nemű kutya ugatását, morgását és nyiszítését gyűjtötték össze különböző kontextusokban. Ezeket betáplálták egy olyan gépi tanulási modellbe - ez egy olyan algoritmus, amely nagy adathalmazokban azonosítja a mintákat -, amelyet az emberi beszéd elemzésére terveztek. Végül arra jutottak, hogy ez a modell jól teljesített a kutyák kommunikációjának értelmezésében is. A kutatók átlagosan 70%-os pontosságot értek el különböző tesztek során. „Ez az első alkalom, hogy az emberi beszédre optimalizált technikákat alkalmazták az állati kommunikáció megfejtésének segítésére” – mondta Mihalcea.

"Eredményeink azt mutatják, hogy az emberi beszédből származó hangok és minták alapul szolgálhatnak más hangok, például állati hangok akusztikai mintázatainak elemzéséhez és megértéséhez.” A kutatók szerint eredményeiknek „fontos következményei” lehetnek az állatjólétre nézve. Szerintük az állatok által kibocsátott különböző hangok árnyalatainak jobb megértése javíthatja azt, ahogyan az emberek értelmezik és reagálnak az állatok érzelmi és fizikai szükségleteire.

Az eredményeket a Számítógépes nyelvészet, nyelvi erőforrások és értékelés közös nemzetközi konferenciáján mutatták be. A mexikói Nemzeti Asztrofizikai, Optikai és Elektronikai Intézet is együtt dolgozott a projektben a Michigani Egyetemmel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés