Hirdetés

Túl sok időt töltenek a gyerekek a telefonjaikon? Megdöbbentő dolog derült ki

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A folyamatosan online lévő generáció talán kezd egy kicsit lazítani.

A tinédzserek mintegy 40 százaléka állítja, hogy csökkentette a közösségi médiában töltött idejét - derül ki a Pew Research Center hétfőn közzétett jelentéséből. A tizenévesek közel ugyanekkora hányada ismeri el, hogy "túl sok" időt tölt az okostelefonjával (38 százalék) és a közösségi médiával (27 százalék).

A megállapítások a szülők, az iskolák és a törvényhozók körében egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a közösségi média által a fiatal felhasználók mentális egészségére és jólétére gyakorolt potenciális ártalmakkal kapcsolatban. Vivek Murthy sebész főorvos tavaly azt nyilatkozta, hogy számos platformon túlságosan alacsony a regisztráció alsó korhatára (ami egyébként a legtöbb esetben 13 év). Több amerikai állam pedig megpróbált olyan jogszabályokat elfogadtatni, amelyek célja, hogy a 16 év alattiakat távol tartsák a közösségi médiától - bár ezek a törvények heves jogi ellenállásba ütköztek.

A hétfői Pew-jelentés azt jelzi, hogy egyes tizenévesek talán saját kezükbe veszik a dolgokat, és szigorúbb határokat szabnak a tech-használatuknak.

Az elenyésző 5 százalék kivételével ma már minden tizenévesnek van okostelefonja az Egyesült Államokban, és egy decemberi Pew-tanulmány szerint a tinédzserek egyharmada állítja, hogy "szinte folyamatosan" használja az öt legfontosabb közösségi médiaplatform - YouTube, TikTok, Snapchat, Instagram vagy Facebook - legalább egyikét.

A hétfőn megjelent jelentés szerint a tinilányok - akik egyesek szerint különösen ki vannak téve a közösségi média mentális egészségüket és testképüket érintő hatásainak - nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy túl sok időt töltenek a telefonjukon (44 százalék), mint a tinédzser fiúk (33 százalék) - írja a CNN.

Ennek ellenére a tizenévesek többsége (51 százalék) úgy véli, hogy "nagyjából megfelelő mennyiségű" okostelefon-használat jellemzi a mindennapjait.

A jelentés elkészítéséhez a Pew 1453 13 és 17 év közötti amerikai tinédzsert és szüleiket kérdezte meg 2023. szeptember 26. és október 23. között.

A felmérés során a tizenéveseket arról is megkérdezték, milyen érzéseket élnek át, amikor a telefonjuk nélkül maradnak: a megkérdezett tinédzserek 72 százaléka azt mondta, hogy "néha" vagy "gyakran" boldognak érzi magát, amikor nem a képernyőt bámulja. 44 százalék azonban azt mondta, hogy szorongást érez, amikor a telefonja nélkül marad.

A jelentés megjegyzi, hogy "a tizenévesek kisebbsége - 7 és 32 százalék között - gyakran érzi magát szorongónak, zaklatottnak vagy magányosnak, amikor nincs a keze ügyében a telefonja".

Több válaszadó szerint az okostelefonok megkönnyítik például a tanulást, a megkérdezett tinédzserek nagyobb része (42 százalék) azonban úgy gondolta, hogy ezek az eszközök megnehezítik a jó szociális készségek elsajátítását.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság tavaly azt ajánlotta, hogy a tizenévesek vegyenek részt egy képzésen, mielőtt elkezdenék használni a közösségi médiát, mondván, hogy az eszközök "alapvetően nem károsak, de nem is előnyösek" a fiatalok számára, de a lehetséges ártalmak minimalizálása érdekében oktatásban kellene részesülniük a közösségi média ismereteiről és a pszichológiai fejlődésről.

Sok szülő elárulta, hogy figyelemmel kíséri tizenéves gyermeke okostelefon- és közösségi médiahasználatát: a megkérdezett szülők fele - különösen a fiatalabb tizenévesek szülei - jelezték, hogy átnézték már gyermekeik telefonját. (És a legtöbb esetben úgy tűnik, hogy a gyermekeik tudnak róla: a tizenéves válaszadók 43 százaléka mondta, hogy szüleik belenéztek a telefonjaikba).

A szülőknek manapság minden eddiginél több eszközük van arra, hogy figyelemmel kísérjék gyermekeik online tevékenységét. Számos közösségi médiaplatform a fiatalok biztonságával kapcsolatos kritikákra reagálva úgynevezett családi központokat és egyéb funkciókat vezetett be, amelyek lehetővé teszik a szülők számára, hogy felügyeljék, hogyan használják a tizenévesek a platformokat, miközben a gyerekek számára megmarad a magánszféra.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés