Hirdetés

Egyre több embert ér utol a főszereplő-szindróma

Virág Sára portré Virág Sára

Manapság, az internet kérlelhetetlen térhódításával párhuzamosan rendre jelennek meg az újabb és újabb fogalmak, "szindrómák", amelyek a közösségi-médiahasználathoz kapcsolódnak. Az énközpontúság fogalma ugyan korábban is létezett már, de az online tér és az inluenszerkedés új szintre emelte a jelenséget. 

Ha egyetlen popkultúrából ismert karakterrel kellene demonstrálni a főszereplő-szindrómát, az Carrie Bradshaw lenne a Szex és New York című sorozatból. Karaktere deklaráltan egy énközpontú figura, aki az egész baráti társasága főszereplőjének képzeli magát: az ő élete és problémái valahogy mindig előbbre sorolódnak a többiek gondjainál. A főszereplő-szindróma nem egy valós, realitásban gyökezerő mentálhigiéniás diagnózis, sokkal inkább egy TikTokon terjedő fogalom, amelyet azokra használunk, akik túlzásba viszik a szereplési vágyukat vagy pedig egy konkrét kitalált perszónát hoznak létre az interneten. 

"A főszereplő-szindróma azt jelenti, hogy az illető a saját élete tényleges főszereplőjeként tekint magára, a környezetétől pedig azt várná, hogy támogassa ebben" – fogalmazott a Business Insidernek Kate Rosenblatt terapeuta és a Talkspace vezető klinikai menedzsere. 

Új keletű jelenségről van szó?

Hivatkozás másolása

Igen is, meg nem is. A közösségi média térhódításával párhuzamosan kardinálisan megnőtt azoknak a száma, akik a saját életük főszereplőinek képzelik magukat, ám azt nem lehetne mondani, hogy az emberi faj korábban nem fantáziált hasonló dolgokról. Hiszen már jóval korábban is kitaláltunk különböző elképzelt történeteket saját magunkról vagy az életünről, ezeket pedig le is írtuk vagy elmeséltük. A Psychology Today cikke szerint manapság talán csak annyiban különbözik a jelenség az előző korszakokhoz képest, hogy az interneten történik. A közösségi média pedig sokkal könnyebbé és elérhetőbbé tette az átlag polgárok számára, hogy egy hamis karaktert alakítsanak ki saját magukról. 

Emiatt viszont könnyebb is a főszereplő-szindróma csapdájába esni: az internet lehetővé teszi az anonimitást, ráadásul sokkal könnyebben ki lehet alakítani egy buborékot, amiben nem kritizálnak és nem is kérdőjeleznek meg minket. Így a kitalált karakter könnyedén virágozhat az interneten. De nem az egyetlen probléma a jelenséggel. 

Mindenki influenszer akar lenni

Hivatkozás másolása

Az elmúlt néhány évben az influenszerkedés is szárnyalni kezdett, mint ténylegesen űzhető "szakma". Az influenszer egy olyan, a közösségi médiában viszonylag nagy ismertségre szert tett személy, aki képes véleményével befolyásolni a követőit. A jelenség persze korábban is létezett, hiszen ha egy ismert színész reklámozott egy terméket, a siker garantált volt, azonban ezt is, mint minden mást, eltorzított a közösségi média megjelenése. Manapság az influenszer gyakorlatilag egy új, a "híresség" és a "celeb" közé beékelődött kategória, aki élő reklámként funkcionál a mindennapokban. 

Ám nem csak konkrét márkák termékeit lehet reklámozni: lehet az ember fitnesz-influenszer, életmód-influenszer, utazó-influenszer vagy épp önjelölt párkapcsolati coach. A probléma pedig itt csúcsosodik ki igazán. A legtöbben ugyanis, akik influenszer-babérokra törnek, a kezükhöz tapasztott telefonnal járják a világot, lépten-nyomon tartalmat gyártva. 

Sőt, sokan arról is meg vannak győződve, hogy bármely közösségi tér igazából a saját személyes területük, életük filmjének aktuális privát helyszíne, "forgatás zajlik, ne zavarjanak" szalaggal körbekerítve. Emiatt pedig sokan zokon veszik, ha a többi járókelő nincs kellően tekintettel az ő tartalomgyártásukra. 

Sidney Wattson ausztrál újságíró és politikai kommentátor egy videójában beszélt a jelenségről. A fiatal nő egész válogatást gyűjtött össze az interneten fellelhető különböző olyan videókból, amelyekben a főszereplő-szindróma odáig fajult bizonyos emberek esetében, hogy tolerálhatatlan módon viselkedtek az őket megzavarókkal. Egyeseknek ugyanis még azzal sincsen problémájuk, hogy kitakaratlanul mutogassák ismeretlen emberek arcát több millió követőjüknek, akiknek az minden "bűnük", hogy épp a közelükben ettek egy étteremben. A jelenség igazi melegágya azonban: az edzőterem. 

Az edzőterem mindenre jó, csak az edzésre nem

Hivatkozás másolása

Talán a legtöbb hasonló tartalmú videó az edzőtermekben készül, amikor az emberek saját magukat filmezik edzés közben, és rendkívül rosszul viselik, ha a többi jelenlévő ezt nem figyelembe véve újra és újra belesétál a képbe. Ami azonban talán még ennél is bizarrabb, hívja fel a figyelmet Sydeny Wattson, hogy az influenszerek nem csak a teremben, hanem az öltözőkben is gond nélkül felállítják a kamerájukat, és ott forgatnak, adott esetben ruhátlanul flangáló emberekkel a háttérben. "Elég bizton állítom, hogy ez illegális, nem posztolhatsz valakit meztelenül az interneten, még akkor sem, ha remekül néznek ki az izmaid a fényben" – fogalmazott a nő. 

Szerepel is egy ilyen videó az összeállításában: a felvételen a férfiöltőzőben pózol valaki a kamerája előtt, amikor rászólnak a háttérből, hogy nem kellene az öltözőben filmeznie, mert ez valószínűleg nem is legális. Az illető úgy felel, hogy csak a fejlődését dokumentálja, és ha a másik "kényelmetlenül érzi magát, akkor menjen arrébb". Egy másik videóban pedig azt kérdezi valaki a kamera előtt feszítő férfitól, hogy filmez-e, mert ő nem szeretne rajta lenni a felvételen, amire ő nemes egyszerűséggel ennyit felel: "nem érdekel", majd hozzáteszi, "csak figyeld meg mi történik, ha hozzám érsz". 

Joey Swoll pedig egyszemélyes hadseregként vette fel a harcot ezzel toxikus trenddel szemben. A férfi is egy fitness influenszer és coach, a GymPositivity vezérigazgatója, aki arra használja a platformját, hogy mindenkit eltántorítson az ilyesfajta viselkedéstől. Fáradhatatlanul gyártja a kontentet az elékerülő olyan videókról, amelyeken valaki túlságosan is a sajátjának érezte az edzőtermet, egyre csak azt ismételgetve, hogy az senkinek sem a saját személyes tere. 

Sokan már fizikai síkra sem restek vinni a dolgot egy jó felvétel kedvéért

Hivatkozás másolása

Több olyan videó is kering az interneten, amelynek készítői még attól sem riadtak vissza, hogy fizikailag akadályozzák valaki mozgását, aki épp belerondítani készült a felvételükbe. Egy fiatal nő például a villogó Eiffel-torony előtt táncolva kergetett el mindenkit, aki bele akart sétálni a képbe, de olyan is előfordult, hogy egy másik, szintén fiatal hölgy szó szerint arrébb tolt valakit, aki a kamerája elé mert állni. De a már említett Joey Swollnak is kijutnak az ilyen felvételek: rendszeresen számol be olyan incidensekről, amikor szó szerint arrébb tessékeltek valakit az edzőteremben.  

Arról nem is beszélve, hogy a nyílt tereken forgató influenszerek gyakran hangos zenekíséret mellett űzik ezt a tevékenységet, hogy megfelelően tudjanak mozogni a ritmusra, ez pedig, mondani sem kell, szintén elég zavaró lehet az ott tartózkodó többi ember számára. Főleg, hogy általában nem sikerül elsőre felvenni a tökéletes jelenetet. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés