Hirdetés

Ezek a tünetek jelzik, ha megfertőzte a koronavírus új variánsa

Nap Híre portré Nap Híre

Hidegrázás, láz, köhögés, tüsszögés: ezek a koronavírus új, Magyarországon is terjedő variánsa, az Eris leggyakoribb tünetei - írja az RTL

Rusvai Miklós virológus az új variáns kapcsán elárulta: az Eris kórokozóképessége semmiképpen sem erősebb, mint a korábbi változatoké, jóval gyengébb, mint az első, tehát a vuhani, az alfa változat, enyhe náthát okoz tulajdonképpen. Ugyanakkor megjegyezte: a fertőzöképessége erősebb. 

A koronavírust egyre nehezebb megkülönböztetni az influenzától és a náthától, ugyanis hasonló tüneteket produkál az új variáns is. 

Bár a nyakunkon az új vírusmutáns, sokan az enyhe tünetek miatt sokan nem is tesztelnek. Egy, a híradó által megkérdezett patikában például arról számoltak be, hogy egész augusztusban csak 5 koronavírus-tesztet adtak el. A védőoltásból sem volt, pedig a lehetőség még most is adott. 

"Ha valaki akarja, kérheti. De általában nem a háziorvosok, hanem inkább az oltópontok végzik az immunizálást. Összegyűjtenek bizonyos számú oltakozni kívánót, és ezután egy napra időzítve próbálják az oltásokat beadni" - mondta Rusvai. 

A virológus szerint a gyógyultak nagyjából február-márciusig tartó immunitást szerezhetnek. A betegség ugyan most többnyire nem súlyos lefolyású, de védekezni azért továbbra is érdemes. Az Eris jelenleg az Egyesült Államokban, Nyugat- és Dél-Európában is kimutatható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés