Hirdetés

Kim Dzsong Un meghalt, feltámadt, majd ellopott 3,6 milliárd dollárt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Észak-Korea 147,5 millió dollárt mosott tisztára a Tornado Cash virtuális valutaplatformon keresztül márciusban, miután tavaly ellopta az összeget egy kriptovaluta-tőzsdéről - derül ki az ENSZ szankciófigyelőinek bizalmas munkájából, amely a Reuters birtokába került.

Kim Dzsong Unt divat hülyének nézni, és lássuk be, tényleg komikus, amikor meglepi magát egy róla szóló, dicsőítő dallal, és azon is remekül szórakozunk, amikor a nyugati média hülyét csinál magából azzal, hogy folyamatosan halálhírét kelti (csakúgy, mint Putyinét). Az persze már kevésbé vicces, amikor Kim országa ellenségeinek eltörléséről beszél, vagy éppen Vlagyimir Putyinnal barátkozik. Mindenesetre az észak-koreai diktátor lehet az orosz-ukrán háború egyik nagy nyertese, és nem vitás, győzelmét ki is fogja aknázni.

De miből finanszírozza rendszerét Kim Dzsong Un? Többek között észak-koreai IT-szektor meglepő sikereiből, vagyis az ország hekkereinek egészen zseniális működéséből. Talán emlékszünk még, amikor az Interjú című filmre adott válaszul a Lazarus hekkercsoport feltörte a Sony Pictures belső levelezését, aminek köszönhetően napvilágra kerültek a vállalat vezetőinek szexista, diszkriminatív megnyilvánulásai és a férfi és női sztárok elképesztő jövedelemkülönbségei.

Eltűnt 3,6 milliárd dollár

Hivatkozás másolása

Az ENSZ idén szélnek eresztett megfigyelői egy pénteken benyújtott dokumentumban közölték a Biztonsági Tanács szankciós bizottságával, hogy 97 feltételezett észak-koreai kibertámadást vizsgáltak kriptopénz-cégek ellen. A támadások 2017 és 2024 között történtek és mintegy 3,6 milliárd dollárnyi kárt okoztak – írja a Reuters.

Ezek közé tartozott egy tavaly év végi támadás, amikor 147,5 millió dollárt loptak el a HTX kriptopénzváltóból, majd a lopott pénzt idén márciusban tisztára mosták - közölték a megfigyelők a bizottsággal, a PeckShield kriptoanalitikai cég és az Elliptic blokklánc-kutató cég információira hivatkozva.

A szakértők szerint csak 2024-ben 11 kriptopénzlopást hátterében állhat Észak-Korea; a lopások összértéke 54,7 millió dollár. Ezek közül többet "a KNDK [Észak-Korea hivatalos nevének, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak a rövidítése] informatikai szakemberei végezhettek, akiknek sikerült kis, kriptovalutával foglalkozó vállalatoknál elhelyezkedniük".

A megfigyelők hangsúlyozzák: a külföldön dolgozó észak-koreai IT-szakemberek "jelentős jövedelmet termelnek az országnak".

Észak-Korea 2006 óta ENSZ-szankciók hatálya alatt áll, és ezeket az intézkedéseket az évek során megerősítették, hogy megakadályozzák a ballisztikus rakéta- és nukleáris programjainak finanszírozását – ám ez a törekvés nem járt eredménnyel. Észak-Korea New York-i ENSZ-képviselete nem reagált a Reuters megkeresésére.

Mi az a Tornado Cash?

Hivatkozás másolása

Az Egyesült Államok 2022-ben szankciókkal sújtotta a Tornado Cash-t, mivel azzal vádolták, hogy támogatja Észak-Koreát. A cég két társalapítóját 2023-ban azzal vádolták, hogy több mint 1 milliárd dollár értékű pénzmosást segítettek elő, többek között egy Észak-Koreához köthető kiberbűnözői csoporttal összejátszva.

A Tornado Cash társalapítójának, Roman Stormnak az ügyvédjei - aki szeptemberben ártatlannak vallotta magát a vele szemben felhozott amerikai vádakkal szemben - nem reagáltak a Reuters megkeresésére.

Az úgynevezett virtuális valuták "keverő" platformjai, mint például a Tornado Cash, sok felhasználó kriptovalutáit veszik fel és keverik össze, hogy segítsenek elrejteni a pénzeszközök forrását és tulajdonosait.

Szélnek eresztett megfigyelők

Hivatkozás másolása

Az ENSZ Észak-Korea elleni szankciókat felügyelő csoportja április végén feloszlott, miután Oroszország megvétózta mandátumuk éves megújítását. A megfigyelők egy része benyújtotta a világszervezetnek befejezetlen munkáját, amelyet pénteken megosztottak a Biztonsági Tanács észak-koreai szankciókkal foglalkozó bizottságával.

Hagyományosan a szankciómegfigyelők jelentéseit először mind a nyolc tag jóváhagyja, ám a bizottságnak most benyújtott befejezetlen munka nem ment át ezen a folyamaton.

A megfigyelők többek között a New York Times február 6-i állítását vizsgálták, amely szerint Oroszország a 30 millió dollárnyi befagyasztott észak-koreai vagyonból 9 millió dollárt felszabadított, és engedélyezte Phenjan számára, hogy számlát nyisson egy dél-oszétiai orosz bankban, hogy könnyebben hozzáférhessen a nemzetközi bankhálózatokhoz.

Fegyverek, olaj és szén

Hivatkozás másolása

A megfigyelők szerint az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverkereskedelemben való részvétellel gyanúsított hajók folyamatosan ingáznak a konténerekkel megrakva az észak-koreai Rajin kikötő és az orosz kikötők, köztük Vlagyivosztok és Vosztocsnij között.

Az Angara nevű hajó február óta a kínai Ningbo kikötőjében tartózkodott, ahol valószínűleg karbantartáson esett át. A Reuters arról számolt be, hogy Kína biztosította a hajó kikötőhelyét.

Oroszország New York-i ENSZ-képviselete nem kívánta kommentálni a megfigyelők állításait. Kína ENSZ-missziója nem reagált a megkeresésre.

Az Egyesült Államok és mások azzal vádolják Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, amelyeket az 2022 februárjában megszállt Ukrajna ellen használna. Moszkva és Phenjan egyaránt tagadta a vádakat, de tavaly bejelentették, hogy elmélyítik a katonai kapcsolatokat.

A múlt hónapban egy külön jelentésben az ENSZ szankciómegfigyelői közölték a Biztonsági Tanáccsal, hogy egy január 2-án az ukrajnai Harkiv városában landolt rakétatörmelék egy észak-koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa betiltotta az észak-koreai szén-, vas-, ólomexportot, a textíliák és a tenger gyümölcsei kivitelét, és korlátozta a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló kereskedelmét.

"A KNDK és segítői továbbra is tengeren át kerülik ki a szankciókat, [hajókon zajlik többek között] a finomított kőolaj importja és szén exportja" - írták a megfigyelők, akik szerint az export és az import hajókról hajókra történő átrakodással zajlik.

Hozzátették: egy meg nem nevezett tagállamtól származó információkat vizsgáltak meg arról, hogy 208 észak-koreai teherhajó indult el a kínai part menti vizeken szén kirakodására, és valószínűleg a legtöbb esetben hajóról hajóra történő átadásra került sor.

"A kínai parti őrség hajóit több alkalommal azonosították a KNDK azon hajóinak közvetlen közelében, amelyekről feltételezték, hogy szenet rakodtak ki kínai vizeken" - írták a megfigyelők.

Kína ENSZ-missziója nem reagált a megkeresésre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés