Hirdetés

Kim Dzsong Un majd’ kicsattan a jókedvtől, természetesen rakétateszten járt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Korábban már írtunk arról, hogy az orosz-ukrán háború igazi nyertese Kim Dzsong Un lehet. Úgy tűnik, a kegyetlen orosz-ukrán háború farvizén Észak-Korea kitör a nemzetközi elszigeteltségből. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az orosz Távol-Keleten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, most úgy tűnik, Putyin viszonozza a látogatást. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Észak-Koreába látogat - közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója. Az Egyesült Államok szerint az oroszok részben észak-koreai fegyverekkel lövik porrá Ukrajnát.

Az észak-koreai állami média pénteken olyan képeket tett közzé, amelyeken Kim Dzsong Un vezető egy többszörös rakétaindító rendszer tesztelését felügyeli, egy nappal azután, hogy Szöul azzal vádolta Phenjant, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőtt ki – írja az AFP.

A fotókon a barna bőrdzsekiben lévő Kim egyenruhás tábornokokkal mosolyogva látható, amint felügyeli (valószínűleg) 18 lövedék egyidejű indítását.

Elemzők szerint a nukleáris fegyverekkel rendelkező Észak tüzérségi és cirkálórakéták tesztelését és gyártásának felfuttatását végezheti, mielőtt elküldené azokat Oroszországnak ukrajnai felhasználásra, amit a Pentagon egy e héten kiadott jelentésében megerősített.

A gyakorlaton készült képeken a 600 mm-es többszörös rakétaindító rakétarendszer (MLRS) látható, amely Észak-Korea szerint nukleáris robbanófejjel is felszerelhető.

Pontosan célba találtak a rakéták

Hivatkozás másolása

A gyakorlatok célja az volt, hogy " világosan megmutassák, milyen következményekkel kell szembenézniük riválisainknak, ha provokálnak minket" - áll az észak-koreai hivatalos hírügynökség, a KCNA jelentésében. A gyakorlatok megmutatták, hogy Észak "nem fog habozni, hogy az önvédelem jogára hivatkozva bármikor megelőző támadást hajtson végre" - tették hozzá. A KCNA szerint a kilőtt rakéták "pontosan eltaláltak egy 365 kilométerre lévő célpontot".

Csütörtökön a dél-koreai hadsereg közölte, hogy mintegy 10 rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövését észlelte. A szöuli hadsereg e rakéták hatótávolságát szintén mintegy 350 kilométerre tette, miközben a kilövést "provokációnak" nevezte.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elítélte a ballisztikus rakéták kilövését - amely az ENSZ-szankciókat sérti – mint "vakmerő magatartást, amely súlyos fenyegetést jelent a Koreai-félszigetre".

Hétfőn Észak-Korea egy második kémműholdat is megpróbált pályára állítani, de ez a levegőben történt robbanással végződött. A kísérlet néhány órával azután történt, hogy Szöul, Peking és Tokió ritka háromoldalú csúcstalálkozót tartott, ahol felszólították Phenjant, hogy mondjon le atomfegyvereiről.

Egy nappal később Észak-Korea több száz, szeméttel teli léggömböt küldött át a határon, amit megtorlásnak nevezett a déli aktivisták által északra küldött Kim-ellenes propagandával teli léggömbökért. Elemzők szerint Észak-Korea rakétaindító rendszerei képesek eltalálni Szöult, amely mindössze 48 kilométerre van a két országot elválasztó demilitarizált zónától.

Messze nem csak a szemétről és az ürülékről van szó

Hivatkozás másolása

Jang Mudzsin, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének elnöke szerint Phenjan legutóbbi akciói, köztük a szeméttel töltött léggömbök, részei annak a kísérletnek, hogy elterelje a figyelmet a műholdindítás kudarcáról.

Észak-Korea emellett "azt az üzenetet próbálta közvetíteni, hogy a katonai kezdeményezés a Koreai-félszigeten Phenjané, nem pedig Dél-Koreáé vagy az Egyesült Államoké" - mondta.

A KCNA pénteki külön jelentésében Észak-Korea azzal vádolta Washingtont, hogy a hét elején Japánból a Koreai-félszigetre telepítette RC-135U típusú felderítő repülőgépét.

"Az Egyesült Államok más kémrepülőgépei" és a dél-koreai légierő, "köztük az U-2S és az RQ-4B, (részt vettek) a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság éjjel-nappal tartó megfigyelésében, súlyosan megsértve szuverenitását és biztonságát" - állt a közleményben, Észak-Korea hivatalos elnevezését használva.

"Az USA és más ellenséges erők beláthatatlan katasztrófával fognak találkozni blöffölésük és vakmerő kémkedésük miatt" - tette hozzá a jelentés.

Mint arról írtunk: a Pentagon Védelmi Hírszerző Ügynökségének új jelentése eközben azt mondta, hogy az ukrajnai Harkiv régióban januárban talált roncsok elemzése megerősítette, hogy Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákat használt inváziója során.

Észak-Korea nemrég közölte, hogy az ország az idei évtől új, 240 mm-es többszörös rakétavetővel szereli fel hadseregét, hozzátéve, hogy "jelentős változás" van folyamatban a hadsereg tüzérségi harci képességei tekintetében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés