Hirdetés

Kezd ijesztő méreteket ölteni Putyin és Kim Dzsong Un barátsága

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákat használ Ukrajnában - állítja egy új Pentagon-jelentés, amely törmelékelemzésre hivatkozva megerősíti azokat a régóta fennálló állításokat, amelyek szerint Phenjan fegyvereket küld Moszkvának.

Korábban már írtunk arról, hogy az orosz-ukrán háború igazi nyertese Kim Dzsong Un lehet. Úgy tűnik, a kegyetlen orosz-ukrán háború farvizén Észak-Korea kitör a nemzetközi elszigeteltségből. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az orosz Távol-Keleten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, most úgy tűnik, Putyin viszonozza a látogatást. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Észak-Koreába látogat - közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója.

A Pentagon Védelmi Hírszerző Ügynökségének jelentése nyílt forrásból származó képeket használt fel annak megerősítésére, hogy az ukrajnai Harkiv régióban idén januárban talált törmelék egy Észak-Koreában gyártott rövid hatótávolságú ballisztikus rakétából származik – jelentette az AFP.

"Az elemzés megerősíti, hogy Oroszország Észak-Koreában gyártott ballisztikus rakétákat használt az Ukrajna elleni háborújában" - áll a DIA a jelentéssel együtt szerdán kiadott közleményében.

"Észak-koreai rakétatörmeléket találtak Ukrajna-szerte" - tették hozzá.

Kim húga cáfol

Hivatkozás másolása

Dél-Korea azzal vádolja Phenjant, hogy több ezer konténernyi lőszert küldött Oroszországnak, amivel megsértette volna a mindkét országgal szemben hozott ENSZ-szankciókat.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyhatalmú húga ebben a hónapban tagadta azokat az állításokat, hogy Phenjan fegyvereket szállít Oroszországba, "abszurdnak" nevezve az állítást. Phenjannak "nem áll szándékában, hogy katonai technikai képességeinket bármely országba exportálja" - mondta Kim Jodzsong.

Szakértők azonban azt állítják, hogy a közelmúltbeli tesztelési sorozat - amelynek során Észak többször is rakétákat, cirkáló- és ballisztikus rakétákat lőtt ki - olyan fegyverekből állhat, amelyeket az ukrajnai harctereken való felhasználásra szánnak.

A DIA jelentése összehasonlította az észak-koreai állami médiában megjelent képeket más fényképekkel, amelyek rakétatörmeléket mutatnak az ukrajnai Harkiv régióban januárban.

Egyértelmű bizonyíték?

Hivatkozás másolása

A jelentésben szereplő fotókat Észak-Korea adta ki, és azokon Kim tavaly augusztusban katonai gyárakat látogatott meg, hogy ellenőrizze az ország taktikai rakétáit és hordozórakétáit - mondta Hong Min, a szöuli Korea Institute for National Unification vezető elemzője.

"Úgy tűnik, egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy ezeket használták az Ukrajna elleni támadásban, és egyértelműen bizonyítják, hogy Kim Jodzsong közelmúltbeli nyilatkozata, amelyben tagadta az orosz fegyverszállítást, nyilvánvalóan hamis" - mondta Hong az AFP-nek.

Az észak-koreai tesztsorozat, amely magában foglalja az elszigetelt ország nagyszabású fegyvergyártásának és műveleti képességének bemutatását, "úgy tűnik, hogy része az Oroszországnak további fegyverekkel való ellátására irányuló erőfeszítéseknek (Vlagyimir) Putyin elnök észak-koreai látogatása előtt" - tette hozzá. A dél-koreai védelmi minisztérium az AFP-nek azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni a jelentést.

Soo Kim, a CIA egykori elemzője az AFP-nek azt mondta, hogy az a tény, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat használ, nem meglepő. "Ami azonban aggasztó, az a két ország közötti folyamatos és intenzív együttműködés" - mondta Kim, aki jelenleg az LMI Consulting politikai tanácsadó cégnél dolgozik. "Ahogy telik az idő, az együttműködés mélysége minden bizonnyal egyre kiterjedtebbé és szerteágazóbbá válik" – tette hozzá.

Észak-Korea kitört az elszigeteltségből

Hivatkozás másolása

Phenjan és Oroszország az elmúlt hónapokban komoly lépéseket tett a kapcsolatok elmélyítésére.

Kim Dzsong Un tavaly Oroszországba látogatott, hogy a Putyinnal tartott csúcstalálkozón megszilárdítsa a kapcsolatokat, ami az észak-koreai vezető ritka külföldi útjanak egyike volt. A Kreml ebben a hónapban azt közölte az orosz médiával, hogy megkezdik Putyin észak-koreai látogatásának előkészítését.

Putyin legutóbb 2000-ben járt Phenjanban, alig néhány hónappal azután, hogy Oroszország elnöke lett. Ekkor Kim Dzsong Un apjával és elődjével, Kim Dzsong Il-lel találkozott.

A közeledésnek már konkrét eredményei vannak Kim Dzsong Un rendszere számára. Észak-Koreát az ENSZ szankciói tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától. Moszkva azonban márciusban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójogával gyakorlatilag megszüntette a jogsértések ENSZ általi ellenőrzését, amiért Phenjan külön köszönetet mondott Oroszországnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés