Hirdetés

Percekkel Naszrallah meggyilkolása előtt Netanjahu hideglelős beszéddel üzent Izrael ellenségeinek

Virág Sára portré Virág Sára

Percekkel Naszrallah Hezbollah-vezér meggyilkolása előtt beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-ben. Az események tükrében a kormányfő szavai sajátos megvilágításba kerültek. 

Az izraeli hadsereg (IDF) mellett a Hezbollah is megerősítette, hogy Naszrallah halálát egy izraeli légicsapás okozta Bejrútban, ami az izraeli-palesztin konfliktus újabb fordulataként robbant be a köztudatba. Naszrallah meggyilkolása előtt percekkel Izrael miniszterelnöke az ENSZ-ben üzent a zsidó állam ellenségeinek, köztük a síita terrorszervezetnek.

"Mindaddig, amíg a Hezbollah a háború útját választja, Izraelnek sincsen más választása. Márpedig Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy véget vessen ennek a fenyegetésnek és biztosítsa, hogy a polgárai visszatérhessenek az otthonaikba" – jelentette ki Netanjahu az ENSZ Közgyűlésén elmondott beszédében, a libanoni Hezbollah és az Izrael közötti növekvő erőszakra utalva. 

"Izrael közel egy éve viseli ezt a borzalmas helyzetet. Nos, én ma azért jöttem ide, hogy elmondjam; ami sok az sok" – jelentette ki Netanjahu. A beszéde előtt azonban több ország delegációja is kisétált a teremből - többek között Szaúd-Arábiáé is, amely állammal Izrael rendkívül fontosnak tartaná a megbékélést. Az ENSZ-ben többen is attól a nagyon is elképzeéhető forgatókönyvtől félnek, hogy a háborúskodásba végül Irán is beszáll majd. Beszédében Netanjahu Irán felelősségét firtatta, amelynek követsége nem volt jelen – írja a Reuters

Az izraeli miniszterelnök azt is mondta, Izraelnek több fronton is védenie kell magát: Gázában a Hamásszal, Libanonban a Hezbollahhal, Jemenben pedig a huszikkal szemben. A következő napokban azonban a tűzszünetre vonatkozó tárgyalásokat is folytatják – mondta a miniszterelnök. Netanjahu emellett határozottabb fellépésre szólított fel Irán nukleáris programjával szemben is, beleértve az ENSZ szankcióinak visszaállítását, amelyeket 2015-ben oldottak fel egy nukleáris megállapodás keretében. 

A gázai háborúval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a harcoknak nagyon gyorsan végeszakadna, ha a Hamász terroristái letennék a fegyvert, megadnák magukat, és elengednék az összes fogvatartott túszt. "Addig fogunk harcolni, amíg nem győzünk" – jelentette ki újra. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés