Hirdetés

Háborúra készül Kim Dzsong Un? Hiperszonikus fegyverrel felszerelt rakétákat tesztelt

Nap Híre portré Nap Híre

Az észak-koreai állami média hétfői közlése szerint Phenjan egy nappal korábban új, hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú közepes hatótávolságú rakétát tesztelt.

A vasárnapi kilövés célja a rakéta hajtóműveinek és a hiperszonikus eszköz manőverező képességének ellenőrzése volt. A rakéta fejlettebb változta volt a közepes hatótávolságú csapásokra szánt korábbi fegyvereknek - számolt be róla az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA), amely sikeresnek minősítette a kísérletet.

A dél-koreai és a japán hadsereg vasárnap már jelentést tett arról, hogy észlelték a kilövést, és hozzátették, hogy a rakétát egy Phenjan közelében lévő helyszínről indították. A dél-koreai vezérkar közlése szerint a rakéta mintegy ezer kilométert tett meg, mielőtt az óceánba csapódott a Koreai-fésziget és Japán között.

Észak-Korea két hónapja jelentette be, hogy sikeresen tesztelte új, szilárd hajtóanyagú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta hajtóműveit.

Észak-Koreának az ENSZ BT több határozata tiltja ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december végén a háborús előkészületek fokozására szólított fel és kijelentette, hogy a Korea-közi kapcsolat két egymással ellenséges nemzet kapcsolata, és nincs értelme a megbékélésnek és az esetleges egyesülésnek Dél-Koreával.

Kim Dzsong Un egyébként folyamatosan háborúval fenyegetőzik, és egyre gyakrabban. Nemrégiben például azt mondta, Phenjan nem fog habozni, hogy atomtámadást indítson, ha ellenségei "nukleáris fegyverekkel provokálják. Előtte pedig azt közölte, az Egyesült Államok elszámította magát egy, a Koreai-félsziget közelébe tervezett hadgyakorlattal, ezért számolnia kell a Észak-Korea lépéseivel. "Elmúltak azok az idők, amikor a megelőző csapás az Amerikai Egyesült Államok monopóliuma volt" – jelentette ki Kim Dzsongun. Kim Dzsong Un szerint az Amerikai Egyesült Államok atomháborúra tett kísérletet, és úgy reagált, hogy nem marad el Észak-Korea válasza. Szerinte az amerikai katonai provokációk egyre veszélyesebb szakaszba lépnek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés