Hirdetés

Jön a telefonok és a tévé teljes tiltása a kisgyerekeknél?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Azt már régóta lehet tudni, hogy a túl sok képernyőidő negatívan hathat a fejlődő elmére, a svéd egészségügyi tisztviselők azonban most még szigorúbb javaslatot fogalmaztak meg: szerintük a kisgyermekek esetében teljesen be kellene tiltani a digitális média és a tévé használatát, ugyanis azok rossz alváshoz, mentális- és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethetnek. 

Svédország közegészségügyi hivatala kifejezetten azt javasolja, hogy a 2 év alatti gyerekeknek tilos legyen használniuk az eszközöket - írja a New York Post. Azt is előírták, hogy a 2 és 5 év közötti gyerekek legfeljebb egy órát tölthetnek naponta a képernyő előtt, míg a 6 és 12 év közöttiek esetében naponta legfeljebb egy-két órát javasolnak. A hivatal szerint a 13 és 18 év közötti tinédzserek nem tölthetnek három óránál több időt a képernyő előtt. 

Az állami intézmény emellett óva intette a tinédzsereket attól is, hogy lefekvés előtt valamilyen képernyőt bámuljanak, sőt, szerintük a kütyüket éjszakára teljesen ki kell zárni a hálószobából. A javaslatok éppen a globális internetfüggőségi válság közepette születtek. "Túl sokáig engedtük, hogy az okostelefonok és más képernyők a gyermekeink életének minden területére behatoljanak" - mondta a svéd közegészségügyi miniszter, Jakob Forssmed. 

Forssmed azt állítja, hogy a svéd tinédzserek napi 6 és fél órát töltenek a készülékek előtt az iskolaidőn kívül. A tanulmányokból pedig az is kiderült, hogy az amerikai tinédzserek még ennél is többet, körülbelül napi 8 órát és 39 percet nyomkodják a telefonjukat. 

Forssmed szerint az állandó telefonnyomkodás miatt kevés idő maradt a közösségi tevékenységekre, a fizikai aktivitásra, de még az alvásra is. Azt állítja, hogy Svédországban "alvásválság" van, a tizenévesek 50%-a pedig amiatt nem alszik eleget, mert állandóan a közösségi médiában szörföl. 

A philadelphiai Drexel Egyetem kutatói felfedezték, hogy azoknál a csecsemőknél és kisgyermekeknél, akiknek megengedik, hogy a képernyő előtt töltsenek időt, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő atipikus szenzoros viselkedések, amelyek az olyan idegrendszeri fejlődési zavarokhoz kapcsolódnak, mint az autizmus és a figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar. Emellett hajlamosabbak lehetnek a kirohanásokra is, mivel a technológiafüggő kisgyerekek nem érintkeznek a szüleikkel vagy más gyerekekkel, ami segít nekik megtanulni szabályozni az érzelmeiket. És sajnos ez egy ördögi kör, ugyanis a dühkitörések gyakran arra késztetik a szülőket, hogy a gyerek kezébe adja a telefont, hogy azzal megnyugtassa.

Korábban a naphire.hu írt arról is, hogy a szakértők meglepően kevés óraszámot javasolnak, amit a gyerekek a képernyő előtt tölthetnek, és arról is írtunk már, hogy súlyos viselkedési problémákhoz vezethet, ha túl korán adunk a gyerekek kezébe kütyüket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés