Hirdetés

Mennyi időt tölthetnek a gyerekek a képernyő előtt? A szakértők meglepően alacsony óraszámot javasolnak

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakértők szerint a kevesebb képernyőidő kevesebb rossz szokást jelent.

A szülők már két hét alatt jelentős javulást tapasztalhatnak gyermekük mentális egészségében és viselkedésében, ha a gyerekek képernyőidejét mindössze heti három órára csökkentik - derül ki a JAMA Network Open című szaklapban megjelent új tanulmányból, írja a New York Post. 

A gyerekek átlagosan napi hét-nyolc órát töltenek a képernyők előtt szórakozás céljából. Amikor azonban a gyerekek drasztikusan csökkentették a képernyő előtt töltött időt, jelentős javulást mutattak általános viselkedésükben és érzelmi jólétükben. A Dél-dániai Egyetem kutatói 89 családtól gyűjtött adatokat elemeztek, amelyekben 181 négy és tizenhét év közötti kisgyermek és tinédzser élt.

A családok felét arra kérték, hogy korlátozzák gyermekeik szabadidős képernyőidejét személyenként legfeljebb heti három órára - ami jelentős változás ahhoz képest, hogy a legtöbb gyermek átlagosan napi hét-nyolc órát tölt a képernyők előtt. Azok, akik változtattak, azt tapasztalták, hogy gyermekük internalizáló (az egyén magáévá teszi a rajta kívülálló forrásból érkező értékeket, attitűdöket és normákat) és proszociális (mások javát szolgáló viselkedés) tünetei javultak. 

Azok a gyerekek, akik megváltoztatták szokásaikat, a viselkedési nehézségek csökkenését tapasztalták, a „határeset” kategóriából a „normális” kategóriába kerülve - ez derült ki az erősségek és nehézségek kérdőív standardizált értékeléséből. A napi több órás képernyőidő elkerülése segített a gyerekeknek jobban feldolgozni az érzelmeiket, és javította a szociális interakciókat. 

A JAMA Pediatrics című szaklapban közzétett korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a gyermekeknek 3 éves korukig nem szabad képernyő előtt ülniük, mivel ez fejlődési késedelemhez vezethet. A Drexel Egyetem kutatói felfedezték, hogy azok a csecsemők és kisgyermekek, akiknek megengedik a képernyő előtti időt, nagyobb valószínűséggel mutatnak atipikus szenzoros viselkedést, amely az olyan idegrendszeri fejlődési zavarokkal, mint az autizmus és a figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar (ADHD) összefüggésbe hozható.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a csecsemők számára engedélyezett képernyőidő mennyisége közvetlenül befolyásolta fejlődésüket. Minden egyes képernyő előtt eltöltött óra 23%-kal növelte a gyermek esélyét az érzékszervi problémák megjelenésére 18 hónapos korban, de 24 hónapos korban ez 20%-ra csökkent. Az egyetlen kivétel a videochatelés - mivel a szociális előnyök valószínűleg hasznosak a gyermek fejlődése szempontjából.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés