Hirdetés

Reggeleink fontos része, a fáradt napok megmentője - de akár meg is ölhet a fekete csodaszer

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Ön is egy csésze kávéval indítja a napot? Nincs vele egyedül, és amíg nem viszi túlzásba a koffeinfogyasztást, ezzel nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik, ha nagy mennyiségű koffein jut a szervezetbe, a túladagolás ugyanis szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

Sokak számára a reggeli rutin nem teljes egy csésze kávé nélkül. A National Coffee Association jelentése szerint az átlagos amerikaiak naponta valamivel több mint három csészével isznak. Néhányan pedig úgy döntenek, hogy a koffeint energiaitalokkal vagy koffeintablettákkal viszik be a szervezetükbe.

Bár mindenkinek más a tűrőképessége, van egy határ, ameddig az emberek szervezetében probléma nélkül "elfér" a koffein. A remegő ujjak és a szapora szívverés gyakori jelei annak, hogy talán már egy kicsit túl sok koffeint fogyasztottunk. Ritkább esetben a túlzott koffeinfogyasztás a koffeinmérgezésnek vagy koffeintúladagolásnak nevezett állapothoz vezethet - írja a CNN

A koffeinmérgezés akkor következik be, ha a szervezetben veszélyesen magas lesz a koffeinszint. Ez akár súlyos tüneteket, például légzési nehézséget és görcsrohamok egész spektrumát is okozhatja. Van néhány dokumentált eset, amikor emberek belehaltak a koffeinmérgezésbe.

Mennyi a túl sok?

Hivatkozás másolása

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint az egészséges felnőttek számára napi 400 milligrammnál több koffein már veszélyes lehet. Ez négy-öt csésze kávénak felel meg.

Persze a 400 milligrammnál valamivel több koffein elfogyasztása nem elég ahhoz, hogy megöljön valakit - mondta Erin Palinski-Wade, a New Jersey-i EKP Nutrition Communications dietetikusa. Egy átlagos felnőtt ettől valószínűleg "csak" szorongónak és ingerlékenynek fogja érezni magát. A koffeinmérgezés durvább hatásai akkor jelentkeznek, amikor az emberek szervezetében 1200 milligramm, körülbelül 12 csésze kávé van.

Nima Majlesi, a Staten Island Egyetemi Kórház orvosi toxikológiai igazgatója szerint a koffein stimuláló hatása megzavarja a normális szívritmust, ami rendellenes szívveréshez és akár szívmegálláshoz is vezethet. Emellett Palinski-Wade szerint a koffeintúladagolásban szenvedőknél emésztőrendszeri problémák, például hányás és hasmenés jelentkezhetnek.

Mivel a kávé fokozza a vizeletürítést, Majlesi szerint a súlyosan koffeintúladagolt emberek azt kockáztatják, hogy az alapvető ásványi anyagok - különösen a kálium - kiürülnek a szervezetből. Az alacsony káliumszint, vagy hipokalémia az izmokat olyan mértékben károsíthatja, hogy akár bénulást is okozhat, és megakadályozhatja a veséket abban, hogy elvégezzék a munkájukat.

A koffeinmérgezés számos tünete neurológiai jellegű is. Egyes dokumentációk szorongásról, hallucinációkról, migrénről, agyduzzanatról és görcsrohamokról számoltak be.

Bár rendkívül ritka, a koffeinmérgezés halálos kimenetelű is lehet. A legtöbb koffeinnel kapcsolatos véletlen haláleset több nagy dózisú koffeintabletta bevételéhez kapcsolódik. A koffeintablettákat nem szabályozza az FDA, ezért a márkák dózisai eltérőek.

Hogyan kerüljük el a bajt?

Hivatkozás másolása

Majlesi és Palinski-Wade is azt tanácsolta, hogy figyeljük, mennyi koffeint fogyasztunk naponta. A kávé népszerű koffeinforrás, de az olyan termékek, mint az üdítők, a zöld tea és a kakaó is növelhetik a koffeinbevitelt. Majlesi óva intett az energiaitaloktól és a koffeinporoktól a magas koffeintartalom miatt. Mindkét termék étrend-kiegészítő, és nagy mennyiségű cukrot és más stimulánsokat, például guaranát is tartalmazhat.

A folyadékpótlás segíthet a vízben oldódó vitaminok pótlásában, mivel a koffein vízhajtó hatású. Ha van étel a gyomrában - különösen egy fehérjében és rostban gazdag étel - az szintén segíthet, mivel lehetővé teszi a szervezet számára, hogy a koffeint hosszabb idő alatt szívja fel, mondta Palinski-Wade. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés