Hirdetés

Ha nem akar egész nap idegeskedni, várjon a reggeli első kávéval

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sok ember elképzelhetetlennek tartja a reggelét kávé nélkül, azonban most kiderült, nem mindegy, hogy hány órakor fogyasztjuk el az első kávénkat. És arra is nagyon oda kell figyelni, hogy egy nap hányszor nyúlunk a kávéscsésze után, ugyanis a túl sok koffein miatt éjszaka forgolódhatunk, napközben pedig akár feszültebbek is lehetünk tőle.

Az FDA hivatalos ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 400 milligramm koffeint szabad fogyasztaniuk, ami körülbelül négy csésze kávénak felel meg. 

Astrid Nehlig, a francia Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet kutatási igazgatója elmondta, körülbelül 100 és 150 milligramnyi kávé ad egészséges lökést a nap kezdetén. Nehlig szerint a kávé elfogyasztása után körülbelül öt perc múlva kezdi érezni az ember, hogy éberebb, és ekkor kezd a kávé hatása is fokózodni - írja a Daily Mail.

A túl sok kávénak azonban negatív következményei lehetnek. A koffein alvásra gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen gyorsan oldódik fel a szervezetben a koffein - mondta Gregory Marcus, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kardiológusa és orvosprofesszora. Szerinte akár tíz óráig is eltarthat, amíg a szervezet teljesen megszabadul a koffeintől, de a genetikai különbségek miatt egyeseknél akár lassabb is lehet ez a folyamat. Egy vizsgálat rámutatott arra is, hogy azok, akiknél lassabban metabolizálódik a koffein, egy órával kevesebbet tudtak aludni, mint azok, akiknél ez a folyamat gyorsabb.

Az sem mindegy, mikor fogyasztjuk el az első kávénkat

Hivatkozás másolása

A szakértők szerint az első csésze kávéval várni kell, nem szabad egyből felkelés után azzal indítani. Azt javasolják, hogy 9.30 és 11 óra között igyuk meg az első kávét, így napközben kevésbé leszünk feszültek. Minderre az a magyarázat, hogy a kortizolszint - a fő stresszhormon szintje - ébredéskor a legmagasabb, és a túl korai kávézás még jobban megnöveli ezt a szintet.

Amanda Maucere floridai sporttáplálkozási szakértő elmagyarázta: ha a megemelkedett kortizolszintet kombináljuk a koffeinnel, akkor felesleges stresszreakciót hozunk létre a szervezetben. Ám ezt a reakciót könnyedén enyhíteni tudjuk, ha felkelés után minimum egy órát várunk a kávé elfogyasztásával. 

Délután kávé helyett inkább teát igyunk

Hivatkozás másolása

A szakértők azt javasolják, hogy ha délután fáradtnak érezzük magunkat, inkább a tea mellett döntsünk a kávé helyett, ugyanis az a kávé koffeintartalmának körülbelül negyedét tartalmazza. Ez erőt adhat a nap végéig, és aludni is könnyebben tudunk.  Mint írják, a lefekvés előtti hat órában már nem ajánlott kávét fogyasztani. 

Dr. Dierdre Conroy, a Michigani Egyetem alvásszakértője azonban inkább azt javasolja, hogy lefekvés előtt nyolc órával már ne igyunk kávét, azaz délután kettőkor szabad elfogyasztan az utolsó adagot annak, aki 10 órakor már az ágyban szeretne lenni. 

Egy 2027-es metaanalízis szerint a túl késő esti kávéfogyasztás megzavarja a lassú hullámú alvást - a legpihentetőbb időszakot - és csökkenti a teljes alvási időt. Az elégtelen alvás pedig egy sor egészségügyi problémát  hozhat magával, többet között szív- és vesebetegségeket, magas vérnyomást, cukorbetegséget, de az elhízással is összefüggésbe hozható. 

Korábban írtunk arról is, hogy a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatása szerint a kávé súlyosan károsíthatja a szervezetünket, leginkább az agyra lehet káros hatással.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés