Hirdetés

Megdöbbentő jelentés: Biden "szándékosan" magánál tartott titkos információkat, de mentális leépülése miatt nem lehet felelősségre vonni

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Biden amerikai elnök "szándékosan magánál tartott és nyilvánosságra hozott titkos anyagokat", állapította meg Robert Hur különleges ügyész csütörtökön közzétett bombasztikus jelentésében. Hur ennek ellenére nem javasolja az elnök büntetőjogi felelősségre vonását, ennek indoka részben az, hogy az esküdtszék "idős, rossz memóriájú embernek" tekinthetné Bident.

Biden mentális állapotával kapcsolatban már enélkül is komoly kérdések merültek fel. Az elnök halottakkal társalog, miközben ellenfele, Donald Trump kulcsterületeken szorongatja vagy éppen előzi meg.

Szándékosan szegett törvényt

Hivatkozás másolása

A különleges ügyész jelentése szerint a 81 éves Biden 36 szenátusi év és nyolcéves alelnökség után is semmibe vette a bizalmas dokumentumok tárolására vonatkozó jogi korlátozásokat - a 388 oldalas jelentés szerint Wilmingtonban lévő garázsában és más helyeken rejtegette őket – íra a New York Post.

A nyomozók egy hangfelvételt is találtak, amelyen Biden 2017 áprilisában, három hónappal az alelnökségből való távozása után azt mondta életrajzírójának, Mark Zwonitzernek, hogy még mindig vannak nála hivatalos iratok, mert "nem akarta leadni őket". Az indoklás ijesztően hasonlóan hangzik, mint Donald Trump volt elnöké, akire 40 büntetőjogi eljárás és akár 450 év börtön is várhat, amiért 2021-ben, a Fehér Házból való távozása után nem volt hajlandó a nála lévő hivatalos iratokat átadni.

Zwonitzer azt is elismerte Hur munkatársainak, hogy a különleges ügyészi vizsgálat megkezdése után törölte a Bidennel készült beszélgetésekről készült néhány hangfájlt, miközben tudott az eljárásról, amikor ezt megtette. "Nem fogom megmondani, hogy ez hány százalékban az én akaratomból történt" - mondta az író a jelentés szerint.

Egy tucat hivatalos dokumentumról megállapították, hogy olyan információkat tartalmaz, amelyek még mindig szigorúan titkosnak minősülnek és további dokumentumok tucatjai tartalmaztak titkos vagy bizalmas információkat.

A hatóságok " [olyan] információkat is találtak, amelyek továbbra is szigorúan titkos minősítésűek és érzékeny, bizalmas információkat tartalmaznak, beleértve hírszerzési forrásokra vonatkozó információkat is" - áll a jelentésben.

'Idős férfi rossz memóriával'

Hivatkozás másolása

Az elnök számára talán a legkínosabb, hogy Hur azt sugallta, hogy az esküdtek vonnák Bident felelősségre tetteiért, mégpedig az elnök mentális állapotának vélt hanyatlása miatt. Ez rendkívüli csapás Bidenre, aki novemberben második négyéves mandátumára pályázik.

"[A] tárgyaláson Biden úr valószínűleg úgy mutatná magát az esküdteknek, ahogyan a vele készített interjúnk során is tette, mint egy szimpatikus, jó szándékú, idős ember, akinek rossz a memóriája" - áll a jelentésben.

Amikor Biden október 8-án és október 9-én a különleges ügyész munkatársainak kérdéseire válaszolt, sok ponton zavartnak mutatkozott - bár a Fehér Ház rendszeresen azt állítja, hogy az elnök gyakori nyilvános bakijai ellenére mentálisan alkalmas a tisztség betöltésére.

Biden "nem emlékezett arra, hogy mikor volt alelnök, az interjú első napján elfelejtette, hogy mikor ért véget a megbízatása ("ha 2013-ban volt - mikor szűntem meg alelnök lenni?"), a második napon pedig elfelejtette, hogy mikor kezdődött a megbízatása ("2009-ben még mindig alelnök voltam?")" - áll a jelentésben.

"Arra sem emlékezett, hogy mikor halt meg a fia, Beau [2015 májusában]. És emlékezete homályosnak tűnt, amikor az egykor számára oly fontos afganisztáni vitát írta le. Többek között tévesen azt mondta, hogy 'valódi nézeteltérése' volt Karl Eikenberry tábornokkal, holott Eikenberry valójában a szövetségese volt, akiről Biden úr elismerően emlékezett meg Obama elnöknek írt hálaadásnapi [2009-es] feljegyzésében".

Richard Sauber, a Fehér Ház ügyvédje csütörtök délutáni nyilatkozatában bírálta Hurt, amiért a jelentésben "számos pontatlan és helytelen megjegyzés" szerepel - anélkül, hogy vitatta volna az elnökről szóló leírások pontosságát.

Bár Biden emlékezetkiesése hasznos lehetett a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése szempontjából, valószínűleg komoly politikai problémát jelent majd, mivel az országos felmérések szerint a választók nagy többsége már most úgy véli, hogy az elnöke túl idős és gyenge vagy mindkettő ahhoz, hogy hivatalát betöltse.

"Ha túl szenilis vagy ahhoz, hogy bíróság elé állj, akkor ahhoz is túl szenilis vagy, hogy elnök legyél" - mondta Alex Pfeiffer, a Make America Great Again Trump-párti szervezet szóvivője.

Hur azt írta, hogy csapata "mérlegelte, hogy vádat emeljen-e Biden életrajzírója ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, de úgy véljük, hogy a bizonyítékok nem lennének elegendőek az ítélethozatalhoz, ezért elutasítottuk a vádemelést".

"Bár az életrajzíró elismerte, hogy törölte a felvételeket, miután tudomást szerzett a különleges jogász vizsgálatáról, a bizonyítékok nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy szándékában állt a nyomozás akadályozása, ami a törvény által megkövetelt szándék" - áll a jelentésben.

Trump az igazságszolgáltatás kettős mércéjét emlegeti

Hivatkozás másolása

Maga Trump, aki három évvel és hét hónappal fiatalabb Bidennél, felháborodott azon, amit az amerikai jogrendszer kettős mércéjének nevezett - miközben arra készül, hogy hasonló vádak miatt május 20-án Dél-Floridában bíróság elé álljon.

"MOST bebizonyosodott, HOGY KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZ AZ IGAZSÁGÜGYI RENDSZER ÉS ALKOTMÁNYELLENESEN SZELEKTÁLNAK AZ ELJÁRÁSOK SORÁN!" - írta a 77 éves Trump a Truth Social oldalon.

"A Biden-dokumentumok ügye 100-szor súlyosabb, mint az enyém. Semmi rosszat nem tettem, és sokkal inkább együttműködtem [a hatóságokkal, mint Biden]. Amit Biden tett, az felháborítóan bűnös - 50 évnyi dokumentummal rendelkezett, 50-szer többel, mint én, és "SZÁNDÉKOSAN magánál tartotta" őket" - folytatta Trump.

"A zavart [különleges ügyész] Jack Smithnek azonnal ejtenie kellene ezt az ügyet. Ez VÁLASZTÁSI BEAVATKOZÁS."

Biden nyilatkozatában leszögezte: "Ez egy kimerítő vizsgálat volt, amely több mint 40 évre nyúlik vissza, még az 1970-es évekbe is, amikor fiatal szenátor voltam. Teljesen együttműködtem, nem gördítettem akadályokat, és nem kértem halasztást".

"Közszolgálati pályafutásom során mindig Amerika biztonságának védelmén dolgoztam" - tette hozzá az elnök. "Komolyan veszem ezeket a kérdéseket, és ezt soha senki nem kérdőjelezte meg."

Mintegy egy órával a Hur-jelentés nyilvánosságra kerülése után Biden egy virginiai konferencián a képviselőházi demokratáknak azt mondta, hogy "éles különbségek vannak az ügyem és Donald Trump ügye között".

E különbségek között Biden azt említette, hogy Trump "akadályozta az igazságszolgáltatást azzal, hogy másokat bizonyítékok megsemmisítésére bujtott fel", míg ő "titkos dokumentumokat adott át a Nemzeti Levéltárnak".

Biden emellett "republikánus ügyvédként" jellemezte Hurt, és kijelentette, hogy "ez az ügy mostantól le van zárva", majd öklével a pulpitusra csapott.

Évtizedek óta gyűltek az iratok

Hivatkozás másolása

Hur, akinek jelentését a kongresszus azután hozta nyilvánosságra, hogy a Fehér Ház jelezte, hogy a jelentés tartalmával kapcsolatban nem kér titoktartást, megállapította, hogy a Biden által felhalmozott titkos iratok között voltak az afganisztáni katonai és külpolitikára vonatkozó dokumentumok, valamint olyan jegyzetfüzetek, amelyekben kézzel írt bejegyzések voltak nemzetbiztonsági és külpolitikai kérdésekről, "amelyek érzékeny hírszerzési forrásokat és módszereket érintettek".

"Biden úr garázsában az ügynökök több olyan dokumentumot találtak, amelyeken titkos minősítésű jelölések voltak, és amelyek Biden úr szenátori időszakából származnak az 1970-es és 1980-as évekből" - áll a jelentésben.

"Egy, az életrajzírójával 2017 februárjában, körülbelül egy hónappal [alelnöki] hivatalából történt távozása után rögzített beszélgetésben Biden úr azt mondta ..., hogy 'éppen most találta meg az összes titkos anyagot odalent' akkori virginiai otthonában.

Biden sok dokumentumot megőrzött, hogy két, 2007-ben és 2017-ben megjelent memoárjának megírásához felhasználhassa őket, valamint "dokumentálja örökségét " - áll a jelentésben. "Biden úr legalább háromszor szinte szó szerint felolvasott titkos bejegyzésekből az életrajzírójának".

Biden alelnöki és szenátori időszakából származó érzékeny iratokat megfelelő biztosítékok nélkül tároltak a wilmingtoni rezidencián és a Pennsylvania Egyetem által biztosított, az elnökségét megelőző washingtoni irodájában.

Hur vizsgálata az elnökkel szemben feltűnően csendben zajlott, kevés információ szivárgott ki a médiának - ellentétben a Trump ellen hasonló okokból indított, címlapokra kerülő vizsgálattal.

Amikor megbizonyosodott róla, hogy "Biden tudta, hogy nem tarthat otthon titkos, kézzel írott jegyzeteket, miután távozott hivatalából", Hur kiemelte az elnök reakcióját az elődjével szembeni, titkos dokumentumokkal kapcsolatos vizsgálatokkal kapcsolatban.

"Arra a kérdésre, hogy a hírek szerint Trump volt elnök titkos dokumentumokat tartott otthonában, Biden úr csodálkozott, hogy "hogyan lehet valaki ennyire felelőtlen"" - jegyezte meg a jelentés.

Mike Turner, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke a vádemelés elmaradását kifogásolta.

"Biden elnök szándékosan titkosított információkat halmozott fel a szenátusban eltöltött évtizedei és alelnökként eltöltött ideje alatt, Robert Hur különleges ügyész mégis úgy döntött, hogy nem javasol vádemelést ellene. Merrick Garland igazságügyi miniszter igazságügyi minisztériumában egyértelműen kettős mércével működik az igazságszolgáltatási rendszer."

Így terelt a Fehér Ház

Hivatkozás másolása

Merrick Garland igazságügyi miniszter tavaly január 12-én nevezte ki Hurt, hogy vizsgálja ki Biden alelnökségi és szenátusi éveiből származó feljegyzések kezelését - miután a Fehér Ház egymás után beismerte az újabb és újabb, szabálytalanul tartott iratok létét. Bident októberben hallgatták ki a nyomozók - nagyjából egy évvel azután, hogy "felelőtlennek" minősítette Trumpot a titkos dokumentumok magánál tartásáért.

Biden ügyvédei azt mondták, hogy 2022. november 2-án találtak titkos dokumentumokat, amikor a Capitol Hill közelében lévő Penn Biden Centerben lévő korábbi irodáját kiürítették. A felfedezést, amely hat nappal a félidős választások előtt történt, elhallgatták, amíg a CBS News 2023. január 9-én nyilvánosságra nem hozta a történetet.

További titkos Biden-dokumentumokat találtak 2022. december 20-án a már említett wilmingtoni garázsban, majd majd az FBI átkutatta Biden Rehoboth Beach-i nyaralóját is, és írásos feljegyzésekkel távozott.

Biden igyekezett bagatellizálni a történteket, tavaly februárban ezt mondta: "Legjobb tudomásom 1974-ből származó, elkóborolt papírokat találtak".

Biden bagatellizálta a történteket

Hivatkozás másolása

Biden először egy január 10-i mexikóvárosi sajtótájékoztatón ismerte el nyilvánosan, hogy a Penn Biden Centerben titkos dokumentumokat találtak, ám azt nem mondta el, hogy a wilmingtoni garázsában is találtak titkos dokumentumokat. Majd január 12-én elismerte, Wilmingtonban, Corvette-je garázsában is találtak iratokat, de tagadta, hogy gondatlanul bánt volna a nemzet titkaival. "A Corvette-em egy lezárt garázsban van, oké? Tehát nem az utcán hevernek" - mondta Biden.

A Fehér Ház akkor azt közölte, hogy az iratok átkutatása befejeződött, de Biden ügyvédei további dokumentumokat találtak. Az FBI ezt követően hat további, minősítési jelöléssel ellátott dokumentumot talált.

Közben az FBI 2022. augusztus 8-án - néhány hónappal azelőtt, hogy kiderült, hogy Biden titkos iratokat tárolt olyan helyeken, többek között az otthoni garázsában, ahol egy ideig nem volt titkosszolgálati védelem - razziát tartott Trump Mar-a-Lago üdülőhelyén, a floridai Palm Beachen, hogy iratokat szerezzen vissza. Az exelnök állítólag akadályozta a Nemzeti Levéltár azon kísérleteit, hogy visszaszerezze az iratokat, amelyeket szerinte az elnöki iratokról szóló törvény alapján jogosult volt megtartani.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés