Hirdetés

Gyűlnek a felhők Joe Biden feje fölött: magas rangú demokraták is hátat fordítanak neki

Garai Kitti portré Garai Kitti

Joe Biden elnök demokrata pártjának több magas rangú tagja is csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amelyek szerint az elnöknek át kellene adnia jelöltségét a novemberi választásokon egy másik jelöltnek – derül ki az amerikai média jelentéseiből.

A képviselőház kisebbségi vezetőjével, Hakeem Jeffries-szel folytatott csoportos telefonbeszélgetés során négy kongresszusi képviselő kifejezetten sürgette Bident, hogy lépjen félre - írja a CBS News tudósítása nyomán a BBC

A négyeshez mások is csatlakoztak, akik aggodalmuknak adtak hangot Biden alkalmasságával kapcsolatban, azonban ők nem kérték azt, hogy az elnök lépjen félre.

Biden egyébként fogadkozott, hogy tovább küzd, és több demokrata párti támogatását is élvezi, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ő az az ember, aki legyőzheti Donald Trumpot a novemberi szavazáson.

Biden alkalmasságának vizsgálata várhatóan hétfőn fokozóik, amikor a törvényhozók visszatérnek a Capitol Hillre. Ráadásul az elnök reflektorfénybe is kerül az elkövetkező napokban, ugyanis Washingtonban tartják meg a NATO-csúcsot.

Az amerikai médiajelentések némileg eltértek egymástól azzal kapcsolatban, hogy melyik demokrata képviselő mit mondott a vasárnapi magánbeszélgetés során. Jerry Nadler, Mark Takano és Adam Smith azt mondták, hogy Bidennek félre kellene állnia - jelentette több hírügynökség is. A CBS és a New York Times szerint Joe Morelle is hozzászólt, de az Associated Press szerint a negyedik személy Jim Himes volt.

A magánbeszélgetés során mások is aggodalmukat fejezték ki Biden választási esélyeivel kapcsolatban, azonban egyik képviselő sem hozta nyilvánosságra a hozzászólását.

Mint ismert, Biden életkorával kapcsolatos aggodalmak azután fokozódtak, hogy az elnök iszonyatosan gyenge teljesítményt nyújtott a múlt havi tévévitán, melynek következtében a demokraták körében teljesen kitört a pánik.

A naphire.hu azt is megírta, hogy a novemberi választások előtti jelöltcseréről szóló találgatásokat felerősítették a Trump növekvő előnyét jelző közvélemény-kutatások.

Mindeközben a Biden család hallani sem akar arról, hogy az elnök visszavonulót fújjon, a stábja pedig szinte naponta áll elő valamiféle furcsa magyarázattal a vitán nyújtott teljesítményére.

Ki léphetne Biden helyére?Ki léphetne Biden helyére?

Hivatkozás másolása

A Biden jelöltségével kapcsolatos egyre erősödő spekulációk közepette egyes demokraták gondolatai már arra irányultak, hogy ki léphetne a jelenlegi elnök helyére. A párt egyes tagjai Kamala Harris alelnökhöz pártoltak. Adam Schiff képviselő szerint Harris elsöprő fölénnyel meg tudná verni Trumpot.

Mindeközben Biden és szövetségesei napok óta bizonygatják, hogy az elnök még mindig képes arra, hogy egymás után másodszor is legyőzze Trumpot – annak ellenére, hogy tisztában van azzal, hogy az elkövetkező napok és hetek kritikusak a kampánya megmentése szempontjából.

A múlt hiden Biden elismerte, hogy „elszúrta” a tévévitán, és később megfogadta, hogy csak a "Mindenható Úr" tudná rávenni őt arra, hogy befejezze a Fehér Ház megszerzéséért folytatott újabb kísérletét.

Az elnök egyébként pénteken elutasította, hogy elvégezzen egy kognitív tesztet, melynek eredményeit nyilvánosságra hoznák, hogy megnyugtassák a választókat, hogy alkalmas lenne egy újabb ciklusra. „Minden egyes nap elvégeztetem a kognitív tesztet” – mondta. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés