Hirdetés

Mit árulhatna el Joe Bidenről a kognitív teszt, amit nem hajlandó megcsinálni?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint ismert, az elmúlt időszakban az életkor és a szellemi alkalmasság vált az amerikai elnökválasztási verseny egyik fő témájává. Biden az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, Trump pedig megválasztása esetén a második legidősebb lenne. A 81 éves jelenlegi elnök azonban olyan csúnyán leszerepelt a Trumppal való vitája során, hogy szinte teljesen kitört a pánik a demokraták körében, és sokan úgy gondolják, hogy félre kellene állnia. Biden azonban levelet küldött a demokrata vezetőknek, melyben közölte, hogy esze ágában sincs távozni

A naphire.hu arról is írt, hogy Joe Biden a múlt héten elutasította, hogy elvégezzenek egy kognitív tesztet, amelynek eredményeit nyilvánosságra hoznák, így megnyugtatva a választókat, hogy az elnök alkalmas egy újabb ciklusra. Az elnök arra hivatkozva utasította el a teszt elvégzését, hogy minden nap elvégezteti a kognitív tesztet, és az orvosai szerint nincs szüksége rá. Donald Trump pedig azt állította, hogy több kognitív tesztet is elvégeztetett: az egyiket még elnökként, a másikat pedig a közelmúltban, és mindkettőből jelesre vizsgázott - írja a BBC

De mi egyáltalán az a kognitív teszt, és milyen nehéz átmenni rajtuk? Különböző tesztek és szűrővizsgálatok vannak arra, amivel mérni lehet, hogy mennyire működik jól az ember agya. A Cleveland Clinic szerint ezek nem határozzák meg a konkrét betegségeket, azonban segítenek jelezni, ha további vizsgálatokra van szükség egy diagnózishoz. 

Jellemzően akkor lehet indokolt egy kognitív szűrővizsgálat, ha valakinek memóriaproblémái, személyiségváltozásai vagy egyensúlyi problémái vannak, vagy ha ismétli önmagát, elfelejti a múltja egyes részeit, illetve ha problémái vannak az információk megértésével.

A Sanford Medicine szerint az egyik legszélesebb körben használt teszt a Montreali Kognitív Felmérés (MoCA), amely egy gyors módszer "a kognitív készségek felmérésére a feltételezett hiányosságokkal rendelkező embereknél". A felmérés a tájékozódást, a memóriát, a figyelmet és a tárgyak megnevezésének képességét, valamint a szóbeli és írásbeli parancsok követését vizsgálja. A teszt online is elérhető. Általában könnyű annak, akinek nincs kognitív károsodása, de nehezebb a szellemileg hanyatló emberek számára.

A teszt megalkotója, Ziad Nasreddine kanadai neurológus a BBC-nek elmondta, hogy szerinte a teszt jót tehetne Bidennek: egyrészt megnyugtathatná az amerikaiakat, másrészt ha valami probléma van, akkor az rögtön kiderülhetne.

Hogyan néz ki egy kognitív teszt?

Hivatkozás másolása

A rövid kognitív tesztek során az egészségügyi szakemberek különböző tanulási és memóriakérdéseket tesznek fel a betegeknek. A hosszabb klinikai értékelések magukban foglalják a kognitív teszteket, valamint egy fizikális és idegrendszeri vizsgálatot, és a beteg teljes kórtörténetének felvételét is. Ez utóbbi világosabb képet festhet mind Biden, mind Trump kognitív képességeiről - mondta Dan Mungas, a Kaliforniai Egyetem Davis-i Alzheimer-kór Kutatóközpontjának társigazgatója.

Gyakran az orvosok rövid tesztekkel kezdik, például a MoCA-teszttel, és ha az eredmény váratlanul alacsony, akkor áttérnek egy részletesebb vizsgálatra. A mélyebb tesztek értékelik a nyelvi, végrehajtó funkciós és vizuális-térbeli képességeket. Például az orvosi szakember felolvashat egy történetet a páciensnek, majd arra kéri, hogy idézze fel a történet részeit, hogy a memória és tanulási képességeket vizsgálja. A páciensnek fel kell idéznie egy szólistát, meg kell neveznie egy képen látható tárgyakat vagy egy adott betűvel kezdődő tárgyakat.

Dr. Mungas azt javasolja, hogy a beteg kikérdezése mellett az orvosok olyan emberekkel is beszéljenek, akik rendszeresen töltenek időt a pácienssel, ugyanis ez segíthet a kognitív hanyatlás tüneteinek megállapításában. Szerinte fontos látni, hogy valaki képességei idővel megváltoztak-e. Hozzátette: az egyszeri értékelés félrevezető lehet. "Meg kell érteni, hogy honnan indult egy személy, ha a korábbi állapotához képest hanyatlik, az rossz jel" - mondta. Megjegyzi azonban, hogy a kognitív tesztek nem jelentenek mindent. "Az az elképzelés, hogy létezik egy egyszerű kognitív teszt, amely megmondja, hogy ez a személy jó elnök lesz-e, semmi értelme, pedig egész pályafutásom során kognitív tesztekkel foglalkoztam" - mondta Dr. Mungas.

Biden és Trump milyen esélyekkel menne át egy kognitív teszten?

Hivatkozás másolása

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) azt javasolja, hogy az orvosok vizsgálják a 65 évnél idősebbek kognitív képességeit. Ezt a megállapítást azért tették, mert az életkor növekedésével nő a károsodások valószínűsége - mondta Dr. Nasreddine a BBC-nek. Figyelmeztetett, hogy 75 éves korukra a betegek 25%-ának lesz valamilyen kognitív zavara.

"Rendkívül gyakran előfordul, hogy a kognitív zavarok jelen vannak, és néha anélkül, hogy az emberek észrevennék" - mondta Dr. Nasreddine, aki nem kezelte és nem is találkozott soha az elnökkel.

Elmondta, hogy az elmúlt évben változást észlelt Bidenen. "A nyilvános szereplések alkalmával az elnök lassan mozog, beszéde lelassult, hangja nagyon mély, és egyes szavakat motyogva ejt ki" - sorolta. 

"Nem sok embernek van ilyen intenzív munkája Biden korában, és nehéz leírni, milyen normális funkciókat lát el valaki ebben a korban. Korábban nem láttam rajta ezt a hanyatlást, csak az elmúlt évben" - jegyezte meg Dr. Nasreddine, hozzátéve, hogy Trump, bár csak három évvel fiatalabb, láthatóan pontosabbnak tűnik.

25. alkotmánymódosítás: Mi van, ha az elnök demenciában vagy Alzheimer-kórban szenved?

Hivatkozás másolása

Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése meghatározza a hatalmi sorrendet és eljárást, ha egy elnök meghal, vagy "nem képes ellátni hivatali feladatait". Az alkotmánykiegészítés kimondja, hogy ezt akkor kell alkalmazni, ha az elnök alkalmatlanná válik, meghal vagy lemond. 

Az alkotmánykiegészítést John F. Kennedy elnök meggyilkolása után fogadták el, de az utóbbi években vitatéma lett. A törvényhozók Trump elnöksége alatt olyan jogszabályokat fontolgattak, amelyek módosítanák az alkotmánykiegészítést, hogy lehetővé tegyék egy orvosi szakértőkből álló testület számára, hogy megállapítsák az elnök alkalmasságát a hivatali teendők ellátására.

A demokraták a 2021-es amerikai capitoliumi zavargások után egy olyan képviselőházi határozatot is jóváhagytak, amely felszólította Mike Pence akkori alelnököt, hogy hivatkozzon a 25. módosításra Trump eltávolítása érdekében. Ám ezek a lépések sehová sem vezettek. 

Joe Biden katasztrofális vitateljesítményét követően egyes republikánusok felszólították a kabinetjének tagjait, hogy alkalmazzák a záradékot. A módosítás 4. szakasza ugyanis kimondja, hogy ha az alelnök és a kabinet vagy a kongresszus többsége úgy ítéli meg, hogy az elnök "nem képes ellátni a hivatalából eredő hatásköröket és feladatokat", akkor az alelnöknek kell hivatalba lépnie. Ezt még soha nem alkalmazták vagy tesztelték szellemi hanyatlás esetén.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés