Hirdetés

Biden levelet küldött a demokrata vezetőknek, amelyben közölte: eszében sincs félreállni

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Joe Biden elnök hétfőn a demokratákhoz intézett terjedelmes levelében azt mondja, itt az ideje, hogy a párt összefogjon, hogy a legjobb esélyük legyen Donald Trump legyőzésére.

Mint ismert, Biden életkorával kapcsolatos aggodalmak azután fokozódtak, hogy az elnök iszonyatosan gyenge teljesítményt nyújtott a múlt havi tévévitán, melynek következtében a demokraták körében teljesen kitört a pánik.

A naphire.hu azt is megírta, hogy a novemberi választások előtti jelöltcseréről szóló találgatásokat felerősítették a Trump növekvő előnyét jelző közvélemény-kutatások.

Mindeközben a Biden család hallani sem akar arról, hogy az elnök visszavonulót fújjon, a stábja pedig szinte naponta áll elő valamiféle furcsa magyarázattal a vitán nyújtott teljesítményére.

„Végigviszem a kampányt, legyőzöm Trumpot”

Hivatkozás másolása

Biden most a demokrata törvényhozóknak írott levelében egyértelművé tette: esze ágában sincs távozni.

"A hogyan tovább kérdés már több mint egy hete terítéken van. És itt az ideje, hogy véget érjen" - mondta Biden. "Egyetlen feladatunk van. Ez pedig az, hogy legyőzzük Donald Trumpot. 42 napunk van a demokrata konvencióig és 119 napunk az általános választásokig. Az elszántság bármilyen gyengülése vagy az előttünk álló feladat tisztázásának hiánya csak Trumpnak segít és nekünk árt. Itt az ideje, hogy összefogjunk, egységes pártként lépjünk előre, és legyőzzük Donald Trumpot" - idézi Bident az ABC.

Biden, megjegyezve, hogy a képviselőház és a szenátus tagjai hétfőn térnek vissza Washingtonba, úgy tűnik, megpróbálja eloszlatni a demokraták egyre növekvő táborának kétségeit, akik vagy azt mondják, hogy félre kellene állnia, mint a párt várható jelöltjének - vagy továbbra is megkérdőjelezik, hogy indulnia kellene novemberben. "Most, hogy visszatértek a július 4-i szünetről, szeretném, ha tudnák, hogy a sajtóban és máshol megjelenő spekulációk ellenére szilárdan elkötelezett vagyok amellett, hogy versenyben maradok, hogy végigviszem ezt a kampányt, és hogy legyőzöm Donald Trumpot" - írja.

"Az elmúlt mintegy 10 napban széles körű beszélgetéseket folytattam a párt vezetőségével, választott tisztségviselőkkel, a tagok sorával, és ami a legfontosabb, a demokrata szavazókkal. Hallottam az emberek aggodalmait - jóhiszemű félelmeiket és aggodalmaikat azzal kapcsolatban, hogy mi a tétje ennek a választásnak. Nem vagyok vak ezekkel szemben. Higgyék el, mindenkinél jobban tudom, hogy milyen felelősséget és terhet visel pártunk jelöltje. Ezt viseltem 2020-ban, amikor nemzetünk sorsa volt a tét" - mondja.

„Én vagyok a legalkalmasabb”

Hivatkozás másolása

"Azt is tudom, hogy ezek az aggodalmak a közszolgálatban eltöltött életem és az elnökként elért eredményeim iránti valódi tiszteletből fakadnak, és meghatódtam az irántam érzett szeretetnyilvánítások miatt, amelyek oly sok helyről érkeztek, olyan emberektől, akik jól ismertek és támogattak közéletem során. Hálás voltam a kongresszusban és országszerte oly sok megválasztott demokrata képviselő sziklaszilárd, rendíthetetlen támogatásáért, és nagy erőt merítettem abból az elszántságból és eltökéltségből, amelyet oly sok választó és egyszerű támogató részéről tapasztaltam még a legnehezebb hetekben is" - folytatja. "Mindezekre úgy tudok válaszolni, hogy világosan és egyértelműen kijelentem: Nem indulnék újra, ha nem hinném feltétlenül, hogy én vagyok a legalkalmasabb személy arra, hogy 2024-ben legyőzzem Donald Trumpot."

Biden dacos hangnemet ütve azt mondja: "Volt egy demokrata jelölési folyamat, és a választók világosan és határozottan szóltak. Több mint 14 millió szavazatot kaptam, a leadott szavazatok 87%-át a teljes jelölési folyamat során. Közel 3900 küldöttem van, így én vagyok a pártunk várható jelöltje, nagy fölénnyel. Ez a folyamat mindenki számára nyitott volt, aki indulni akart. Mindössze hárman döntöttek úgy, hogy kihívnak engem" - mondja.

Antidemokratikus lenne a jelöltcsere?

Hivatkozás másolása

"A Demokrata Párt választói szavaztak. Engem választottak a párt jelöltjének. Most mondjuk azt, hogy ez a folyamat nem számított? Hogy a választóknak nincs beleszólásuk?"

Biden hozzáteszi: "Én ezt visszautasítom. Mély kötelességemnek érzem a hitet és a bizalmat, amelyet a Demokrata Párt szavazói belém helyeztek, hogy idén elinduljak. Az ő döntésük volt. Nem a sajtó, nem a szakértők, nem a nagy adományozók, nem az egyének bármely kiválasztott csoportja, bármilyen jó szándékúak is legyenek. A választók - és csakis a választók - döntenek a Demokrata Párt jelöltjéről. Hogyan állhatunk ki a demokrácia mellett nemzetünkben, ha a saját pártunkban nem veszünk róla tudomást? Ezt nem tehetem. Ezt nem fogom megtenni” – szögezte le Biden.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés