Hirdetés

Joe Biden akkora baromságokat beszélt a pápua kannibálokról, hogy az még tőle is szokatlan

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Pápua Új-Guinea vezetője visszautasította Joe Biden szürreális felvetését, miszerint nagybátyját kannibálok ették meg az országban. James Marape szerint Biden elképesztő szavai nem tükrözik az amerikai elnök országgal kapcsolatos érzéseit.

"Néha vannak meggondolatlan pillanatok" - mondta James Marape egy interjúban Biden vitatott megjegyzései után, hozzátéve, hogy az országa és az Egyesült Államok közötti kapcsolat erősebb, mint "egy homályos pillanat".

Biden a múlt héten azt mondta, hogy nagybátyját, Ambrose Finnegant a második világháborúban lelőtték a csendes-óceáni ország felett, és arra utalt, hogy holttestét azért nem találták meg, mert "sok kannibál volt" a környéken.

"Eddig négy alkalommal találkoztam vele, és minden alkalommal meleg szavakkal üdvözölte Pápua Új-Guineát" - mondta Marape. "[A találkozások alkalmával az elnök] soha [nem] beszélt a pápuákról úgy mint kannibálokról" - tette hozzá.

Az amerikai védelmi nyilvántartásból kiderült, hogy Finnegan futárrepülője valójában "ismeretlen okokból" az óceánba zuhant a sziget partjainál.

Finnegan repülőgépe a vízbe csapódott, és a legénység három tagja nem élte túl a katasztrófát, míg egy túlélő egy arra járó uszálynak köszönhetően menekült meg - közölte honlapján a hivatalos védelmi hadifogoly- és eltűnt személyeket nyilvántartó ügynökség.

A másnapi keresés során "nem találták nyomát" az eltűnt legénységnek - közölte az ügynökség, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője pedig megerősítette, hogy Finnegan akkor halt meg, amikor "a Csendes-óceánba zuhant", nem pedig a szárazföld fölé.

Nem ez az első irdatlan baromság Bidentől

Hivatkozás másolása

Biden kannibalizmusra vonatkozó „poénja” a közelmúltbeli baklövések sorát követi.

Az év elején Biden egy anekdotával örvendeztette meg a közönséget, amikor 2021-ben találkozott Helmut Kohl volt német kancellárral - aki akkor már négy éve halott volt. Napokkal korábban összekeverte a rég halott francia elnököt, Francois Mitterrand-t a jelenlegi államfővel, Emmanuel Macronnal.

Kritikusai -- köztük republikánus riválisa, Donald Trump, aki maga is 77 éves -- megkérdőjelezték, hogy a 81 éves férfi mentális állapota megfelelő lenne ahhoz, hogy kibírjon egy újabb kimerítő hivatali időszakot.

Biden többször is bizonygatta, hogy nincsenek problémák a memóriájával, majd eltévesztette Navalnij özvegyének keresztnevét, és összekeverte Gázát Ukrajnával.

De hogy is állunk ezzel a kannibalizmussal?

Hivatkozás másolása

Történelmileg dokumentálták a kannibalizmust Pápua Új-Guinea távoli részein élő néhány törzs körében. A nemzet azonban évtizedek óta igyekszik levetkőzni azokat az elavult sztereotípiákat, amelyek vademberekként festik le a pápuákat.

"Sokkal, sokkal... mélyebben gyökereznek az országaink közötti kapcsolatok értékei, mint egy kijelentés, egy szó, egy csattanó" - mondta Marape.

Sürgette Bident és a Fehér Házat, hogy inkább a fel nem robbant második világháborús bombák eltakarítására összpontosítsanak, amelyekkel még ma is tele van Pápua Új-Guinea. Egy vasárnap esti másik nyilatkozatában Marape azt mondta, hogy Pápua Új-Guinea népe "félelemben él", hogy a második világháborúból visszamaradt bombák miatt.

"Sürgetem Biden elnököt, hogy a Fehér Ház vizsgálja meg ezeknek a második világháborús maradványoknak az ügyét, hogy az Ambrose Finneganhez hasonló eltűnt katonákról szóló igazságot tisztázni lehessen".

Egyetlen bombamentesítési expedíció során 2014-ben Bougainville szigetén ausztrál és amerikai csapatok 16 tonna háborús lőszert semmisítettek meg.

Az amerikai kormány Pápua Új-Guineára vonatkozó saját utazási tanácsa a fel nem robbant lőszereket nevezi meg a szigetország távoli területein az egyik fő veszélyforrásként.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés