Hirdetés

Joe Biden felemelte a hangját és ingerült magyarázkodásba kezdett: "Rendben van a memóriám"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Joe Biden amerikai elnök dühösen vágott vissza arra vizsgálatra, amely szerint rosszul kezelte a szigorúan titkos aktákat, és nehezen emlékezett vissza életének kulcsfontosságú eseményeire. A vizsgálat megállapításairól részletesen írtunk itt.

"Rendben van a memóriám"

- hangsúlyozta helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden egy meglepetésszerű sajtótájékozatón. Az elnök érzelmekkel teli választ adott arra az állításra, miszerint nem emlékszik arra, mikor halt meg a fia, Beau Biden: "Hogy a fenébe merészeli ezt felhozni?".

A BBC kiemelte, hogy egy frissen befejezett vizsgálat megállapította, hogy Biden "szándékosan tartott meg és hozott nyilvánosságra" szigorúan titkos aktákat, de végül úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat ellene.

Robert Hur, az igazságügyi minisztérium különleges ügyésze megállapította, hogy Biden az afganisztáni katonai és külpolitikával kapcsolatos titkos dokumentumokat helytelenül őrizte meg, azután, hogy alelnökként szolgált Barack Obama egykori elnök mellett.

A nyilvánosságra hozott, megsemmisítő vizsgálati eredmény szerint az elnök memóriája "jelentős korlátokkal" rendelkezik.

A lap kiemelte, hogy erre ráerősített Biden akkor is, amikor éppen azt igyekezte cáfolni az újságírók számára, hogy a szellemi frissessége rendben van, ugyanis véletlenül Mexikó elnökeként emlegette Abdul Fattah al-Sisi egyiptomi vezetőt.

Az egyiptomi vezető neve egyébként akkor merült fel a sajtótájékoztató alatt, amikor Biden az izraeli-gázai háború fejleményeire válaszolva a sajtónak azt mondta, "Azt hiszem, mint Önök is tudják, kezdetben Mexikó elnöke, Szíszi nem akarta megnyitni a határátkelőt, hogy a humanitárius segélyek bejussanak [a Gázai övezetbe]".

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy a héten már két hasonló bakiba futott bele az amerikai elnök: először összekeverte Emmanuel Macron jelenlegi francia elnököt az 1996-ban elhunyt François Mitterranddal. Majd szerdán azt állította, hogy a 2021-es G7-ek csúcstalálkozóján a 2017-ben elhunyt Helmut Kohl német kancellárral tárgyalt, aki valójában Angela Merkel volt.

Kiderült az is, hogy Hur a vizsgálat részeként 5 órát töltött el a 81 éves elnökkel, ami során interjút készített vele. Állítása szerint Biden az interjú alatt nem emlékezett arra, hogy mikor volt alelnök (2009 és 2017 között), illetve arra sem, hogy mikor halt meg a fia, Beau (2015-ben).

A csütörtök esti sajtótájékoztatón Biden erőteljesen nekiment a vizsgálat azon részeinek, amelyekben kétségbe vonják a mentális frissességét. "Őszintén szólva, amikor feltették nekem a kérdést, azt gondoltam magamban, hogy semmi közük hozzá" - emelte ki az elnök. 

"Nincs szükségem arra, hogy bárki is emlékeztessen, mikor hunyt el [Beau Biden]"

- nyomatékosította a kamerák előtt Biden. Majd arra hivatkozott, hogy nagyon elfoglalt volt, ugyanis tavaly 8-9. között - amikor a különleges ügyész meghallgatta - éppen egy nemzetközi válság kezelésének a közepén volt, ugyanis éppen előtte egy nappal tört ki az izraeli-gázai háború.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy Biden megosztott néhány bizalmas anyagot a kézzel írt jegyzetfüzetekből életrajzírójával, ám ezeket a vádakat az elnök tagadta a pódiumon.

A különleges ügyész arra a következtetésre jutott, hogy nehéz lenne elítélni az elnököt az akták helytelen kezelése miatt, mert "a tárgyaláson Biden valószínűleg úgy állna az esküdtszék elé, mint ahogyan azt a vele készült interjúnk során is tette, mint egy szimpatikus, jó szándékú, idős, rossz memóriájú ember".

Mint azt a napokban lapunk is megírta, nem áll túl jól Joe Biden szénája, ugyanis Donald Trump volt elnöknek több kulcsterületen is sikerült megelőznie. Egy friss felmérés szerint 

hatalmas lemaradásban van Joe Biden Donald Trumphoz képest.

Az NBC által végzett közvéleménykutatás szerint egyre több amerikai látja sokkal rátermettebbnek a kormányzásra Donald Trump volt amerikai elnököt, aki a felmérések alapján több területen is megelőzi a jelenlegi elnököt, például a bevándorlásban és a gazdaságpolitikai kérdésekben is.

Kiderült például az is, hogy a választók 57 százaléka Trumpot jobbnak gondolja a bevándorlás kezelésében, míg Bidenről a megkérdezettek mindössze 22 százaléka mondja el ugyanezt. Ráadásul 22 százalékponttal több választó mondja azt, hogy a gazdaság területén is jobban bízik a volt elnökben, mint a jelenlegiben. Sőt, jobbnak vélik Trumpot a bűnöldözésben és az erőszak megállításában is.

A kérdőívben rákérdeztek a két politikus személyes rátermettségére is, ebből pedig kiderült, hogy a választók Joe Biden mentális és fizikai állapotát rosszabbnak értékelték, mint Donald Trumpét.

Biden azonban csütörtökön azt mondta az újságíróknak, hogy ő a legképzettebb jelölt.

"Jó szándékú vagyok. Igen, idősebb vagyok, de tudom, hogy mi a fenét csinálok. Én állítottam talpra az országot"

- nyomatékosította Joe Biden. 

Arra a kérdésre, hogy vállalja-e a felelősséget azért, hogy titkos dokumentumok voltak az otthonában, Biden a munkatársait hibáztatta. Azt mondta, nem tudta, hogy bizalmas iratokat tettek a garázsába. A különleges ügyész szerint egy kutyaágy mellett voltak a dokumentumok. 

A BBC riportere a Fehér Ház diplomáciai fogadótermében feszültnek írta le a légkört.

Amikor az egyik újságíró azt mondta, hogy az amerikai nép aggódik a kora miatt, Biden felemelte a hangját és azt válaszolta, hogy: "Ez az önök megítélése, ez az önök megítélése". Kitartott amellett, hogy a memóriája "rendben van", és "nem lett rosszabb" elnöksége alatt.

Biden jogi csapata is bírálta a különleges ügyész megjegyzéseit az elnök memóriazavarával kapcsolatban. "A jelentés rendkívül előítéletes nyelvezetet használ egy, a tanúk körében gyakran előforduló jelenség leírására: az évekkel ezelőtti eseményekre való visszaemlékezés hiánya" - írta Richard Sauber, a Fehér Ház ügyvédje a jelentéshez csatolt levélben.

A szigorúan titkos aktákat Biden Wilmingtonban lévő házában és korábbi magánirodájában találták meg.

A felfedezésre azután került sor, hogy egy másik vizsgálat azzal vádolta meg a 77 éves Donald Trump volt elnököt, hogy a Fehér Házból való távozása után rosszul kezelte a titkos dokumentumokat. Ebben az ügyben idén májusban áll bíróság elé a volt elnök.

A Hur-jelentés különbséget tesz a két eset között, mondván, Biden átadta a dokumentumokat a kormányzati levéltárosoknak, míg Trump "állítólag ennek ellenkezőjét tette".

"A vádirat szerint nemcsak hogy hónapokig nem volt hajlandó visszaadni a dokumentumokat, hanem azzal is akadályozta az igazságszolgáltatást, hogy másokat is igénybe vett a bizonyítékok megsemmisítésére, majd hazudott erről" - áll a jelentésben Trumpról.

Trump válaszul közölte, hogy a titkos aktákkal kapcsolatban vele szemben indított eljárást az igazságügyi minisztérium ügyészének végleg ejtenie kellene.

"Ha Jack Smith különleges ügyész jót akar tenni az országunkkal, és segíteni akarja annak egyesítését, akkor ejtenie kellene minden pert Joe Biden politikai ellenfele ellen, azaz ellenem, és hagynia kellene, hogy az országunk meggyógyuljon" - tette közzé a republikánus fehér házi befutó a Truth Social nevű platformján.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés