Hirdetés

Súlyos betegségek kockázatát csökkenthetjük a Jégember terápiájával

Garai Kitti portré Garai Kitti

A "Jégember" Wim Hof által szorgalmazott mélylégzés és hidegvizes terápia segíthet csökkenteni a gyulladásos betegségek kockázatát - derül ki egy tanulmányból.  Mint ismert, Wim Hof állította fel a leghosszabb jégfürdőzés rekordját, amelyet többször is megdöntött, legutóbb 2011-ben, amikor egy óra 52 perc 42 másodpercig állt nyakig a jeges vízben. 2000-ben 58 méterrel megdöntötte a leghosszabb jég alatti úszás rekordját is. Most pedig a kutatók azt állítják, hogy a Wim Hof-módszer gyulladáscsökkentő hatást vált ki a szervezetben. 

A gyulladás számos gyilkos betegséget okozhat, többek között Alzheimer-kórt, szívbetegséget, rákot és cukorbetegséget, azonban Wim Hof légzőgyakorlataival és hidegterápiájával csökkenthetjük a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát - írja a Sun.

Dr. Omar Almahayni, a Warwicki Egyetem munkatársa elmondta, a Wim Hof-módszer a stressz és a gyulladáscsökkentő reakciók szempontjából a leghasznosabb. "A gyulladás, különösen a krónikus gyulladás súlyos szövődményeket okozhat, mint például szívbetegségek, rák, cukorbetegség, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és gyulladásos bélbetegségek. Ezért a gyulladás csökkentése előnyös" - tette hozzá. 

A Wim Hof-módszer egy életmódprogram, amelynek célja, hogy javítsa az ember életét és a természettel való kapcsolatát. Korábban a sportember a Sun-nak azt mondta: "Hiszek abban, amit csinálok. Meg akarom változtatni a világot azzal, hogy autonómiát, szeretetet, boldogságot, erőt és egészséget hozok mindenkinek". A módszer három pilléren alapul: légzés, hidegterápia és elkötelezettség.

A légzéstechnika során 30-40 mély lélegzetet veszünk, majd a lehető legtovább bent tartjuk a levegőt, ezután pedig egy mély "visszatérő" lélegzetet veszünk. Wim Hof azt ajánlja, hogy ezt a gyakori hidegnek való kitettség mellett tegyük, ami számos előnnyel jár, többek között gyorsítja az edzés utáni regenerálódást. Hof elmondta: "A hideg jótékony hatását akkor ismertem fel igazán, amikor 1995-ben feleségemet, Olayát gyászoltam. Depresszióban szenvedtem és sötétségbe zuhantam. Egyedül maradtam négy gyerekkel, akikről gondoskodnom kellett, pénz nélkül, mély érzelmi válságban. Mégis erősnek kellett lennem a gyerekeimért. Miattuk maradtam életben, de a hideg volt az, ami visszahozott. Meggyógyított. Ahelyett, hogy a megtört érzelmeim vezettek volna, a hideg víz vezetett és esélyt adott a szívemnek a pihenésre és a rehabilitációra" - fogalmazott Hof.

Korábbi tanulmányok is vizsgálták már azt, hogy a módszer hogyan hat az immun- és stresszreakciókra, a testmozgás teljesítményére és a mentális egészségre, azonban egyértelmű következéseket nem tudtak levonni. A legutóbbi, a PLOS One című szaklapban megjelent tanulmány kilenc másik, közel 200 ember bevonásával készült tanulmány adatait tekintette át. A kutatók azt vizsgálták, hogyan változtak fizikailag és pszichésen a módszert követő emberek. A legnagyobb változásokat a gyulladáscsökkentő válaszban tapasztalták, ami segíthet a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében.

Dr. Almahayni ugyanakkor azt mondta: "A Wim-Hof módszer stresszre, gyulladásra és általános egészségre gyakorolt hatásának további vizsgálatára van szükség."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés