Hirdetés

Óriási a botrány: káromkodás, üvöltözés az izraeli kormány ülésén, súlyos kritikát kapott a hadsereg vezetése

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Óriási botrány tört ki az izraeli kormány csütörtök esti ülésén, miután több miniszter megtámadta az IDF ülésen jelen lévő képviselőit, köztük Herzi Halevi vezérkari főnököt - jelentette az izraeli média az éjszaka folyamán.

Közel három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

A Hamász terrortámadása és az annak nyomán kirobbant gázai háború súlyosan megosztja az izraeli politikai életet. A kormányon belül is parázs a hangulat: Benjamin Netanjahu miniszterelnök a súlyos viták miatt meg akarta tiltani, hogy kiszivárogjanak a kormányüléseken történtek – de ez a terve azonnal kiszivárgott.

Miniszterek támadták meg a vezérkari főnököt

Hivatkozás másolása

A hadsereget súlyos bírálatok érték az október 7-én elkövetett hibák és a gázai háború elhúzódása miatt – most egyenesen a kormányülésen kapott éles kritikát az izraeli vezérkari főnök – írja a Jerusalem Post. 

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, Miri Regev közlekedési miniszter és David Amsalem regionális együttműködési miniszter felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az IDF állítólag azt tervezi, hogy olyan tisztviselők, akik 2005-ben támogatták Izrael kivonulását a Gázai övezetből, részt vesznek az október 7-i mészárláshoz vezető események vizsgálatában.

Gantz kiborult és káromkodni kezdett

Hivatkozás másolása

Egy bizonyos ponton Benny Gantz, a háborús kabinet minisztere ráordított a vezérkari főnököt támadó miniszterekre, mondván: "Ez egy szakmai vizsgálat, mi köze van ennek a kivonuláshoz és a 'koncepciózus' (érvelési vonalhoz)? A vezérkari főnök egy kib**zott vizsgálatot folytat arról, ami most történt, hogy a háború céljait szolgálja, és [felmérje] azt, hogy fel tudjunk készülni egy északi [vagyis egy libanoni, Hezbollahhal folytatott] konfliktusra" - mondta Walla izraeli hírportál szerint.

„Méltatlan vita”

Hivatkozás másolása

Az egyik miniszter a KAN tévécsatorna híradójának elmondta, hogy "egy méltatlan vita robbant ki. Megtámadták a hadsereget. A védelmi intézmény néhány magas rangú tagja a vita kellős közepén távozott". Egy másik miniszter azt állította, hogy "azt mondták nekünk, hogy a tárgyalótermen kívülről hallották a miniszterek kiabálását".

"Szégyen és gyalázat, ami ott történt. Lehet kritizálni a hadsereget, de ők személyesen és vég nélkül támadták a vezérkari főnököt. El kell gondolkodni azon, hogy ez a fórum méltó-e arra, hogy a biztonságpolitikánk szintjén döntéseket hozzon. Bele sem akarok gondolni, mi lesz, ha a katonáink a terepen meghallják, mi történt ott, és hogyan támadták meg a vezérkari főnöküket?" - mondta a KAN-nak egy másik miniszter.

Végül Benjamin Netanjahu miniszterelnök feloszlatta a kormányülést, miközben azt mondta Halevinek, hogy "néha meg kell hallgatni a minisztereket".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés