Hirdetés

Netanjahu megtiltaná az izraeli kabinet üléseiről kiszivárgott információk közzétételét – ám terve kiszivárgott és közzétették

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A háború alatt többször is kiszivárogtak a sajtónak a kabinet ülésein elhangzott beszélgetések, ami felháborodást váltott ki a kormányban.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

Benjámin Netanjahu miniszterelnök olyan törvényt akar elfogadni, amely illegálissá tenné a kabinet üléseiről kiszivárgott beszélgetések közzétételét. Ironikus módon ezt a miniszterelnök a kabinet ülésén mondta, ám szavait kiszivárogtatták az N12 izraeli médiumhoz, amely közzétette őket – írja a Jerusalem Post.

Netanjahu ingerültségét az okozza, hogy a háború alatt többször is kiszivárogtak a sajtóhoz a kabinet ülésein elhangzottak, ami felháborodást okozott a kormányon belül. A miniszterelnök szerint a kiszivárogtatások veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, ezért akarja megtiltani a közzétételüket.

Fogd be, nem hozzád beszélek!

Hivatkozás másolása

A kiszivárogtatott beszélgetések egy részében Gadi Eisenkot, a Benny Gantz centrista pártjához tartozó, a háborús kabinethez októberben csatlakozott miniszter (volt vezérkari főnök) összecsapott a kormány szélsőjobboldalinak tartott minisztereivel, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel és Bezalel Smotrich pénzügyminiszterrel.

Az egyik esetben Eisenkot azt kérdezte, hogy a nemzetközi háborús jog szerint ki a felelős Gázáért, amire Ben-Gvir azt válaszolta: "Abbahagynád? Háromszor is magyarázatot kaptál a nemzetközi jogról [szóló kérdéseidre]. Miért folytatod?" Erre Eisenkot ráordított Ben-Gvirre, azt mondta neki, hogy fogja be, nem hozzá beszél.

A túszok kiszabadítása vagy a Hamász legyőzése az elsődleges cél?

Hivatkozás másolása

Egy másik vita szereplői szintén Eisenkot és Smotrich voltak. Előbbi azt mondta, hogy a túszok visszaszerzése a háború központi célja, de Smotrich közbevágott. "Már megint ezt mondod" - mondta a pénzügyminiszter. "Mi nem így döntöttünk. Nem ez a központi cél. A cél a Hamász legyőzése". A szivárogtató ezután Netanjahut idézte, mondván, hogy ezek párhuzamos célok.

Egy harmadik beszélgetés a Gázának humanitárius segélyként adott üzemanyagról szólt, amit a miniszterek többsége kifogásolt. 

Smotrich és Ben-Gvir mellett a Netanjahu vezette Likudhoz tartozó Izrael Katz energiaügyi miniszter és Miri Regev közlekedési miniszter, továbbá a háborús kabinethez csatlakozott, a Netanjahu-kormánnyal október 7. előtt szembenálló Gideon Sa'ar és Benny Gantz is kifogásolta a Gázába történő üzemagyagszállítást, mire után Netanjahu közölte velük, hogy ez az Egyesült Államok Izraelnek adott támogatásának előfeltétele.

Hat hete tart a háború

Hivatkozás másolása

Másfél hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés