Hirdetés

"Nem volt más választásom” - Izraeli fiatalok ezrei indultak haza a világ minden tájáról, hogy harcoljanak a Hamász ellen

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Londonból, Nepálból, Ausztráliából és az Egyesült Államokból indultak haza izraeli fiatalok, nyaralásukat, kényelmes életüket vagy éppen családjukat hátrahagyva, hogy harcoljanak a Hamász terroristái ellen vagy segítsék a terrortámadás túlélőit. 

Mint arról beszámoltunk: több mint 1200 ember meghalt, mintegy 150-et túszul ejtettek és több ezren megsebesültek, miután a Hamász terrorszervezet a múlt szombaton bestiális támadást indított Izrael ellen. Izraeli katonai források és palesztin tisztviselők szerint szombat óta több mint 3000 ember, köztük 1500 Hamász-terrorista halt meg és több ezren sebesültek meg a Gázai övezetben és Izraelben.

A CNN arról számolt be, hogy a világ minden részéről rengeteg izraeli fiatal döntött úgy, hogy visszatér hazájába, ahol sokukra tartalékosként számítanak a Hamász elleni küzdelemben. 

Amikor Ben Ovadia meghallotta, hogy a Hamász fegyveresei megtámadták a Supernova zenei fesztivált a Negev sivatagban a Gázai övezet közelében, amelyen több családtagja részt vett, elmondta édesanyjáért a Kaddist, a halottakért mondott zsidó imát.

"Arra gondoltam, bárcsak megölnék és nem elrabolnák az anyámat”

Hivatkozás másolása

"Nem tudtam, mit tegyek. Azt gondoltam, bárcsak megölnék, mert az jobb lenne, mintha elrabolnák" - mondta a 38 éves Ovadia a CNN-nek szerdán. „Ez egy rémálom. Azt mondtam, bárcsak megölnék és ne elrabolnák” – ismételte meg. Ahogy arról a Naphire.hu is írt, a Be’eri kibucban élő Tom Hand nyolcéves kislányával kapcsolatban mondta azt: „Az összes szörnyű lehetőség közül a kislányom halála tűnt a legkevésbé fájdalmasnak.”

Ben WhatsAppon keresztül tehetetlenül figyelte, ahogy édesanyja és öccse nyolc órán keresztül küldözgette a frissítéseket, és elmondta, hogy éppen bokrokban rejtőzködnek, lövéseket hallanak, miközben a rájuk vadászó terroristák azt kiabálják, hogy "Allahu Akbar". 

Végül Ovadia tudomást szerzett egy biztonságos helyről a fesztivál területén, elküldte az ezt jelölő térképet a testvérének, és sikerült elmenekülniük a fesztiválról. Másnap reggel a brit feleségével és kilencéves iker-gyermekeivel Londonban élő Ovadia Izraelbe repült. Ezzel azon rengeteg izraeli egyike lett, akik külföldről térnek haza, miközben hazájuk évtizedek óta nem látott válsággal néz szembe a Hamász múlt szombati terrortámadása után. Az El Al, az Israir és az Arkia izraeli légitársaságok kedden több járatot indítottak a katonai tartalékosok hazaszállítására - jelentette a Reuters.

A nyaralásukat megszakítva vagy mindennapi életüket a tengerentúlon felforgatva ezek az izraeliek szeretteik temetésére térnek vissza és felkészülnek arra, hogy behívják őket a katonai tartalékosok közé. 

Mint arról a Naphire.hu-n is beszámoltunk, legalább 1200 ember halt meg Izraelben a Hamász október 7-i brutális terrortámadását követően, amikor a terroristák áttörték a megerősített határt a Gázai övezetből, és borzalmas mészárlást rendeztek a Gázához közeli izraeli településeken.

Izrael válaszul légicsapásokkal sújtotta Gázát, és leállította az áram-, élelmiszer-, víz- és üzemanyag-ellátást a palesztin enklávéba. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az azóta eltelt napokban legalább 1417 ember halt meg Gázában, és szerdán az enklávé egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag.

Ovadia közvetlenül azután, hogy Izraelben landolva meglátogatta a családját, Lodba ment, egy Tel-Avivtól mintegy kilenc mérföldre délkeletre fekvő városba, ahol korábban is voltak erőszakos cselekmények. Ott barátaival együtt rögtönzött polgárőrséget alakított, hogy segítsen a közbiztonság fenntartásában. Azóta segített az adományként érkezett élelmiszerek kiszállításában, és azt tervezi, hogy az ország déli részébe megy segíteni, ahol nincs elég sofőr, hogy a Hamász támadását túlélt embereket a családjukhoz vigye. „Nem tudtam Londonból a tévén nézni, hogy mi történik a hazámban” – mondta Ovadia.

Az 1973 után született izraeliek nem láttak ilyesmit

Hivatkozás másolása

Egy másik visszatérő izraeli a 30 éves Guy, aki a kiberbiztonság területén dolgozik, és az elmúlt öt évben Benhez hasonlóan Londonban élt. A CNN biztonsági okokból nem használja a vezetéknevét. Guy szerdán utazott vissza Izraelbe, miután megtudta, hogy hat barátja eltűnt, miután részt vettek a Supernova zenei fesztiválon. Ketten biztosan meghaltak közülük. Guy a CNN-nek elmondta, hogy katonai tartalékosként és barátai temetésére tér vissza, akik egy "szűk baráti kör" tagjai voltak, akik gyakran jártak palesztinokkal együtt trance zenei fesztiválokra, például a most mészárlásba torkollt Supernovára is.

"A jom kippuri háború óta született izraeli generáció soha nem látott még ilyesmit" – mondta Guy, hozzátéve: ez a generáció alapvetően a békében és a kétállami megoldásban hitt. „Mi ebben nőttünk fel... Az emberek, akik elmennek ezekre a fesztiválokra, világpolgárokként alapvetően csak az életet akarják ünnepelni".

Nincs olyan család, ahol ne gyászolnának legalább egy rokont vagy barátot

Hivatkozás másolása

Izrael 300 ezer tartalékost hívott be a hadseregébe - mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Doron Spielman őrnagy szerdán a CNN-nek -, ami a mindössze 9,7 milliós országban óriási mozgósítást jelent.

"Nincs olyan család, ahol ne lenne valaki, akit behívtak volna. És, mivel kis ország vagyunk, nincs olyan család, amelynek rokonai és barátai között ne lennének eltűntek" - mondta Spielman a CNN-nek.

Kevés kivételtől eltekintve minden 18 év feletti izraeli állampolgárnak kötelező az IDF-ben szolgálni. Szolgálatuk befejezése után sokan hosszabb tengerentúli utakra indulnak. Így tett a vezetéknevének elhallgatását szintén kérő 22 éves Ben is, aki a katonai szolgálat teljesítése után Ázsiát akarta felfedezni. De szombaton, amikor egy nepáli hegyi faluban tartózkodva értesült a Hamász támadásáról, hazaindult Izraelbe, és készenlétben áll, hogy tartalékosként szolgáljon egy felderítő egységben.

Ben kedden indult haza, hétfőn még Nepálból azt mondta a CNN-nek: "Nagyon nehéz ilyen messze lenni, és tehetetlenül nézni az eseményeket" - mondta. "Aggódsz az otthoni emberekért, és egész nap csak a híreket nézed és a telefonodat bámulod. Lehetetlen most távol lenni."

„Nem volt más választásom”

Hivatkozás másolása

A 29 éves Ilan Fisher is arra számít, hogy behívják tartalékosnak - mondta a CNN-nek szerdán. A Hamász támadásának napján az ausztráliai Melbourne-ben nyaralt, ahol két közeli ausztrál barátja esküvőjén vett részt, akik szintén Izraelben élnek.

Bár Fisher több ajánlatot is kapott, hogy Melbourne-ben maradjon, vasárnap szándékozik hazarepülni, és arra számít, hogy visszarendelik a hadsereg médiaosztályára. "Tekintettel a jelenlegi otthoni helyzetre, nincs más választásom, minthogy visszamenjek" - mondta.

Néhány izraeli más okokból siet vissza. A 27 éves Rachel Gold Torontóban nyaralt, és az az ötlete támadt, hogy barátnőjével, Jessica Kane-nel, aki a szüleit látogatta meg New Yorkban, ellátmányt visz vissza Izraelbe.

Miután felhívást tettek közzé a közösségi médiában, 15 000 dollárt gyűjtöttek össze az ellátmány megvásárlására, és hétfő este két másik barátjukkal együtt visszarepültek, 13 nagyméretű táskát, négy kézipoggyászt és több hátizsákot vittek magukkal. A poggyászok tele voltak ellátmánnyal, többek között fejlámpákkal, zseblámpákkal, fehérneműkkel, zoknikkal, fogkefékkel, hordozható töltőkkel, folyadékpótló tasakokkal és fehérjeszeletekkel.

A 26 éves Kane a CNN-nek elmondta, hogy a családja vallásos, ezért szombaton egészen addig nem hallott a támadásról, amíg az apja a zsinagógában, nem értesült róla a szájról szájra terjedő hírekről.

"Kezdetben nem hittem el. Azt hittem, hogy szenzációhajhászásról van szó" - mondta. "Nagyon gyorsan rákattintottunk a telefonjainkra. Volt néhány nem fogadott hívásom a hadseregtől, és milliónyi piros riasztási értesítést kaptam a rakéták lezuhanásáról. Hihetetlenül, hihetetlenül nehéz volt."

Rachelt és Jessicát kedden a repülőtéren önkéntesek fogadták, akik azonnal elvitték az adományokat, hogy Izrael déli részébe szállítsák. Gold most egy déli katonai bázison van, miután tartalékosként besorozták.

"Itt lenni sokkal megnyugtatóbb, mint távol lenni" - mondta a CNN-nek. "Kétségbeejtően tehetetlennek éreztem magam, ahogy otthon ültem, néztem a híreket, és azon gondolkodtam, hogy mit tehetnék még a pénzküldésen kívül. Itt legalább úgy érzem, hogy részese vagyok a dolognak, és hogy cselekszem és teszek valamit, ráadásul nem lógok egész nap a híreken. Itt lenni egy kicsit kevésbé ijesztő, mint külföldön."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés