Hirdetés

Irgalmatlan botrány a kínai akkugyár körül, mégis mi a fenét művelnek?

Nap Híre portré Nap Híre

Nálunk az utóbbi időben nem is a kínai, hanem a dél-koreai akkumulátorgyárak körül alakult ki botrány. Gödön a Samsung-gyár mérgezi az ott élőket magzatkárosító anyaggal. A tulajdonos titkolózik, a magzatkárosító anyag szennyvízbe kerülése viszont tény. 

Közben a szintén koreai tulajdonú iváncsai akkugyárból százával rúgták ki a munkásokat, akik cserébe összekentek mindent emberi ürülékkel, amit értek. 

Hogy valami nem stimmel az akkugyárak körül, azt mutatja az is, hogy a kínai SVOLT akkumulátorgyártó nem épít gyárat a németországi Brandenburg tartományban. A cég azt állítja, hogy újraértékelte a stratégiáját, és így már nem tűnik jó befektetésnek az újabb német akkugyár – írja az autopro.hu.

A társaság sajtóközleménye szerint „a különböző szinteken – a nemzetközi büntető tarifák veszélyétől az elhúzódó és egyenlőtlenül elosztott támogatások miatti piaci torzulásokig – a tervezési biztonság amúgy is alacsony szintje mellett, egy „jelentős ügyfél is törölte a projektjét”. Azaz a jelenlegi politikai helyzetet eleve bizonytalannak érzi az SVOLT, ráadásul még egy potenciális partnere is visszalépett, így pedig már nem éri meg a gyár felépítése.

„Az autóipari piac jelenleg jelentős ingadozásokkal és kihívásokkal küszködik világszerte, elsősorban az elektromos mobilitásra való átállás miatt” – idézi a portál Kai-Uwe Wollenhauptot, a SVOLT Europe elnökét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés