Hirdetés

Katasztrófa Budapest környékén a Samsung akkugyára miatt: magzatkárosító anyag került a szennyvízbe

Nap Híre portré Nap Híre

Reprodukciót károsító oldószer került ki a Samsung-gyár közelében lévő gödi földekre – közölte a Greenpeace. 

A tájékoztatás szerint az N-metil pirrolidon (NMP) nevű vegyület a születendő gyermekek egészségére jelent veszélyt, és ezt a vegyületet használják az akkumulátorgyártásban is. A mérgező anyag emellett súlyos szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat. 

A szervezetet február végén a gyár melletti csőtöréshez riasztotta a Göd-ÉRT Egyesület. Bár a csőtörést rövid időn belül elhárították, ám a kiterjedt méretű tócsákban a közeli termőföldön maradt a szennyvíz, mellyel bármelyik helyi lakos, arra járó érintkezhetett. A Göd-ÉRT Egyesület képviselője a frissen kifolyó vízből, míg a Greenpeace munkatársai a mellette lévő szántóföldön vettek mintákat - írja az atv.hu. 

A minták laboratóriumi vizsgálata jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű, súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki. A magzatkárosító oldószer uniós korlátozás alá esik, ezért a vegyületet az EU-ban csak külön engedéllyel lehet használni. A Greenpeace az eset kapcsán adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, a katasztrófavédelemhez, a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, illetve Göd Város Önkormányzatához.

A portál felidézte: Gödön ezt a veszélyes anyagot már kimutatták a kutakban és a talajvízben, most pedig a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben is megtalálták.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés