Hirdetés

Döbbenetes részletek: százával rúgják ki a dolgozókat az iváncsai akkugyárban

Nap Híre portré Nap Híre

A műszak közepén rúgták ki az iváncsai akkumulátorgyár több száz dolgozóját pénteken. 

Fotó: RTL Híradó
Fotó: RTL Híradó

Pénteken több száz embert elküldtek az iváncsai akkumulátorgyárból, ahol már működnek a gyártósorok, de egyelőre nem indult el a termelés, csak a tesztüzem zajlik - írja az Index az RTL Híradó riportja nyomán.

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van. Összepakoltunk, aztán kimentünk. Ott egyből elvették a belépőkártyáinkat, az öltözőkulcsainkat, és mondták, hogy menjünk

- írta meg egy dolgozó a történteket a csatornának. Néhányan azt mondták, hogy hallották pletykákat arról, hogy kirúgások jöhetnek, azonban volt, akit még így is hideg zuhanyként ért a hirtelen elbocsátás. 

zékely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke azt mondta, másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről. Bár nem tudtak megállapodni, azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat nem bocsátják el. "Jelenleg kizárólag kölcsönzött munkavállalókról van szó, itt viszont ezer fő fölötti létszámról tudunk” – mondta Székely Tamás. Azonban most félnek az ott dolgozók attól, hogy bármikor elveszíthetik a munkahelyüket. Egyikük szerint a magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy a magyar munkavállalókat ne küldjék el, és most az első körben a kirgiz és ukrán kollégákat bocsátották el.

Bod Péter Ákos közgazdász az RTL-nek elmondta, hogy a döntésnek gazdasági okai vannak, mert a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában. "Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken. Sajnos az a magyar iparpolitika, ami összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, most megbosszulja magát, mert a kockázat Magyarországon van” – mondta. A dolgozók szerint hétfőn további elbocsátások várhatók. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés