Hirdetés

Vaj van a füle mögött? Könnyen lehet, hogy a saját iPhone-ja buktatja le!

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Hűtlen partnerek, figyelem: még nem késő, hogy őszintén bevalljanak mindent, mielőtt még valami nagyon kellemetlen dolog történik. Például, hogy a saját elektronikai eszközeik fordulnak Önök ellen.

A történet ott kezdődik, hogy egy hűtlen férjet rajtakapott a felesége, miután éveken át tartó, prostituáltakkal folytatott törölt SMS-eket talált a családi Mac számítógépre szinkronizálva. A férj beperelte az Apple-t, azt állítva, hogy a cég tehet a válásáról, miután a törölt üzenetek nem tűntek el automatikusan a többi eszközről. Sokan gondolhatják, hogy a keresési előzmények törlése vagy néhány SMS kipucolása elég ahhoz, hogy biztonságban tartsák a titkaikat. Nekik most rossz híreink vannak: a Daily Mail mutat 7 módot, ahogyan az elektronikai eszközeink lebuktathatnak. 

1. iCloud szinkronizálás

Hivatkozás másolása

Amit sokan elfelejtenek az iPhone-on lévő adatokról, az az, hogy azoknak nem csak a telefonon marad nyoma. Az Apple iCloudjának köszönhetően a fényképektől, iMessage-ektől, e-mailektől kezdve a naptárakig és a névjegyekig mindenről biztonsági másolat készül, és az összes eszközön szinkronizálódik. 

A legtöbb becsületes felhasználó számára ez egy igazán hasznos szolgáltatás, amely segíti a több eszközön keresztüli munkát, és megakadályozza, hogy fontos dolgok vesszenek el. De a csalók számára, akik inkább rejtve szeretnék tartani minden adatukat, az iCloud igazi csapdát jelenthet. 

2. Helymeghatározási szolgáltatások

Hivatkozás másolása

Az iPhone nem csak azt tartja nyilván, amit mondunk, hanem azt is, hogy merre járunk. Ezt azért teszi, hogy az olyan alkalmazások, mint az Apple Térképek, valamint a közösségi média, például az Instagram becsekkolós funkciói azonosítani tudják a tartózkodási helyet. De ha éppen elosonunk valahová, ahol nem kellene lennünk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a telefonunk tudja, hol vagyunk. 

3. Titkos appok

Hivatkozás másolása

A félrelépőknek lehet, hogy vannak olyan randi- vagy üzenetküldő alkalmazásai az iPhone-jukon, amelyeket nem akarják, hogy a másik fél lásson. Számos különböző módon próbálják ezeket elrejteni, de bizony, egyik módszer sem tökéletes. A közelgő iOS 18 frissítésben viszont az iPhone-felhasználók képesek lesznek lezárni vagy elrejteni a telefonjukon lévő alkalmazásokat, hogy azok csak a Face ID segítségével legyenek elérhetők. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a rejtett alkalmazások egy "Rejtett" feliratú zárt mappában lesznek tárolva, így elég nyilvánvalóvá válik, hogy van mit titkolnunk.

4. Képernyőidő és akkutöltöttség

Hivatkozás másolása

Bár a képernyőidő-beállítást általában azok használják, akik megpróbálják csökkenteni a telefonhasználatot, ez is hasznos módja lehet annak, hogy lássuk, hol tölti valaki az idejét. A leleplezéshez nyissa meg a Beállításokat, és válassza ki a Képernyőidő feliratú lila homokóra ikont. Onnan a Minden alkalmazás- és webhelytevékenység megtekintése menüpontra lépve részletes bontást kaphat arról, hogy mire használta a telefont.

5. Automatikus kitöltés

Hivatkozás másolása

Aki valaha használt már valamilyen keresőt, biztosan van fogalma arról, hogy még ha valaki törli is a böngésző előzményeit, a Google és más keresőmotorok gyakran megőrzik a keresésekhez és az automatikus weboldalkitöltéshez használt adatokat. 

Ezek törlése kicsit nehezebb, mivel ehhez ki kell üríteni a gyorsítótárat a böngészőből. Sok felhasználó egyszerűen megfeledkezik erről, de ez is fájdalmas lehet, mivel más, teljesen ártatlan weboldalak tárolt adatait is eltávolítja. 

6. Törölt elemek

Hivatkozás másolása

Az iPhone-ok nem szeretnék, hogy elveszítsünk bármi olyan adatot, ami számunkra fontos lehet. A törölt üzeneteket például akár 40 nappal a törlésük után is nagyon könnyen vissza lehet állítani a készüléken. Egyszerűen nyissa meg az Üzenetek alkalmazást, koppintson a bal felső sarokban a Szerkesztés lehetőségre, majd válassza a Nemrég törölt üzenetek megjelenítése menüpontot. Egy perc, és kész a lebukás.

Bár lehet, hogy nem ez tűnik a legsúlyosabb bizonyítéknak, az emojik talán mégis elárulhatják a csalfa partnert. Az iPhone-on a billentyűzet emoji lapjának megnyitásával megjelenik a gyakran használt emojik listája. A nyilvánvalóan sokat sejtető emojikon túl, amelyek flörtölésre utalhatnak, ez azt is elárulhatja, hogy a partnere más emberekkel beszélget. Ha sokat SMS-ezik a partnerével, és a listában vannak olyan emojik, amelyeket jellemzően nem küld Önnek, az arra utalhat, hogy mással is beszélgetnek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés