Hirdetés

Ön is kapott e-mailt erről a címről? Nehogy megnyissa, csalók próbálnak hozzájutni az adataihoz

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt napokban internetes csalók a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. nevével visszaélve a tarhely.gov.hu szolgáltatás által küldött levelekhez megtévesztésig hasonlító elektronikus üzeneteket küldenek, amelyek káros csatolmányokat tartalmaznak.

Az ertesites@kozpontirendszer.gov.hu feladó által küldött levelek soha nem tartalmaznak csatolmányt, így az ilyen levelek egyértelműen károsnak minősíthetőek. Amennyiben ilyen levelet kapott, akkor az abban szereplő hivatkozást és mellékletet semmiképp ne nyissa meg!

- figyelmeztet a NISZ Zrt.

Mielőtt az ügyfél bármilyen hasonló levélben szereplő hivatkozást megnyit, a link fölé helyezett egérmutatóval kattintás nélkül ellenőrizze, mit mutat a hivatkozás! Amennyiben a hivatkozás nem az ismert weboldalra - a NISZ Zrt. által nyújtott szolgáltatás esetében például a tarhely.gov.hu, illetve kau.gov.hu webcímre - mutat, akkor a hivatkozást ne nyissák meg! Amennyiben véletlenül mégis, akkor zárják be, a hitelesítő adatait pedig ne adják meg! Ha az adathalász emailben szereplő linket vagy a csatolmányt esetleg már megnyitották, akkor szakemberrel kell ellenőriztetni az elektronikus eszközt, a gyanús e-mailt pedig törölni kell - írták.

A szervezet kéri, hogy aki a fentiekben ismertetett tartalmú e-mailt kap, jelezze az illetékes hatóság felé a CSIRT@nki.gov.hu email címen.

Az internetes csalások megelőzése és az adatbiztonság megőrzése érdekében fontos, hogy a felhasználók óvatosak legyenek és soha ne osszanak meg érzékeny információkat olyan weboldalakon, amelyek nem hitelesített forrásokból származnak.

Amennyiben bizonytalannak ítélik a beérkezett e-mail hitelességét, a magyarorszag.hu oldalon keresztül biztonságosan beléphetnek elektronikus tárhelyük felületére, a következő azonosítási szolgáltatások igénybevételével: Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, eSzemélyi igazolvány, Arcképes azonosítás és Telefonos azonosítás - közölte a NISZ Zrt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés