Hirdetés

Íme a négy árulkodó jel, amiből kiderül, hogy feltörték a telefonját a hackerek

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A szakértők felfedték azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a telefonja veszélyes szoftverekkel fertőzött.

A kiberbűnözők egyre kifinomultabbak, és a hackertámadásokat rendkívül nehéz észrevenni. Ráadásul, ha az ember nem veszi észre, hogy az iPhone-ját vagy az Android készülékét kompromittálták, akkor komoly veszélyben lehet.

A hackerek rosszindulatú szoftverekkel ellophatják bárkinek az adatait, hogy eladhassák vagy becsaphassák az embereket, sőt egyes kifinomult támadások során akár teljesen kiüríthetik a bankszámláját is - írja a The Sun.

A McAfee kiberszakértője, Natalie Maxfield négy baljós nyomot fedett fel, amelyekre célszerű figyelni, ha nem akar a hackerek áldozatává válni.

Rejtélyes megjelenések

Hivatkozás másolása

A szakértő szerint érdemes gyakran figyelni a hívásnaplót, ugyanis ha olyan kimenő hívások is feltűnnek, amelyeket nem mi indítottunk, akkor az aggodalomra adhat okot. "Ez egy árulkodó jel arra, hogy feltörték a telefonját. Az is árulkodó jel lehet, ha új alkalmazások jelennek meg a készüléken, amelyeket nem magunk töltöttünk le" - mondta Natalie.

Felugró ablakok

Hivatkozás másolása

A kiberszakértő szerint a telefonon hirtelen megjelenő felugró ablakokra is érdemes odafigyelni. Mint mondta, ha szokásosnál több felugró reklámot látunk, akkor az annak a jele lehet, hogy a telefont reklámprogramokkal támadták meg. "Ez egy olyan rosszindulatú alkalmazás, amelyet a hackerek arra használnak, hogy a felhasználó beleegyezése nélkül hirdetések terjesztésével bevételre tegyenek szert" - magyarázta Maxfield. 

Ráadásul a felugró ablakok nemcsak idegesítőek lehetnek, hanem veszélyesnek is bizonyulhatnak. Például veszélyes weboldalakra irányíthatnak át, amelyek ellopják az adatainkat vagy a pénzünket - esetleg rosszindulatú szoftvereket telepíthetnek a készülékünkre.

Megnövekedett adatmennyiség

Hivatkozás másolása

Szintén figyelmeztető jel, ha a szokásosnál hamarabb elfogy a felhasználható adatmennyiség, de nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért. Még az is előfordulhat, hogy ismeretlen díjak kerülnek kiszámlázásra, amelyeket már csak a telefonszámlánkon vehetünk észre.

Ez egy lehetséges jele annak, hogy egy hacker eltérítette a telefonunkat, és adatátvitelre, vásárlásra, üzenetküldésre vagy telefonhívásra használja úgy, hogy ahhoz igazából hozzá sem ér

- magyarázta a szakértő.

Gyanús online tevékenységek

Hivatkozás másolása

Arra is felhívta a figyelmet a szakértő, hogy ha bármelyik online profilunkkal problémák adódnak, akkor is lehet arra gyanakodni, hogy valaki feltörte a telefonunkat. A hackerek ezáltal képesek ellopni a bejelentkezési adatainkat a különböző profiljainkhoz.

Hozzátette a szakértő azt is, hogy amennyiben valaki úgy gondolja, hogy valóban feltörték a telefonját, akkor törölje a gyanúsnak tűnő alkalmazásokat, amennyiben pedig ezzel sem tudja megoldani a problémát, akkor érdemes a gyári beállítások visszaállításával próbálkozni. Végül azt is kiemelte, hogy a jelszavainkat mindig biztonságosnak vélt eszközön változtassuk meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés