Hirdetés

Így tudja biztonságban tartani a gyermekét az interneten

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár az internet tud nagyon szórakoztató is lenni, számos veszély rejt magában, ráadásul rendkívül káros is lehet. Az elmúlt időszakban például többször is írtunk az online csalásokról, de arról is, hogy például lehallgatnak minket a Facebookon, és hogy az értesítéseinken keresztül lopják el az adatainkat a nagyvállalatok. 

Az a kérdés már régóta foglalkoztatja a szülők többségét, hogy hogyan lehet biztonságban tartani a gyermekeket az interneten, ám a 16 éves Brianna Ghey meggyilkosása után még inkább a figyelem középpontjába került ez a téma. A lányt a 15 éves Scarlett Jenkinson és a szintén 15 éves Eddie Ratcliffe gyilkolta meg, miután üzenetküldő alkalmazások segítségével kitervelték a szörnyű tettüket. Jenkinson erőszakról és kínzásról szóló videókat is nézett a sötét weben - idézte fel a BBC. Brianna édesanyja, Esther szerint a kormánynak meg kellene nehezítenie a fiatalok számára, hogy hozzáférjenek a potenciálisan káros online anyagokhoz.

Sokat neteznek a fiatalok

Hivatkozás másolása

A brit 8 és 17 év közötti gyermekek napi két és öt óra közötti időt töltenek az interneten - derül ki az Ofcom kommunikációs szabályozó hatóság kutatásából. Azonban az online töltött idő az életkor előrehaladtával egyre csak nő. Szinte minden 12 év feletti gyermeknek van mobiltelefonja, és szinte mindegyikük néz videókat olyan platformokon, mint a YouTube vagy a TikTok. Ötből négy tizenéves, aki az online világban is elérhető, azt mondja, hogy használt már olyan mesterséges intelligencia eszközöket, mint a ChatGPT vagy a Snapchat MyAl-ja.

Az Ofcom szerint a 12 év feletti gyerekek mintegy fele gondolja úgy, hogy az online lét jót tesz a mentális egészségének. Van azonban egy jelentős kisebbség, akiknél ez nem így van. Minden nyolcadik 8 és 17 év közötti gyermek azt mondta, már bántak vele csúnyán és bántóan a közösségi médiában vagy az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül. A gyermekjogi biztos szerint az általuk megkérdezett 13 évesek fele számolt be arról, hogy "kemény, nőgyűlölő" pornográf anyagokat is látott már a közösségi oldalakon. 

Milyen szülői felügyeleti eszközök állnak rendelkezésre az interneten?

Hivatkozás másolása

Azok a szülők, akiket aggaszt, hogy gyermekeik mit látnak az interneten, tehetnek néhány egyszerű lépést, hogy valamelyest kontroll alatt tarthassák a dolgokat. Elsőként mindenképp meg kell ismerniük az ellenőrző funkciókat, amelyeket egyébként a szülők kétharmada a saját bevallása szerint használ az Internet Matters nevű biztonsági szervezet adatai szerint. A szervezet listát ad a rendelkezésre álló szülői felügyeleti eszközökről, és lépésről lépésre útmutatókat ad a használatukról.

Azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy a gyermekeik káros, ártalmas videókat nézzenek a YouTube-on, beállíthatják a platformon a "gyerekeknek szóló" változatot, amely kiszűri a felnőtt tartalmakat. Az idősebb gyermekeket fiókjait pedig a felnőttek felügyelete alá lehet helyezni, így ellenőrizhető, hogy milyen oldalakat látogattak meg. A felügyeletet a Facebook Messengeren is be lehet állítani, annak Családi központján keresztül.

A TikTok szerint a családi párosítás eszköze lehetővé teszi a szülők számára, hogy eldöntsék, hogy egy tinédzser fiókja privát vagy nyilvános legyen.

Bár ezek az ellenőrzések sem nyújtanak teljes biztonságot, ugyanis néhány gyerek megtalálja annak a módját, hogy megkerülje őket.Az Ofcom adatai szerint minden 20. gyermekből egy használja a megoldásokat.

Mobiltelefonok és konzolok

Hivatkozás másolása

A telefonhálózatok blokkolhatnak bizonyos explicit weboldalakat, amíg a felhasználó nem bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Egyesek szülői felügyeletet is biztosítanak, amely korlátozhatja, hogy a gyerekek milyen weboldalakat látogathatnak a telefonjukon. Az Android és Apple telefonok és táblagépek rendelkeznek a szülők által használható alkalmazásokkal és rendszerekkel, amik blokkolhatják vagy korlátozhatják az egyes alkalmazásokhoz való hozzáférést, korlátozhatják az explicit tartalmakat, valamint megakadályozhatják a vásárlásokat és nyomon követhetik a böngészést. 

A szélessávú szolgáltatások is rendelkeznek szülői felügyeleti eszközökkel bizonyos típusú tartalmak szűrésére. Ugyanígy a játékkonzolok is - lehetővé téve a szülők számára, hogy biztosítsák az életkornak megfelelő játékot és ellenőrizzék a játékon belüli vásárlásokat.

Mit tehetnek még a szülők a gyerekek biztonságáért?

Hivatkozás másolása

A jótékonysági szervezetek, köztük az NSPCC szerint is fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel az online biztonságról, és érdeklődjünk az iránt, amit online csinálnak. Ha a mindennapi beszélgetés részévé tesszük a témát, akárcsak az iskolai napjukról való csevegést, a gyerekek megbarátkozhatnak a témával. Ez azt is elősegítheti, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel osszák meg az esetleges aggodalmaikat.

Új jogszabályok segíthetik a gyerekek védelmét?

Hivatkozás másolása

A brit kormány szerint az új, online biztonságról szóló törvény arra kényszeríti majd a közösségi médiavállalatok és keresőmotorok cégeit, hogy többet tegyenek a felhasználók, különösen a gyermekek védelme érdekében. A törvény arra is kényszeríti a technológiai cégeket, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a platformjaikon megjelenő tartalmakért. Az új jogszabály teljes körű végrehajtása azonban még eltart egy ideig. A közelmúltban pedig egyre többször éri az a kritika a kormányt, hogy többet kellene tenni a gyermekek védelméért. 

Esther Ghey szerint az online biztonsági törvény nem megy elég messzire, és meg kell akadályozni, hogy a gyerekek hozzáférjenek a közösségi médiaalkalmazásokhoz. Azt is szeretné, ha a szülők letölthetnének egy olyan szoftvert, amely figyelmezteti őket a gyermekeik által keresett aggasztó tartalmakra.

Miriam Cates konzervatív képviselő korábban felszólította Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy fontolja meg a 16 éven aluliak közösségi médiától és okostelefonoktól való eltiltását. Sunak azonban úgy reagált, hogy az online biztonságról szóló törvény majd "megvédi a gyermekeket a káros vagy nem megfelelő" anyagoktól.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés