Hirdetés

Az infláció elérte a bankkártyákat is, erre érdemes figyelni

Morvay Péter portré Morvay Péter

A mindennapi bankoláshoz kötődő kiadások tavaly 6 százalékkal nőttek, és hamarosan további drágulás jöhet. 

Közben Magyarországon van, aki a pénzromláson is nagyot kaszál, a közgazdászok szerint azonban idén a gazdaságban nagy „córesz” várható.

Az inflációs adatnak előremutató hatása is lehet a bankolási költségekre nézve, egyes bankok ugyanis esetleg a tavalyi inflációnak megfelelően emelhetik a díjaikat, ami jelentős drágulást jelenthet.

Mint írtuk, decemberben 24,5 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest, 2022-ben pedig az éves átlagos áremelkedés mértéke 14,5 százalékot tett ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. 

Számos termék és szolgáltatás ára nőtt, köztük a mindennapi bankolás díjait meghatározó, a statisztikai szakzsargonban pénzügyi szolgáltatásoké is, amelyek többek között a bankszámla-, bankkártyadíjakat, utalási kiadásokat is magukban foglalják.

A mindennapi bankolás is megdrágult
A mindennapi bankolás is megdrágult

A legújabb statisztika szerint a pénzügyi szolgáltatások díjai a múlt év egészében átlagban 5,9 százalékkal növekedtek – emlékeztet rá a money.hu.

Bár az utóbbi érték a 14 százalékot meghaladó tavalyi teljes inflációs mutatóhoz képest kedvező, az elmúlt években ennél jóval visszafogottabban drágultak a banki szolgáltatások.

2017 és 2021 között éves szinten 1,2-3,3 százalékkal nőttek a pénzügyi szolgáltatások díjai a hivatalos adatok szerint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés